Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tvrdá rana pre Daeš sa blíži: Iracké sily sa pripravujú na dobytie poslednej bašty teroristov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Iracké vojenské lietadlá zhodili v noci na stredu propagačné letáky v sýrskom pohraničí, ktoré je stále pod kontrolou Daeš. Podľa agentúry DPA to signalizuje bezprostrednú ofenzívu zameranú na dobytie poslednej bašty týchto extrémistov v Iraku.

Tisícky letákov dopadli na západoiracké mestá Káim a Ráwa, pričom tamojší obyvatelia boli varovaní, aby sa vyhli miestam, kde majú militanti svoje pozície, uviedla iracká armáda. "Vaše bezpečnostné sily oslobodili všetky iracké oblasti, ktoré boli zneuctené stúpencami Dáišu. Čoskoro budete oslobodení," uvádza sa na letákoch za použitia slova Dáiš, arabského akronymu pre Daeš.

Iracké stíhačky a vzdušná podpora pod velením USA nedávno vystupňovali svoje útoky na pozície extrémistov v blízkosti sýrskych hraníc. Predpokladá sa, že do Káimu sa uchýlilo množstvo vedúcich predstaviteľov Daeš, utekajúcich pred nedávnymi vládnymi operáciami na severe krajiny.

Daeš utrpel v ostatnej dobe vojenské porážky a územné straty po celom území Iraku. Iracký premiér Hajdar Abádí tento mesiac oznámil, že armáda vyhnala IS z mesta Hawídža, poslednej bašty Daeš v severnom Iraku. Vládne sily s podporou medzinárodnej koalície v júli dobyli späť Mósul, druhé najväčšie mesto Iraku.

Viac o téme: IrakDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu