Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Utečenecká kríza v plnom prúde: Rekord migrantov v Maďarsku, v Bulharsku vyslali obrnené vozidlá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ/SOFIA - Rekordný počet 2093 migrantov prekročil počas pondelka srbsko-maďarskú hranicu. Oznámila to maďarská polícia s tým, že išlo o najväčší počet utečencov zaznamenaných počas jediného dňa. Rekord padol krátko pred postavením plotu na hraniciach so Srbskom, ktorý mienia maďarské úrady dokončiť do konca augusta, aby zabránili prílivu migrantov.

Je to tu, Bratislava môže ukázať solidaritu: FOTO Pri hraniciach už rastie utečenecká štvrť!

Maďarská vláda chce tiež usilovať o väčší príspevok z pokladnice Európskej únie na zvládnutie najhoršej utečeneckej krízy od druhej svetovej vojny. "EÚ rozdeľuje peniaze na ochranu hraníc ponižujúcim spôsobom," povedal šéf úradu vlády premiéra Viktora Orbána János Lázár denníku Magyar Hírlap.

Maďarsko začalo so stavbou štyri metre vysokého a 175 kilometrov dlhého hraničného plotu v júli. Podľa vlády v Budapešti má byť prekážkou nelegálnej migrácie. Teraz už je plot takmer hotový, k srbsko-maďarským hraniciam ale ďalej denne prúdia stovky až tisíce utečencov, ktorí sa na ceste z Grécka snažia dostať cez Balkán do západnej Európy. Migranti sa podľa médií čoraz častejšie dostávajú do Maďarska tak, že sa novým plotom prestrihajú.

V týchto dňoch sa čaká silnejší nápor utečencov kvôli niekoľkodňovému zablokovaniu hraníc medzi Macedónskom a Gréckom. Po ich uvoľnení sa takzvanou balkánskou cestou začal presúvať oveľa väčší počet ľudí. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) očakáva, že do Macedónska, odkiaľ potom cez Srbsko mieria vysídlenci práve do Maďarska, bude vstupovať v najbližších mesiacoch až 3000 ľudí denne. Vyplýva to aj z toho, ako je migračnou vlnou zaplavované Grécko, kam len v júli dorazilo 50.000 osôb.

Situácia na srbsko-maďarskej hranici.
Zobraziť galériu (6)
Situácia na srbsko-maďarskej hranici.  (Zdroj: SITA)

Utečenecká kríza v plnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Utečenecká kríza v plnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Odhad, ako sa zdá, potvrdzuje aj pohyb utečencov v Grécku: do Atén včera podľa gréckeho denníka Ta Nea opäť dorazil obrí trajekt Eleftherios Venizelos s 2489 utečencami na palube, ktorých v skorých ranných hodinách vyzdvihol na ostrovoch na východe Egejského mora. Loď takto cestuje už každý deň. V gréckej metropole sú potom vysídlenci nasmerovaní na autobusové a železničné stanice, aby mohli zamieriť na sever k hraniciam s Macedónskom, vzdialeným od Atén vyše päť hodín cesty po diaľnici.

Podľa denníka Ethnos o mohutnosti utečeneckej vlny svedčia aj údaje z najpostihutejšieho gréckeho ostrova Lesbos, na ktorý za posledný týždeň dorazilo 11.000 ľudí a od začiatku augusta 33.000 osôb. Od začiatku tohto roka sa na ostrove vylodilo 93.000 utečencov, čo je skoro o 8000 viac, než je obyvateľov ostrova.

Maďarsko už tento rok zaznamenalo asi 130.000 migrantov, čo je už teraz zhruba trikrát viac ako v roku 2014. Väčšina požiada o azyl, ale potom rýchlo odchádza do bohatších krajín Európskej únie, ako je Nemecko alebo Švédsko.

Srbsko-maďarská hranica
Zobraziť galériu (6)
Srbsko-maďarská hranica  (Zdroj: SITA)

Utečenecká kríza v plnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Bulharské ministerstvo obrany včera oznámilo, že vyslalo na hranice s Macedónskom obrnené vozidlá, aby pomohli pohraničnej stráži zvládnuť prípadný príliv utečencov. "Momentálne ide o preventívne posilnenie ochrany hraníc," vysvetlil v rozhlase Nikolaj Karaivanov z ministerstva obrany. Zatiaľ ide o 25 vojakov s obrnenými vozidlami pre štyri prechody, ale "ich počet sa v prípade zhoršenia situácie môže zvýšiť", dodal.

Sofia odhaduje riziko prílevu utečencov ako relatívne nízke, pretože Bulharsko dodržiava procedúry ohľadom utečencov, na rozdiel od Grécka, Macedónska a Srbska, uviedla v televízii ministerka vnútra Rumjana Bačvarovová.

Od začiatku roka v Bulharsku zadržali 15.000 migrantov, najmä Sýrčanov, ktorí sa do krajiny dostali z Turecka. Zadržaní migranti sú umiestňovaní na niekoľko mesiacov do utečeneckých táborov, než získajú postavenie, ktoré im v najlepšom prípade umožní cestovať po Európskej únii, bez toho aby sa tu smeli usadiť.

Bulharsko už ohradilo tridsaťkilometrový úsek hraníc s Tureckom a zvažuje predĺženie. Hranicu stráži tiež tisícka policajtov.

Polícia zasiahla proti migrantom zo Sýrie slzotvorným plynom 

Maďarská polícia zasiahla dnes slzotvorným plynom proti ilegálnym migrantom zo Sýrie v zbernom tábore v Röszke. Podľa regionálneho servera Delmagyar.hu zhruba 200 migrantov odmietlo poskytnúť odtlačky prstov a chcelo opustiť tábor po tom, čo sa medzi nimi rozšírila správa, že Nemecko prijme vo väčšom počte utečencov zo Sýrie.

K táboru nasadili stovky policajtov, ktorí v silnom daždi postavili kordón a vstup do tohto zariadenia zablokovali autobusmi. Policajti zavolali tlmočníka, ktorý pomocou amplióna hovoril k migrantom. Novinárov poslali od plota tábora preč. K vzbure došlo zrejme preto, že mnohí z migrantov sa rozhodli okamžite odísť do Nemecka. Zásah slzotvorným plynom potvrdil serveru hovorca polície Čongrádskej župy Szabolcs Szenti.

Maďarská vláda zvažuje nasadiť proti migrantom aj vojakov

Maďarská vláda zvažuje možnosť, že na udržanie kontroly nad prichádzajúcou masou migrantov nasadí vojsko, napísal dnes denník Napi Gazdaság. Doplnenie ochrany hraníc príslušníkmi armády bolo podľa denníka témou mimoriadnej schôdze kabinetu pre národnú bezpečnosť, ktorú v utorok večer zvolal v Budapešti predseda vlády Viktor Orbán.

Dôvodom mimoriadneho rokovania kabinetu, ktorého úlohou je pripraviť rozhodnutia vlády, bola skutočnosť, že k maďarským hraniciam sa smerom od Srbska blíži mimoriadne veľká vlna migrantov, ktorá sa bude snažiť ilegálne prekročiť srbsko-maďarské hranice.

Účastníci schôdzky hovorili o tom, aké splnomocnenie je potrebné k takémuto kroku. Jednou z možností legalizácie nasadenia vojska na ochranu hraníc je úprava ústavy; druhou alternatívou je novelizovanie zákona o obrane. Je však ale možné, že bude stačiť parlamentné uznesenie, píše denník.

Ochrana hraníc by tak spočívala na troch pilieroch - na zátarasách, na pohraničnej polícii, ktorá migrantov na maďarskom území zadrží, a na vojsku.

Členmi kabinetu sú ministri vnútra, obrany, spravodlivosti a zahraničných vecí a minister riadiaci úrad vlády. Členmi pracovnej skupiny tohto orgánu sú šéfovia orgánov vojenských a poriadkových síl, ďalej tajných služieb a daňového a colného úradu, ale aj prisťahovaleckého a občianskeho úradu.

Viac o téme: Utečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu