Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Maďari sa stále boria s problémom utečencov: Konflikt na hranici, plot je dostavaný

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko dokončilo výstavbu plota na hranici so Srbskom, ktorého zámerom je obmedziť prílev utečencov a migrantov. S odvolaním sa na ministerstvo obrany o tom dnes večer informovala tlačová agentúra MTI. Pohraničnú zábranu tak dohotovili o dva dni skôr, než bolo pôvodne plánované.

Vláda premiéra Viktora Orbána nariadila výstavbu 175-kilometrového plota v reakcii na tohtoročný nárast počtu utečencov. Vyvolala tým medzinárodnú kontroverziu, píše agentúra DPA. Maďarský parlament by okrem toho mal budúci týždeň podľa očakávaní schváliť balíček legislatívnych návrhov, na základe ktorých vzniknú pri hranici záchytné zóny a poškodenie hraničného plota bude trestným činom.

Migranti prichádzajúci najmä z Blízkeho východu sa do Maďarska ako krajiny EÚ dostávajú tzv. balkánskou trasou cez Turecko, Grécko, Macedónsko a napokon Srbsko - na ceste do bohatších krajín západnej Európy. Maďarsko plánuje postaviť do konca októbra na hranici ďalší, štyri metre vysoký plot s ostnatým drôtom.

Zadržali vyše 3000 ilegálnych migrantov a 15 prevádzačov

V Maďarsku zadržali v sobotu vyše 3000 ilegálnych migrantov. Policajti začali trestne stíhať 15 prevádzačov a v troch prípadoch stíhajú za falšovanie úradných dokumentov, uviedlo pre agentúru MTI Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK). Najviac cudzincov narušilo maďarsko-srbské štátne hranice v Čongrádskej župe, bolo ich vyše 2700.

Po 22.00 h došlo pri hraničných zábranách k menšiemu incidentu, keď maďarskí policajti sa snažili zdržať skupinu zhruba 100-150 migrantov kvôli preplneným zberným táborom. Polícia ich napokon pustila. K žiadnym násilnostiam nedošlo. Podľa MTI na zberných miestach i v hangári v Röszke je medzi migrantmi pokoj, aj keď stále sa nájde niekto, kto sa pokúša vyvolať vzburu. Polícia je pripravená takýchto jedincov izolovať.

Prevádzači odviezli 17 migrantov do Mátészalky namiesto do Viedne

Polícia Sabolčsko-satmársko-berežskej župy pri kontrole vozidla v meste Mátészalka v sobotu nadránom odhalila v malom nákladnom aute 17 ilegálnych migrantov. Hliadka zadržala dvoch občanov Maďarska, ktorí čelia trestnému stíhaniu za prevádzačstvo, uviedla agentúra MTI.

Cudzinci polícii prostredníctvom privolaného tlmočníka tvrdili, že prišli zo Sýrie. Maďarom údajne zaplatili za odvoz z Budapešti do Viedne. Po viachodinovej ceste na východe Maďarska dvojica prevádzačov tvrdila, že už sú v Rakúsku. Migranti však odmietli z auta vystúpiť, pretože o tom pochybovali.

Medzi migrantmi boli tri deti a dve ženy. Polícia iniciovala uvalenie vyšetrovacej väzby na 46-ročného Gyözöa B. z Tisztabereku a 47-ročného Lászlóa K. z Fehérgyarmatu. Prípad migrantov rieši cudzinecká polícia.

Maďari sa stále boria
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: UtečenciMaďarskoSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu