Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

ONLINE Europarlament schválil prerozdelenie utečencov: Na hraniciach to opäť vrie

Migrantov vo Francúzsku presúvajú. Zobraziť galériu (14)
Migrantov vo Francúzsku presúvajú. (Zdroj: SITA)

ZÁHREB - Europarlament schválil kvóty na imigrantov. Migrantov vo Francúzsku presúvajú z táborov. Na maďarsko-srbskej hranici došlo k ďalším útokom. Chorvátska polícia v stredu oznámila, že do krajiny vstúpilo takmer 900 ľudí, ktorí sa snažia nájsť novú migračnú trasu do Európskej únie, keďže Maďarsko zapečatilo svoju hranicu so Srbskom. Chorvátska polícia uviedla, že do 19.00 h SELČ sa zaregistrovalo 892 ľudí, a to za vyše 12 hodín od príchodu prvých skupín migrantov do Chorvátska.

18:26 ČR prijme zrejme podstatne viac utečencov ako sa pôvodne čakalo. Až päťnásobku pôvodne plánovaného počtu 1500 utečencov možno ponúkne azyl Česká republika. S odvolaním sa na europoslanca z KDU-ČSL Tomáša Zdechovského o tom dnes informoval internetový server Novinky.cz. Podľa europoslanca sa o nových počtoch čulo diskutuje v kuloároch Európskeho parlamentu. "Česká republika je ochotná prijať oveľa viac ľudí, ako sa navrhuje v kvótach. Dôrazne však chce mať právo žiadateľov odmietnuť alebo vrátiť do krajiny, z ktorej prišli. Hovoril som o tom s diplomatmi v Bruseli," povedal Zdechovský pre denník Právo. 
V kuloároch sa hovorí o možnosti prijať 7500 ľudí, hraničné číslo je však 15.000. Európsky parlament dnes schválil rezolúciu o prerozdelení 120.000 utečencov medzi členské krajiny. Podľa tohto materiálu by ČR mala prijať 2978 utečencov. 

18:04 Príchod utečencov je skúškou charakteru a spolupatričnosti Európy. Tvrdia to iniciátori Výzvy k ľudskosti a viaceré mimovládne organizácie ako Slovenská katolícka charita, Liga za ľudské práva či Človek v ohrození, podľa ktorých je spoločný európsky postup pri zvládaní tejto humanitárnej krízy kľúčový. "Sme presvedčení, že našou úlohou je nájsť riešenie, ktoré neohrozí voľný pohyb v schengenskom priestore a zároveň sa bude tešiť podpore širokej verejnosti," konštatujú vo svojom vyhlásení. K tomuto riešeniu sa podľa ich slov dá dopracovať len vtedy, ak budú štát, súkromný a tretí sektor úzko spolupracovať, aktívne medzi sebou komunikovať a svoj postup vzájomne koordinovať.

17:50 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí si uvedomuje zložitosť situácie a komplexné bezpečnostné aspekty stavu na maďarsko-srbských hraniciach, avšak fyzický útok na slovenskú novinárku pri jej práci považuje za neprijateľný. Ako informoval Denník N, reportérku zatkli a obvinili z nelegálneho prekročenia hraníc. Podľa jej slov pre Denník N ju maďarskí policajti udreli obuškom do chrbta aj nohy. „Pomáhala som vstať jednej rodine zo zeme, keď ma strhli policajti, začali ma udierať obuškom, zviazali mi veľmi natesno ruky plastom a hodili ma na zem,“ opisuje svoje zatknutie reportérka Beck. Policajti jej údajne aj vulgárne nadávali a obviňovali ju z toho, čo „urobili oni - strhli ma na maďarskú stranu,“ povedala pre Denník N.

16:48 Na príchod prvej skupiny azylantov miestni obyvatelia neboli zvedaví. Do areálu Slovenskej technickej univerzity Bratislava v Gabčíkove dorazil dnes o 15.25 h autobus s rakúskou poznávacou značkou, z ktorého v sprievode dobrovoľných aktivistov vystúpila prvá skupina dočasných rakúskych azylantov. V autobuse zo Salzburgu cestovali len muži, Sýrčania mladšieho veku. „Pôvodne nás malo byť viac, ale viacerí si to v poslednej chvíli rozmysleli a nechceli prísť na Slovensko. Dúfam, že ani my tu nebudeme dlho, chceme sa dostať späť do Rakúska,“ konštatoval jeden z migrantov. Dodal, že kým sa formality vybavia, budú trpezlivo čakať.

Azylantov privítala veľká skupina domácich a zahraničných novinárov, takmer všetky slovenské televízne štáby, ale nechýbali kamery z Maďarska, Rakúska i Nemecka. Prítomných žurnalistov prekvapil postoj polície, ktorá čakajúcich novinárov vyhnala z priestoru. „Je to akademická pôda, ani jeden z vás nemá povolenie na vstup,“ zdôraznil dôstojník polície.Okolie budovy, kde majú byť umiestnení azylanti, ohradili páskou, avšak pár minút pred príchodom pásku odstránili a umožnili vstup pred vchod budovy.

"Opakujeme a zdôrazňujeme, že ide o žiadateľov o rakúsky azyl, ktorí budú na Slovensku dočasne, teda po skončení procesu sa vrátia späť do Rakúska. Preto nepredpokladáme, že by páchali trestnú činnosť alebo robili výtržnosti, keďže by to zmarilo ich šance na získanie azylu v Rakúsku," uviedol hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

Prví utečenci z Rakúska
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

16:17 Po 13 hodinách poslanci Národnej rady SR ukončili diskusiu k aktuálnej situácii riešenia migračnej krízy v Európskej únii. „Bez ohľadu na stranícku príslušnosť sa zhodujeme na tom, čo je podstata problému a ako ho riešiť. Zhodujeme sa aj v tom, čo je pre nás neprijateľné - automatické kvóty,“ povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v záverečnom slove. Lajčák zdôraznil, že Slovensko nie je proti Európskej únii a migrantom, krajina je pripravená pomôcť, odmieta však plošne nanútené riešenia. Napriek emóciám minister ocenil množstvo konštruktívnych vystúpení, ktoré zazneli v rozprave.

15:40 Predseda Európskej rady Donald Tusk zvolal na stredu 23. septembra mimoriadny summit Európskej únie. Oznámil to dnes na svojom účte na Twitteri. Predmetom rokovania šéfov vlád členských krajín EÚ, ktoré sa začne o 18.00 h SELČ v Bruseli, bude riešenie utečeneckej krízy v Európe.

15:20 Ignorovanie výsledkov miestneho referenda v Gabčíkove zo strany predstaviteľov vlády je podľa Slovenskej národnej strany (SNS) škandalózne. Obyvatelia Gabčíkova sa podľa jej slov totiž vyjadrili proti zriadeniu dočasného tábora pre azylantov z Rakúska a dočkali sa len "vyjadrenia nepochopenia a nezáujmu".

15:12  Aj napriek vyhrotenej situácii spôsobenej utečeneckou krízou, sú turisti prichádzajúci do Maďarska v bezpečí. Všetky turistické destinácie sú bezpečné a nehrozí žiadna ujma na zdraví a majetku cestujúcich. Oznámila to Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA). Odvolala sa pritom na vyhlásenie kancelárie maďarského premiéra. 

"Prítomnosť migrantov na území Maďarska nemala za následok žiadne sťažnosti, incidenty alebo iné problémy ohlásené zo strany turistov alebo poskytovateľov turistických služieb," uviedla kancelária premiéra Maďarska. 

14:20 Prezidentovi Andrejovi Kiskovi chýba v diskusii na Slovensku o súčasnej migračnej kríze v Európe jeden základný rozmer. A to ten, či je SR pripravená dobrovoľne a iniciatívne podať pomocnú ruku a či je následne schopná poskytnúť utečencom ubytovanie alebo vzdelanie.
"Som presvedčený, že sme schopní a pripravení z pohľadu štátu a jeho bezpečnosti, z pohľadu tisícok jednotlivcov, ale aj organizácií pomôcť. Len sa z toho nesmie robiť jedna veľká predvolebná politická téma," upozornil prezident.

14:07 O premiestnení migrantov z Rakúska do Gabčíkova je predčasné hovoriť. Rozhovory o umiestnení utečencov, ktorí požiadali o azyl v Rakúsku a na základe dohody medzi slovenským ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a jeho rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou–Leitnerovou z 21. júla mali byť z utečeneckého tábora v rakúskom Traiskirchene premiestnení do ubytovacieho zariadenia v Gabčíkove, naďalej prebiehajú a o ich výsledku je predčasné hovoriť. 

13:58 Pri Röszke zadržali troch novinárov, vrátane jednej Slovenky. Troch zahraničných novinárov, vrátane reportérky zo Slovenska, zadržala maďarská polícia pri stredajšom incidente s migrantmi na maďarsko-srbskom hraničnom prechode Röszke. Podľa tohto zdroja trojica žurnalistov z Austrálie, Poľska a Slovenska pokrývala udalosti na srbskej strane v Horgoši v čase, keď migranti prerazili zábrany a prešli do Maďarska. Pri policajnom zásahu boli zranení aj títo novinári.

13:31 Sobotka k nemeckým hraničných kontrolám: Je to prechodný postup. Kontroly na hraničnom priechode na diaľnici z Českej republiky do Drážďan, ktoré dnes zaviedlo Nemecko, sú podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) pokračovaním prechodného postupu, ktorý je reakciou na nekončiacu utečeneckú krízu.

Bohuslav Sobotka
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

"Bezpečnostné opatrenia, ktoré nemecká polícia zaviedla na diaľnici A17 smerom do Drážďan, vnímam ako pokračovanie prechodného postupu, ktorý je reakciou na nekončiacu sa migračnú krízu a zlyhanie dôslednej ochrany vonkajších hraníc Schengenu," uviedol premiér. Sobotka je presvedčený, že členské štáty musia čo najskôr začať spoločne realizovať kroky na riešenie migračnej krízy vrátane ochrany vonkajších hraníc schengenského priestoru. "Čím skôr začneme kontrolovať vonkajšie hranice EÚ a regulovať na nich migračný prúd, tým skôr sa budú môcť skončiť tieto núdzové riešenia vnútri Európy," dodal šéf českého vládneho kabinetu.

12:32 Možnosti Chorvátska sú obmedzené a Záhreb zrejme nebude schopný zaregistrovať všetkých prichádzajúcich utečencov, oznámil dnes tamojší premiér Zoran Milanovič deň po tom, ako prichádzajúcim sýrskym utečencom prisľúbil nerušený priechod do iných krajín Európskej únie. "Budeme konštruktívni a budeme spolupracovať, ale naše možnosti sú... limitované. Naše kapacity majú hranice. Neviem, či budeme schopní zdokumentovať všetkých ľudí... To nemôžem zaručiť," zdôraznil Milanovič, ktorého citovala agentúra Reuters. 

12:24 Utečenci zablokovali hlavnú cestu v blízkosti hraničného priechodu Horgoš, ktorá spája Srbsko s Maďarskom.

12:00 Šéf OSN Pan Ki-Mun kritizuje Maďarsko za šokujúce a neakceptovateľné správanie k migrantom.

11:48 Na mieste sporov práve pristála armádna helikoptéra. Nevie sa, či na srbskej, alebo maďarskej strane.

11:42 Plot nerieši problém, iba odkloní prisťahovalcov a stupňuje napätie. Európska únia nie vždy súhlasí so spôsobmi riešenia migračnej krízy, aké aplikuje Maďarsko. Bariéry, ktoré postavilo Maďarsko na svojich hraniciach so Srbskom, sú dočasným riešením, ktoré iba odkloní tok utečencov a migrantov do iných krajín a vystupňuje napätie. Vyhlásil to dnes v Budapešti podľa agentúry Reuters komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos.

11:40 Bulharsko posilní na hranici s Tureckom prítomnosť armády, aby sa vyhlo prípadnému náporu utečencov, s ktorým sa stretávajú susedné krajiny. Oznámil to dnes minister obrany Nikolaj Nenčev. Podľa bulharského policajného šéfa bude na hranici v prípade potreby pôsobiť až 1000 vojakov.

11:31 Do protestu sú zapojené aj deti. Tieto tri malé dievčatá sú takisto súčasťou protestu na maďarsko-srbskej hranici.

11:25 Šéf nemeckého Spolkového úradu pre migráciu a utečencov ((BAMF) Manfred Schmidt dnes odstúpil z funkcie. Informovalo o tom nemecké ministerstvo vnútra, podľa ktorého Schmidt rezignoval z osobných dôvodov. Agentúra Reuters uviedla, že Schmidt bol v uplynulých dňoch terčom kritiky za pomalé vybavovanie žiadostí rekordného počtu žiadateľov o azyl v Nemecku. Úrad pre migráciu a utečencov viedol od roku 2010.

11:21 Európska únia by neodkladne mala zriadiť európske silové zložky, ktoré by boli schopné ochrany gréckych hraníc, vyhlásil dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó na schôdzke s komisárom EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisom Avramopulosom. Podľa agentúry MTI Szijjártó ďalej povedal, že Maďarsko je pripravené takýto projekt podporiť ako policajtmi a vojakmi, tak aj finančne. Podľa maďarského ministra by ďalej únia mala financovať utečenecké tábory na Blízkom východe.

11:18 Nemecké médiá kritizujú odmietavý postoj stredoeurópskych krajín na prijímanie utečencov. Podľa nich ukazujú krajiny ako Česko a Slovensko nedostatok solidarity a spoločnej európskej zodpovednosti. Upozorňujú však, že túto zodpovednosť nemožno vynútiť silou, pretože by to mohlo viesť k rozštiepeniu Európskej únie.

11:10 Na hraničnom priechode Horgoš opäť prebiehajú protesty

11:07 Bulharsko posilňuje prítomnosť vojakov a hliadok na hraniciach s Tureckom, aby tak predišlo nekontrolovanému príchodu migrantov, ktorí zahlcujú okolité krajiny, povedal bulharský minister obrany Nikolaj Nenčev.

11:02 Dánsko prispeje sumou vo výške okolo 100 miliónov eur na riešenie situácie okolo aktuálnej utečeneckej krízy v rámci Európskej únie. Suma, ktorú Kodaň pre tento a nasledujúci rok vyčlenila, pôjde tiež na činnosť Frontexu, oznámil dnes dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen.

10:59 Utečenci z Rakúska by mali do Gabčíkovo doraziť už dnes a to v najbližších hodinách. Ministerstvo vnútra ubezpečuje, že utečenci budú vrátení a nebudú páchať trestnú činnosť.

10:55 Parížska radnica nariadila dnes odstrániť provizórne tábory, ktoré si na Slavkovskom nábreží (Quai d'Austerlitz) a pri radnici v 18. mestskom obvode vybudovali skupiny migrantov. Žilo v nich asi 500 ľudí, ktorým úrady teraz poskytli ubytovanie v jednom zo sociálnych stredísk, vybudovaných v uplynulých týždňoch v Paríži a jeho okolí.

ONLINE Europarlament schválil prerozdelenie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Parížska primátorka Anne Hidalgová informovala, že úrady francúzskej metropoly migrantom poskytnú sociálne ubytovanie najmenej na mesiac. Riaditeľ policajnej prefektúry oblasti Ile-de-France Jean-Sébastien Lamontagne v rozhovore s médiami zdôrazňoval, že likvidácia provizórnych stanových táborov migrantov nie je policajnou operáciou, ale ich "prepravou do útulku". Akcia mala podľa agentúry AP pokojný priebeh.

ONLINE Europarlament schválil prerozdelenie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Samotní migranti v rozhovore s prítomnými novinármi hovorili, že "bývať pod stanom ani nie je život". Dodal, že "dnes ráno nás zobudili, vyzvali, aby sme si nachystali veci a pripravili sa na odchod autobusmi, lebo radnica nám dáva ubytovanie".

ONLINE Europarlament schválil prerozdelenie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

10:49 Európsky parlament dnes v hlasovaní veľkou väčšinou hlasov podporil návrh Európskej komisie na prerozdelenie 120.000 žiadateľov o azyl z Grécka, Talianska a Maďarska. Urobil tak len niekoľko dní pred rokovaním ministrov vnútra členských krajín EÚ, ktorí sa na podpore návrhu kvôli odporu Česka a ďalších krajín višegrádskej skupiny zatiaľ nedokázali zhodnúť.

ONLINE Europarlament schválil prerozdelenie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

10:47 Medzi utečencami, ktorí majú byť rozmiestnení v Európe na základe dobrovoľnosti, by mali byť počítaní tiež utečenci z Ukrajiny. Novinárom to na tlačovej konferencii v Baku povedal prezident Miloš Zeman. Poznamenal pritom, že to je jeho osobný názor, ktorý nekonzultoval s vládou.

10:43 Nemecká polícia zaviedla hraničné kontroly na diaľnici A17 zo sasko-českej hranici do Drážďan. Kontroly sa začali už v stredu, oznámila dnes polícia agentúre DPA. Opatrenie zdôvodnila obavou z rastúceho počtu kompresných staníc ľudí v dôsledku situácie v Maďarsku a Srbsku.

ONLINE Europarlament schválil prerozdelenie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

10:40 Pri maďarsko-srbskom hraničnom prechode Röszke 2 zaútočili migranti spoza zábran zo srbskej strany na maďarských policajtov. Pri útoku bolo 14 policajtov zranených, oznámil dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

10:21 Po strete migrantov s maďarskými policajtmi v stredu večer na srbsko-maďarskom hraničnom prechode Röszke-Horgoš 2, pri ktorom sa snažil utečenci preraziť zábrany a vstúpiť na maďarské územie, bola noc pokojná. Srbská polícia totiž migrantov drží ďalej od hraníc, informovala agentúra MTI.

9:49 Stovky migrantov odchádzajú z hraničného priechodu Horgoš. Mnohí hovoria, že teraz chcú ísť do Chorvátska.

9:37 Srbské médi informovali, že slzným plynom bol zasiahnutý aj srbský minister Aleksander Vulin.

9:09 Policajné video ukazuje všerajšiu agresiu migrantov, ktorí sa snažili dostať sa cez bránu.

9:03 Dobrá správa pre migrantov. Srbská polícia na hraničnom priechode Horgoš teraz rozdáva papiere na utečencov a migrantov, ktoré ukazujú bezpečnejšie trasu.

8:49  Vzali mi môjho otca, teraz som sám," povedal 14-ročný Abdullah, ktorý sedel meter od hranice EÚ.

8:29 Situácia v chorvátskom mestečku Tovarnik blízko srbskej hranice je podľa tweetov chorvátskych novinárov však chaotická a je tam v túto chvíľu až 5000 utečencov.

8:23 Do Chorvátska dorazilo zo Srbska za posledných 24 hodín asi 4000 utečencov, väčšinou z Blízkeho východu. Informovala o tom chorvátska televízia HRT.

7:46 Autobusy začínajú prevážať migrantov z hraničného priechodu Horgoš k chorvátskym hraniciam 

7:22 Maďarská polícia stihla už cez noc postavila ďalší plot z ostnatého drôtu priamo na hraničnom priechode.

7:17 Jasná väčšina Francúzov, 80 %, si želá, aby sa kvôli terajšiemu prílivu migrantov obnovili kontroly na francúzskych hraniciach. Tento postoj má jasnú podporu u klasickej pravice a krajnej pravice, ale za je aj väčšina (60 percent) prívržencov vládnych socialistov. Ukázal to prieskum ústavu Elaby, ktorého výsledky zverejnila miestne médiá.

7:02 Republikánsky knadidát na prezidenta Mike Huckabee poskytol americkému denníku šokujúce vyjadrenie o sýrských migrantoch. „Skutočne utekajú pred tyraniou, pred chudobou, alebo prichádzajú, pretože tu máme káblovú televíziu? Nechcem byť banálny, iba hovorím, že to skutočne nevieme."

6:58 Na hraničnom priechode Horgoš je ešte stále vidieť stúpajúci dym. V okolo sa z migrantov objavujú len muži.

Chorvátsko sa dokáže postarať o niekoľko tisíc migrantov, ale nie o desaťtisíce, upozornila v stredu večer ministerka zahraničných vecí Vesna Pusičová. "Na to nemáme kapacity," dodala. "Vedieme rozhovory s niektorými krajinami, európskymi aj mimoeurópskymi, aby nám pomohli, ak sa tieto počty zvýšia," povedala Pusičová pre verejnoprávnu televíziu HTV. Pripomenula, že v takom prípade bude mať Chorvátsko oprávnenie dostať finančnú pomoc od Európskej únie.

ONLINE Europarlament schválil prerozdelenie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Medzi migrantmi sú aj deti a ženy. Ministerka uviedla, že niektorí sú ekonomickí migranti, niektorí utekajú pred vojnou a uchádzajú sa o azyl. Zdôraznila, že všetkým poskytnú ubytovanie, stravu a zdravotnícku pomoc. Pusičová povedala, že kým budú spracované ich žiadosti a rozhodne sa o ich štatúte, môžu sa slobodne pohybovať. "Nie sú vo väzení," dodala podľa chorvátskej agentúry HINA.

Chorvátsko nie je pre migrantov cieľom

"Na ceste migrantov z Grécka smerom na západ je vlastne Chorvátsko prvou krajinou, ktorá vykonáva potrebné úradné opatrenia, vrátane registrácie, posudzovania, výberu a poskytovania nutnej pomoci," vysvetlila Pusičová. Podľa jej ďalších slov migranti vnímajú Chorvátsko ako tranzitnú krajinu a väčšina z nich chce ísť do Nemecka.

"Nemôžete ich držať nasilu. Títo ľudia neprišli do Chorvátska preto, že tu chcú zostať - Chorvátsko pokladajú za tranzitnú krajinu," informovala. Podľa odhadu ministerky počet migrantov, ktorí prídu do Chorvátska, určite prekročí kvótu určenú Európskou úniou.

ONLINE Europarlament schválil prerozdelenie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Jedného z iniciátorov nepokojov migrantov môžu stíhať za terorizmus 

Maďarská polícia nepotvrdila správu verejnoprávnej televíznej stanice M1, podľa ktorej protiteroristická jednotka zadržala dnes pri nepokojoch na maďarsko-srbskom hraničnom prechode v Röszke evidovaného teroristu.

Podľa spravojského servera Hvg.hu hovorkyňa polície Viktória Csiszérová-Kovácsová uviedla iba toľko, že zadržali niekoľko osôb. "V súčasnosti policajti spolu so srbskými kolegami zjednocujú rodiny, ktorých členovia zostali počas nepokojov uviaznutí na jednej či druhej strane hranice. Migrantom, ktorí sú na území Maďarska, poskytli policajti potraviny a vodu z vlastných zásob," dodala.

ONLINE Europarlament schválil prerozdelenie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Poradca premiéra pre vnútro György Bakondi novinárom večer uviedol, že maďarskí policajti zadržali 29 migrantov, ktorí ilegálne prenikli na maďarské územie a ktorí zaútočili na policajtov. Medzi nimi bol aj jeden z vodcov, ktorý nepokoje medzi migrantmi organizoval. Muža môžu stíhať z prípravy trestného činu terorizmu, z čoho mohlo vzniknúť nedorozumenie v správe televízie M1. Podľa Bakondiho pri dnešnom incidente, pri ktorom migranti zaútočili na policajtov kameňmi a palicami, bolo zranených 20 príslušníkov polície, z nich dvaja ťažšie.

Tento muž drží na rukách svoje dieťa, s ktorým uteká počas nepokojov čo najďalej. Vzduchom sa šíril slzný plyn. 

Európska komisia je ochotná nahradiť povinné kvóty dobrovoľným systémom 

Európska komisia (EK) je ochotná vzdať sa navrhovaných povinných kvót na prerozdelenie 120.000 utečencov v prospech dobrovoľného systému, ktorý požadujú krajiny strednej a východnej Európy. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov EÚ. 

Na mechanizme prerozdelenia 120.000 žiadateľov o azyl z Talianska, Grécka a Maďarska do ďalších členských štátov, ktorý navrhla EK, sa nedokázali zhodnúť ministri vnútra EÚ na pondelkovom mimoriadnom zasadnutí v Bruseli. 

ONLINE Europarlament schválil prerozdelenie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Opäť by sa mali o to pokúsiť 22. septembra a európski činitelia nechcú pripustiť, aby ministerské rokovania opäť zlyhali. "Naším cieľom je zachovanie jednoty Európy," povedal dnes europoslancom komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos. Ešte jednoznačnejšie sa vyjadril nemenovaný predstaviteľ EK, citovaný agentúrou Reuters, podľa ktorého už "povinný systém nie je v hre ... Na čom záleží, je zachovanie čísla 120.000." 

Proti povinným kvótam najviac vystupujú Maďarsko, Slovensko, Česko, Rumunsko a Poľsko. Zatiaľ nie je jasné, či by s dobrovoľným systémom súhlasiť aj Nemecko a Francúzsko, keďže by na jeho základe zrejme museli prijať viac azylantov, než keby sa rozdeľovali prostredníctvom povinných kvót.

Maďarskí policajti pri nepokojoch migrantov zbili štáb srbskej televízie RTS 

Pri dnešných nepokojoch migrantov na srbsko-maďarskom hraničnom prechode Horgoš-Röszke zbili maďarskí policajti členov štábu srbskej verejnoprávnej televízie RTS, informoval spravodajský server Hvg.hu odvolávajúc sa na internetovú stránku RTS. "Maďarskí policajti členov štábu televízie zbili obuškami a rozbili im techniku. Nepomohlo ani to, že povedali, že pracujú pre štátnu televíziu," píše RTS.

ONLINE Europarlament schválil prerozdelenie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

K incidentu došlo okolo 18.30 h počas potláčania nepokojov migrantov na srbskej strane. Policajti nechali migrantov priblížiť sa k hranici, potom ich obuškami nútili, aby cúvli. Útoku sa nevyhli ani pracovníci RTS, ktorí nakrúcali spravodajstvo z udalostí.

Kameramana sotili k stene, udreli ho po hlave a po chrbte, potom mu rozbili kameru. Rovnako pochodil aj zvukár, zatiaľ čo reportérka utrpela poranenie ruky. Podľa štábu to policajti urobili zámerne. Pri útoku policajtov nadával srbskému štábu maďarský kameraman, ktorý ich aj urážal, tvrdili Srbi. Televízny štáb odviezli na ošetrenie do Subotice.

Viac o téme: MigrantiMaďarskoChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu