Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Filipínsky prezident dostal poriadny náklad: Mal by navštíviť psychiatra

Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte (Zdroj: TASR/AP/Aaron Favila)

ŽENEVA - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte by mal podstúpiť psychiatrické vyšetrenie. V piatok sa tak v Ženeve vyjadril vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad al-Husajn, ktorý reagoval na jeho "neprijateľné" a hrubé pripomienky na adresu viacerých popredných obhajcov ľudských práv.

Jednou z nich je spravodajkyňa OSN Agnes Callamard, ktorú v stredu Duterte urazil a označil ju za "podvyživenú". "Je úplne neprístojné, aby sa prezident krajiny mohol takto vyjadrovať, používať najvulgárnejší jazyk proti spravodajcovi, ktorý je vysoko rešpektovaný. Naozaj to donúti človeka sa zamyslieť nad tým, že by mal prezident Filipín podstúpiť nejaký druh psychiatrického vyšetrenia," uviedol komisár.

Zajd Raad al-Husajn vyzval Radu OSN pre ľudské práva, ktorej členským štátom sú aj Filipíny, aby zaujala "silné stanovisko" k tomuto problému a trval na tom, že "takéto útoky nemôžu zostať bez odpovede". Na tlačovej konferencii upozornil na súdny návrh, ktorý minulý mesiac podala Duterteho vláda, obviňujúci spravodajkyňu OSN Victoriu Tauli-Corpuz a ďalšie osoby z členstva v komunistickej povstaleckej skupine. Podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch dané obvinenia, ktoré spravodajkyňa popiera, vystavili ohrozeniu okolo 600 ďalších ľudí.

Callamard, ktorá je expertkou na mimosúdne zabíjanie, filipínsky prezident opakovane uráža za to, že upriamila pozornosť na tisícky osôb, ktoré zabili počas Duterteho protidrogovej kampane. Hrubo sa vyjadril aj o prokurátorke Medzinárodného trestného súdu Fatou Bensouda, ktorá minulý mesiac oznámila, že v tejto súvislosti otvára predbežné vyšetrovanie.

Filipínsky minister zahraničia Alan Peter Cayetano označil vyjadrenia vysokého komisára za "nezodpovedné a neúctivé", pričom tiež uviedol, že jeho "nezmerný výbuch" ponížil Duterteho a nemal by sa opakovať. Cayetano sa zároveň vyjadril, že Tauli-Corpuz a ďalších ľudí v súdnych dokumentoch uviedli preto, lebo sú na základe dlhoročného informovania zo strany polície a armády "členmi alebo v spojení s Komunistickou stranou Novej ľudovej armády".

Ak sú obvinení nevinní, budú mať šancu na preukázanie neviny na súde, dodal s tým, že "Svet potrebuje viac Duterteov". Filipínskeho prezidenta pritom opísal ako empatického lídra, ktorý je ochotný obetovať svoj život, aby ochránil ľudí.

Viac o téme: Rodrigo DuterteZaid Raad al-Husajn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu