Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nórska lekárka zdolala ebolu, kameramanovi v USA sa darí tiež

(Zdroj: SITA)

OSLO - Nórsku lekárku, ktorá sa nakazila vírusom ebola pri práci v službách Lekárov bez hraníc v africkej Sierre Leone, dnes prepustili z izolačného oddelenia Univerzitnej nemocnice v Oslo. Práve tam putovala pred dvoma týždňami pri prevoze z čierneho kontinentu.

Silje Lehne Michalsenová sa medzičasom vyliečila a mohla sa dnes osobne zúčastniť na tlačovej konferencii v nórskej metropole. Lekárka využila túto príležitosť, aby upozornila na nutnosť pomoci v epidémiou eboly zasiahnutých krajinách západnej Afriky.

"Hodinky tikajú, počty obetí sa zvyšujú. Musíme konať a musíme konať teraz," zdôraznila podľa tlačovej agentúry DPA vyliečená pacientka, ktorú prepravili do vlasti do menej ako 48 hodín po diagnostikovaní nákazy. Ošetrujúci lekári nezverejnili žiadne podrobnosti o terapii, ktorá v prípade Severanky priniesla svoje ovocie.

V prípade amerického kameramana nakazeného ebolou sú lekári optimistickí 

Americkému kameramanovi na voľnej nohe Ashokovi Mukpovi, ktorému diagnostikovali ebolu počas výkonu práce s televíziou NBC News v Libérii, sa "darí celkom dobre" a zrejme bude môcť čoskoro odísť z nemocnice, kde ho liečia. Vyhlásil to v pondelok na tlačovej konferencii Mark Rupp, lekár z nemocnice v meste Omaha v americkom štáte Nebraska.

Lekári sú optimistickí - podľa nich 33-ročný Ashoka Mukpo, ktorý sa nemocnici v Omahe lieči dva týždne, "odíde zo zariadenia v nasledujúcich dňoch", ako uviedol Rupp. "Trochu mu bude trvať, kým sa úplne pozbiera, ale darí sa mu celkom dobre," citovala lekára agentúra Reuters. Rupp dodal, že nemocnica teraz čaká na výsledky testov, ktoré majú potvrdiť, že sa kameraman už vírusu zbavil.    

V USA vydali smernice pre zdravotníkov ohľadne eboly 

Spojené štáty vydali v noci nadnes nové smernice pre zdravotníkov, ktorí sa starajú o ľudí nakazených ebolou. Okrem iného musia nosiť ochranné odevy, ktoré zakrývajú celé telo, informovala agentúra Reuters. Nové smernice vydalo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v meste Atlanta. Zdravotníci musia podstúpiť špeciálny výcvik a preukázať spôsobilosť pri používaní ochranných prostriedkov.

Cieľom je to, aby lekári, zdravotné sestry alebo laboranti, starajúci sa o infikované osoby, nevystavili žiadny kúsok svojej kože nákaze, ktorá sa prenáša priamym kontaktom s telesnými tekutinami a tkanivom. Podľa agentúry AP na vydanie smerníc tlačili zdravotníci po tom, čo sa v Texaskej presbyteriánskej nemocnici v Dallase nakazili ebolou dve zdravotné sestry. Starali sa o Libérijčana Thomasa Erica Duncana, ktorý ebole podľahol 8. októbra. Duncan bol prvou osobou v USA, ktorej diagnostikovali vírus.

Na českých letiskách zaviedli zdravotné kontroly kvôli ebole 

Na pražskom Letisku Václava Havla a ďalších štyroch letiskách v Českej republike zaviedli dnes ráno zdravotné kontroly cestujúcich medzištátnych letov. Dôvodom je pokračujúca epidémia eboly v západnej Afrike, oznámil Český rozhlas. Pasažieri medzištátnych letov by mali ešte na palube lietadiel vypĺňať dotazník, takzvanú príletovú kartu. Musia v nej uviesť, kde sa pohybovali 42 dní pred cestou, čo je dvojnásobok inkubačnej doby v prípade eboly. 

Cestujúci, ktorí v stanovenej dobe navštívili Libériu, Guineu alebo Sierru Leone - krajiny najviac postihnuté súčasnou epidémiou - sa okrem toho musia nechať vyšetriť.  Na pražskom letisku za týmto účelom vzniklo špecializované pracovisko s nepretržitou prevádzkou. Rizikovým pacientom tam budú lekári merať teplotu bezdotykovým teplomerom a budú ďalej zisťovať podrobnosti o ich pobyte v cudzine a v ČR.

Pasažieri so zvýšenou teplotou a ďalšími ťažkosťami budú prevezení na infekčnú kliniku Nemocnice na Bulovke, kde ich podrobia ďalším vyšetreniam. Trochu iný postup sa bude uplatňovať na letiskách v Ostrave, Brne, Pardubiciach a Karlových Varoch. Následné vyšetrenia rizikových osôb tam budú zabezpečovať krajské hygienické stanice. 

Preventívne opatrenia začali platiť dnes o ôsmej hodine ráno a podľa informácií Českého rozhlasu ešte celý systém nefunguje tak, ako by mal. Naplno sa rozbehne až v nasledujúcich hodinách a dňoch. V prípade odmietnutia vyplnenia dotazníka hrozí cestujúcim pokuta až 10.000 korún. U reálne rizikových osôb sa celá vec posúva do sféry trestného zákonníka. Cudzincom v takomto prípade hrozí zákaz vstupu do ČR. Podobné kontroly ako Česku už kvôli ebole zaviedli na letiskách v USA, Kanade, Francúzsku alebo Británii.

WHO: Mimoriadny výbor bude v stredu diskutovať o ebole

Mimoriadny výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre ebolu v stredu opäť zasadne, pričom sa bude zaoberať rozsahom epidémie ako aj tým, či sú potrebné dodatočné opatrenia. Informovala o tom v utorok hovorkyňa WHO Fadéla Chaibová. "Toto je už tretíkrát, čo sa tento výbor zíde od augusta, aby zhodnotil situáciu. Veľa sa zmenilo, objavili sa prípady v Španielsku a Spojených štátoch, zatiaľ čo Senegal a Nigériu odstránili zo zoznamu krajín zasiahnutých ebolou," povedala hovorkyňa na tlačovom brífingu.

Dvadsať nezávislých expertov, ktorí 8. augusta vyhlásili epidémiu v západnej Afrike za medzinárodné ohrozenie, môžu odporučiť cestovné a obchodné reštrikcie. Výbor už odporučil výstupné kontroly pre pasažierov opúšťajúcich Guineu, Libériu a Sierru Leone. Podľa najnovšej štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie sa ebolou v západnej Afrike za posledné mesiace infikovalo už vyše 9000 ľudí, z ktorých vyše 4500 zomrelo.

EÚ poskytne 25 miliónov eur na výskum vakcíny proti ebole 

Európska komisia uvoľňuje 25 miliónov eur na výskum očkovacej látky proti nebezpečnej vírusovej chorobe ebola. Oznámil to dnes komisár EÚ pre zdravie a spotrebiteľskú politiku Tonio Borg. "Európska komisia už financuje vakcíny, ale musíme urýchliť tempo ich schválenia pre využitie u ľudí," povedal Borg zákonodarcom Európskej únie počas diskusie na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu vo francúzskom Štrasburgu.

Financie budú pochádzať z výskumného programu Európskej únie s názvom Horizont 2020, dodal eurokomisár, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. EÚ a jej členské štáty už prispeli do boja proti ebole vyše 500 miliónmi eur, pričom "v nasledujúcich dňoch" sa očakávajú ďalšie prísľuby, vyhlásila komisárka EÚ pre humanitárnu pomoc Kristalina Georgievová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu