Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemci pod náporom žiadostí o azyl: Do krajiny sa chystá rekordný počet utečencov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Nemecko od začiatku tohto roka prijalo už viac ako 300 000 žiadateľov o azyl, uviedol dnes nemecký denník Die Welt. Berlín tento rok očakáva rekordný nápor utečencov, prinajmenšom dvojnásobok oproti minulému roku.

Konzervatívny denník s odvolaním sa na údaje z piatkovej telefonickej konferencie ministrov vnútra 16 spolkových krajín napísal, že "zaregistrovaných už bolo 302 415 žiadateľov o azyl". Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) ale vykazuje len 258 000 žiadateľov.

Tento rozpor vysvetľuje Die Welt tým, že spolkové krajiny ešte nepredložili na federálne ústredie všetky údaje, a tak ich BAMF nemohol spracovať a zahrnúť do všeobecného čísla. Tento rok v prvom polroku požiadalo o azyl v Nemecku 179 000 ľudí, čo predstavovalo oproti roku 2014 nárast o 132 percent.

Za celý minulý rok požiadalo v Nemecku o azyl približne 202 000 ľudí, čo bolo o 60 percent viac ako v predchádzajúcom roku. BAMF bol nedávno nútený zvýšiť odhad tohtoročného počtu žiadateľov o azyl zo 450 000 na pol milióna - a podľa tlače vraj "interne" už počíta s 600 000 vysídlencami.

Spolkové krajiny nesú hlavnú časť nákladov, ktoré vznikajú pri príchode žiadateľov o azyl. V minulom roku na tieto účely vyplatili 2,2 miliardy eur, tento rok suma dosiahne prinajmenšom päť miliárd eur. Spolková vláda prispieva krajinám na starostlivosť o utečencov jednou miliardou eur. Bavorský krajinský premiér Horst Seehofer vyzval, aby sa táto suma "prinajmenšom zdvojnásobila".

Situáciu zhoršuje aj to, že spolkové úrady neboli na veľký nápor žiadateľov o azyl pripravené a nestíhajú o žiadostiach rýchlo rozhodovať. Okrem utečencov z vojnových oblastí na Blízkom východe prichádza do Nemecka aj veľké množstvo ľudí zo západného Balkánu, najmä z Kosova. Títo európski vysídlenci tvorí až 40 percent všetkých žiadateľov o azyl. Šancu na získanie azylu má len zlomok z nich, pretože nemecká vláda označila západný Balkán za bezpečnú oblasť. Ich príliv však spomaľuje rozhodovanie v azylovom konaní aj u ostatných utečencov.

Nemecko patrí medzi európske krajiny, ktoré najviac priťahujú utečencov. Prevádzačmi dopravujú utečencov do Nemecka aj cez slovenské a české  územie. Príliv utečencov vyvolal v niektorých regiónoch napätie. Proti súčasným či chystaným ubytovniam pre utečencov bolo v prvom polroku zaznamenaných už 202 útokov, teda rovnako ako za celý minulý rok, poznamenala agentúra AFP.

Viac o téme: UtečenciNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu