Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Posledné bašty Daeš čelia útoku: Nemajú inú možnosť, iba zomrieť alebo vzdať sa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RÁWA - Iracké sily začali vo štvrtok ofenzívu zameranú na "oslobodenie" miest al-Káim a Ráwa, posledných bášt extrémistickej organizácie Daeš v Iraku, ktoré sa nachádzajú na západe krajiny neďaleko hranice so Sýriou. Informoval o tom premiér Hajdar Abádí.

"Príslušníci Daeš nemajú inú možnosť, iba zomrieť alebo vzdať sa," uviedol vo vyhlásení premiér Abádí, pričom použil arabskú skratku pre členov a zástancov Daeš. "Hrdinské a obetavé légie sa blížia, aby zničili aj poslednú baštu terorizmu v Iraku," dodal Abádí.

"Náš ľud je s vami. Pravda je na vašej strane. Bojujte a víťazstvo bude vaším spojencom," uviedol Abádí, ktorý svoje slová adresoval irackým silám. Abádí je v súčasnosti na návšteve susedného Iránu v rámci cesty, ktorá ho priviedla aj do Turecka.

Najnovší útok na militantov Islamského štátu podporujú takisto vzdušné sily aliancie vedenej Spojenými štátmi, informovali niektoré iracké médiá. Mnoho tvrdých zástancov Daešúdajne ušlo do mesta al-Káim, keďže ich k tomu donútili nedávne vládne vojenské operácie v severnom Iraku.

V posledných mesiacoch utrpel Daeš v Iraku bojové porážky a stratil tam veľké územie. Abádí tento mesiac oznámil, že Bagdad vyhnal džihádistov Daeš z mesta Hawídža, ich poslednej bašty na severe krajiny. Vládne sily, podporované náletmi riadenými Spojenými štátmi, v júli znovu dobyli od Daeš Mósul, druhé najväčšie mesto Iraku.

Viac o téme: IrakDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu