Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Belgické letiská zaviedli skríning cestujúcich z krajín s ebolou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgická národná koordinátorka pre ebolu Erika Vliegheová potvrdila, že na belgických letiskách sa oddnes zavádza povinný skríning cestujúcich zo západoafrických afrických krajín postihnutých ebolou, s ktorými má Belgicko priame letecké spojenie.

Skríning sa bude vykonávať v prípade pasažierov z Guiney, Libérie a Sierra Leone. Nový belgický premiér Charles Michel zdôraznil, že Belgicko koná rovnako ako niektoré ďalšie krajiny, ktoré toto opatrenie na svojich letiskách už zaviedli. Ide o USA, Kanadu, Britániu, Francúzsko a Českú republiku.

Belgická ministerka pre sociálne záležitosti vecí a zdravie Maggie De Blocková oznámila vymenovanie národnej koordinátorky pre ebolu minulý týždeň. Stalo sa tak deň po tom, ako sa zástupcovia rezortov zdravotníctva EÚ zhodli v Bruseli na tom, že úrady jednotlivých členských krajín môžu prijať samostatné rozhodnutia na kontrolu cestujúcich z postihnutých krajín.

Belgická spoločnosť Brussels Airlines je jednou z mála leteckých spoločností, ktoré ešte ponúkajú lety do regiónu západnej Afriky. Okrem Belgičanov tam ešte lietajú francúzske letecké spoločnosti.

Na tému ebola dnes rokujú aj ministri zahraničných vecí EÚ počas stretnutia v Luxemburgu. Pokúsia sa "rozhýbať" európsku reakciu na epidémiu eboly, ktorá predstavuje potenciálnu hrozbu najväčšej humanitárnej katastrofy našej generácie.

EÚ sa snaží nájsť miliardu eur na boj proti ebole

Krajiny Európskej únie sa snažia nájsť miliardu eur potrebnú na boj proti ebole v západnej Afrike a zaujať spoločný postoj pri zdolávaní tohto smrteľného ochorenia. Ministri zahraničia EÚ v pondelok začali týždňové rokovania, ktoré by sa mali v piatok skončiť dohodou 28 zástupcov členských krajín bloku o finančnej pomoci pri spoločných repatriačných procedúrach, zariadeniach na ošetrovanie chorých a tréningu zdravotníkov. Britský šéf diplomacie Philip Hammond povedal, že miliarda dolárov je potrebná čo najskôr, aby sa zabránilo nekontrolovanému šíreniu ochorenia. Holandsko prisľúbilo vyslať na pomoc do oblasti svoju fregatu.

Summit o ebole sa zaoberá preventívnymi stratégiami

Kuba a jej najbližší spojenci z Latinskej Ameriky a oblasti Karibiku sa v pondelok stretli v Havane, aby navrhli plány na ochranu svojich krajín pred ebolou a hľadali cesty na pomoc západnej Afrike. Ebola zabila od marca už viac než 4 500 ľudí, prevažne v Libérii, Sierre Leone a Guinei. Z Latinskej Ameriky alebo Karibiku zatiaľ nehlásia žiadne prípady, vírus sa však už rozšíril do Spojených štátov a Španielska.

Stretnutie na Kube je zamerané na udržane ochorenia mimo dosahu regiónu. Zúčastňujú sa na ňom predstavitelia z bloku ALBA, ktorý zahŕňa Kubu, Venezuelu, Bolíviu, Ekvádor, Nikaraguu, Antiguu a Barbudu, štát Svätý Vincent a Grenadíny, Svätú Luciu a Dominiku. Cieľom je tiež prispieť k zastaveniu šírenia eboly v západnej Afrike. 

Komunistická Kuba už výrazne prispela, keď poslala 165 doktorov a sestier do Sierry Leone, pričom ďalších 296 ich má odísť tento týždeň do Libérie a Guiney. Na summite budú prítomní aj predstavitelia zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO). 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu