Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kuba sa vtiera USA: Do štátov postihnutých ebolou vyslali už stovky lekárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MONROVIA - Lietadlo s asi 50 kubánskymi lekármi a zdravotnými sestrami pristálo dnes v Libérii, kde pomôžu liečiť ľudí nakazených vírusom ebola. Ďalšia skupina asi 40 kubánskych lekárov s rovnakou misiou pricestovala dnes aj do susednej Guiney.

Nemenovaný úradník na kubánskom ministerstve zdravotníctva vyjadril nádej, že spolupráca v boji proti ebole môže pomôcť rozmraziť vzťahy medzi Kubou a Spojenými štátmi, ktoré sú dlhoročnými nepriateľmi. Minister zahraničných vecí USA John Kerry sa už minulý týždeň vyjadril pochvalne o angažovanosti Kuby v západnej Afrike zápasiacej so smrteľným vírusom.

Spomedzi všetkých krajín sveta je práve Kuba tým štátom, ktorý do západnej Afriky vysiela najviac lekárov na boj s ebolou. Kubánske úrady vyškolili na pracovný pobyt v Afrike 461 lekárov a sestier, ale zatiaľ ich do terénu na šesťmesačnú misiu vyslali 256.

Spojené štáty vysielajú do Afriky 3000 vojenských inžinierov, zdravotníkov a vojakov, aby v regióne postihnutom ebolou pomohli vybudovať liečebné centrá a zaškoliť miestnych na ich používanie.

Komunistický režim na Kube posiela svoje lekárske tímy do miest katastrof na celom svete prakticky od roku 1959, keď sa revolúciou dostal k moci niekdajší vodca Fidel Castro. Kubánski a americkí lekári počas týchto misií spolupracovali, ale ich pracovné kontakty sa posilnili najmä po zemetrasení na Haiti v roku 2010.

Okrem tzv. lekárskej diplomacie Kuba posiela lekárov do zámoria aj výmenou za peniaze alebo tovar, najmä za venezuelskú ropu. Podľa aktuálnej bilancie v 66 krajinách sveta pôsobí v súčasnosti viac ako 50.000 kubánskych lekárov a zdravotníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu