Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Takýto je plán Merkelovej s utečencami: Chce ich spravodlivo rozdeliť po Európe

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN: Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyhlásila, že utečencov by bolo treba porozdeľovať po celej Európe podľa možností jednotlivých štátov prijať migrantov. Išlo by o súčasť stratégie Európy, ako zvládnuť bezprecedentnú migračnú krízu.

"V Európe by malo existovať spravodlivé prerozdelenie tých utečencov, ktorí sú prenasledovaní alebo utekajú pred vojnou. Rozdeľovanie by vychádzalo z ekonomickej sily, produktivity a veľkosti každej krajiny," povedala Merkelová v Berlíne na spoločnej tlačovej konferencii so španielskym premiérom Marianom Rajoyom.

Merkelová a Rajoy uviedli, že Európska komisia by mala viac pomáhať riešiť migračnú krízu, vrátane poskytnutia zoznamu bezpečných krajín pôvodu, takže by bolo jednoduchšie určiť, či majú migranti oprávnený nárok na azyl.

"Zhodli sme sa, že Európska komisia by mala určiť bezpečné krajiny pôvodu; že európske krajiny by mali spojiť sily a pomôcť Taliansku aj Grécku otvoriť registračné strediská a že ľudia, ktorí nemajú právo zostať, sa vrátia do svojich pôvodných krajín," vysvetlila Merkelová.

Rajoy dodal: "Sú dve veci, ktoré musíme povedať jasne - Európska komisia musí vyhlásiť a identifikovať, ktoré krajiny pôvodu sú bezpečné... a musíme sa spoločne dopracovať k určitému súladu v budúcnosti."

Od začiatku týždňa dorazilo do Nemecka už takmer 4300 migrantov

Dramatická situácia okolo utečencov v Nemecku sa dnes zásadne nezmenila, a to ani po dočasnom úplnom uzavretí Východnej železničnej stanice v Budapešti. Do Bavorska dorazilo dnes ďalších 2500 migrantov, čo znamená, že od začiatku týždňa pribudlo v Nemecku už takmer 4300 osôb hľadajúcich útočisko v spolkovej republike.

Ďalšie desiatky tisícok čakajú na Balkáne a v Maďarsku na možnosť vycestovať ďalej smerom na Západ, píše tlačová agentúra DPA. Situácia zostáva dramatická aj v Grécku, kde naďalej registrujú nových migrantov, ktorí sa do krajiny dostávajú na plavidlách z Turecka.

Iba v uplynulom týždni pricestovalo do krajiny Helénov podľa údajov agentúry EÚ Frontex viac ako 23.000 utečencov. Na ostrove Lesbos vo východnej časti Egejského mora čaká na ďalšiu cestu už niekoľko dní viac ako 15.000 migrantov a každý deň sa ich počet zvyšuje o rádovo stovky nových.

Na srbsko-maďarskú štátnu hranicu dorazilo podľa rovnakého zdroja v uplynulom týždni okolo 9400 utečencov. Maďarský veľvyslanec v Nemecku József Czukor odmietol podľa tlačovej agentúry DPA kritiku plotu, ktorý vyrástol na maďarsko-srbskej štátnej hranici. "Bariérou na hranici sa Maďarsko drží pravidiel Európskej únie o prístupe k uchádzačom o azyl a utečencom," vyhlásil vo vysielaní spravodajskej rozhlasovej stanice hr-Info. "Plot vznikol, aby sme mohli organizovať kontrolovaný pohraničný styk," dodal.

Nemecko oznámilo, že dublinské azylové pravidlá EÚ sú stále v platnosti

Nemecko nepozastavilo platnosť pravidiel Európskej únie, podľa ktorých sú migranti povinní podať žiadosť o azyl v prvej krajine Európskej únie, do ktorej prídu. Uviedol to dnes hovorca nemeckého ministerstva vnútra. "Nemecko nepozastavilo dublinské nariadenie," povedal hovorca. Na mysli mal nariadenie týkajúce sa práve podania žiadosti o azyl.

"Dublinské smernice sú stále platné a očakávame, že európske členské štáty ich budú dodržiavať. Ktokoľvek príde do Maďarska, musí sa tam zaregistrovať a prejsť tam azylovým procesom," vysvetlil hovorca, ktorého meno tlačová agentúra Reuters neuviedla. Vlaky plné migrantov dorazili v pondelok z Maďarska do Rakúska a Nemecka, pričom azylové smernice EÚ úplne padli pod náporom bezprecedentnej migračnej vlny v Európe.

Viac o téme: UtečenciNemeckoAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu