Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Filipínsky minister obrany sa vyjadril, že militanti v Marawi sú kompletne porazení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bullit Marquez)

MARAWI - Militanti v meste Marawi na juhu Filipín po piatich mesiacoch obliehania skončili. V pondelok sa tak počas každoročného stretnutia ministrov obrany krajín juhovýchodnej Ázie, vyjadril filipínsky minister Delfin Lorenzana, ktorý oznámil, že vojaci objavili 42 tiel z poslednej skupiny militantov.

"Toto je posledná skupina Maute a prichytili ich v jednej budove, kde nastala prestrelka, a tak skončili," povedal prítomným novinárom. Dodal tiež, že posledných rukojemníkov, ktorých tam držali, oslobodili už skôr. "V meste Marawi nie sú žiadni militanti," uviedol.

V bojoch o Marawi od 23. mája, keď nad ním prevzali kontrolu islamisti napojení na teroristickú organizáciu Daeš, prišlo o život 1 131 ľudí, vrátane 919 militantov a 165 vojakov. Ozbrojené sily zachránili najmenej 1 780 rukojemníkov, ktorých militanti používali ako ľudské štíty.

Pri posledných bojoch s armádou minulý týždeň zomreli lídri militantných skupín Isnilon Hapilon, ktorý patril medzi najhľadanejších podozrivých z terorizmu na zozname FBI, a Omarkhayam Maute. Po objavení ich tiel prezident Filipín Rodrigo Duterte vyhlásil Marawi za oslobodené.

Viac o téme: TeroristiFilipínyDaešMarawi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu