Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Po Slovákoch schytali kritiku aj Česi: Utečencov držia za ostnatým drôtom, v krajine sú nechcení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN/PRAHA - České úrady zadržiavajú utečencov za ostnatým drôtom, hoci súdy a mimovládne organizácie to považujú za porušenie medzinárodného práva. Včera na to poukázal nemecký denník Frankfurter Rundschau. Taktiež poznamenal, že migranti, z ktorých mnohí Českú republiku vôbec nepoznajú a ktorí krajinu vnímajú len ako ďalšiu z mnohých na trase za svojím vysneným cieľom, tu nie sú viditeľne vítaní.

Diskriminácia zo Slovenska pobúrila svetové médiá: Nemáme mešity, ako integrujeme utečencov?

"Neprejde žiadny deň, aby česká cudzinecká polícia nechytila desiatky utečencov. Sýrčanov, Afgancov či Eritrejčanov, ktorí po takzvanej balkánskej ceste prichádzajú do Maďarska a odkiaľ chcú ďalej na sever, chytá v medzinárodných rýchlikoch alebo na hraniciach so Slovenskom," napísal Frankfurter Rundschau. Pre mnohých utečencov sa tak Česko stáva konečnou stanicou.

České úrady pristupujú k migrantom ako k nelegálnym prisťahovalcom. Dôvod, prečo sú vysídlenci vôbec zadržiavaní, keď krajinou chcú len prejsť, zdôvodnilo ministerstvo vnútra azylovým zákonom. Ten predpisuje, že cudzinci bez príslušného povolenia na pobyt a dokladov musia byť po dobu riešenia ich prípadu zadržiavaní.

Jedným z najväčších detenčných centier je zariadenie v Bělej pod Bezdězem, kde teraz čaká zhruba 500 ľudí na to, až o ich osude české úrady rozhodnú. "Tábor je obohnaný štyri metre vysokým plotom s ostnatým drôtom. Utečenci musia odovzdať cennosti a mobilné telefóny, z ich hotovosti si potom štát strháva náklady za nedobrovoľný pobyt. Vnútri hliadkuje súkromná ochranka, vonku stráži polícia," popísal denník situáciu.

Frankfurter Rundschau tiež napísal, že novinári do zariadenia prístup nemajú, ale že sa niektorým podarilo s utečencami hovoriť. Napríklad jeden Pakistanec, ktorý je na ceste pol roka, vypovedal, že je tu zadržiavaný tridsať dní a že v stredisku sú problémy s nedostatkom jedla.

České mimovládne organizácie ubytovacie centrá kritizujú aj kvôli tomu, že sú tu rodiny a neplnoletí. Nepáči sa im tiež fakt, že ľudia nemôžu zo strediska slobodne odchádzať a prichádzať, pretože sa pri všetkých automaticky predpokladá riziko úteku. To je podľa združenia obhajujúceho ľudské práva v rozpore s medzinárodnými záväzkami, pretože takzvaný dublinský systém, teda azylový mechanizmus Európskej únie, si vyžaduje, aby hrozba úteku bola skúmaná u každého zvlášť.

Názor o nelegálnosti zadržiavania utečencov zdieľajú aj české súdy, ktoré žiadateľom o azyl v ich žalobách dávajú za pravdu a nariaďujú ich prepustenie, poznamenal Frankfurter Rundschau. Súdnu obranu ale zvolí len málo ľudí.

Denník tiež upozornil na fakt, že česká verejnosť sa k azylantom stavia odmietavo, v jednom z prieskumov sa proti prijímaniu azylantov vyslovilo 71 percent opýtaných. "Rovnako ľavicovo populistický prezident Miloš Zeman brojí proti migrantom. Nikto vás do Česka nepozýval, povedal pred časom v rozhovore s bulvárnym denníkom Blesk," napísal Frankfurter Rundschau. Dodal tiež, že Zeman chce proti utečencom tvrdší postup, napríklad nasadenie vojakov na hraniciach s Rakúskom a Slovenskom.

Aj tak sa ale v Česku ozývajú hlasy proti českej azylovej politike. Príkladom je výzva vedcov k tolerancii voči utečencom, ktorá upozorňuje na hrozbu xenofóbie a na prehnanú hystériu. Dokument doteraz podpísalo asi 2800 akademikov.

Viac o téme: MigrantiFrankfurter Rundschau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu