Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Utečenci v Budapešti sa postavili na protest polícii: Dajte nám slobodný vlak!

Stovky sýrskych utečencov demonštrovali
Stovky sýrskych utečencov demonštrovali

BUDAPEŠŤ - V tranzitnej zóne na Východnej stanici (Keleti pályaudvar) v Budapešti dnes protestovali stovky migrantov. Cudzinci vytýkali, že ich maďarská polícia nepúšťa ďalej do Nemecka, aj keď majú platný cestovný lístok na vlak, informovala maďarská verejnoprávna televízia.

Tucty sýrskych migrantov, ktorí sa v Maďarsku postavili na odpor polícii, sa sťažovali, že im Maďarsko nedovolí cestovať vlakom ďalej smerom do Nemecka. Maďarské ministerstvá im totiž zabraňujú v tom, aby krajinu v pokoji opustili. Za hlasného skandovania preto požadovali zriadenie špeciálneho vlaku: "Dajte nám slobodný vlak!"

Protesty sa na tejto stanici konali tento víkend už viackrát. Migranti, ktorí vyjadrili nespokojnosť aj s tým, že dostávajú jesť iba raz denne, skandovali: "Nemecko, Nemecko!"

Maďarské ministerstvo vnútra v tejto súvislosti vydalo vyhlásenie, v ktorom zdôrazňuje, že povolenie na pobyt v Maďarsku v rámci azylového procesu neumožňuje pokračovať v ceste, platí výhradne na pobyt na maďarskom území na obdobie uvedeného procesu.

Polícia v Kiskunhalasi zasahovala medzi migrantmi slzotvorným plynom 

Maďarská polícia zasiahla slzotvorným plynom pri nepokojoch medzi migrantmi, ktoré vypukli dnes popoludní v meste Kiskunhalas v Báčsko-malokumánskej župe. Informovala o tom maďarská polícia na svojej internetovej stránke. V bývalých kasárňach tam odoberajú od migrantov pred odchodom do zberných táborov odtlačky prstov. Cudzinci začali byť netrpezliví a kritizovali časovo náročný proces.

Jeden z migrantov hodil do davu kameň, po čom sa strhla medzi nimi hromadná bitka. Príslušníci pohotovostnej jednotky polície pomocou slzotvorného plynu a obuškov do pol hodiny oddelili od seba dva tábory zhruba 70 násilníkov. Pri zásahu nebol nikto zranený. Ku kasárňam poslala polícia posily, píše sa na stránke Police.hu.

Viac o téme: ProtestMigrantiNemeckoMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu