Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Teroristi z Daeš plánujú expanziu do Európy: Ruská propaganda hovorí o novej bašte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BELEHRAD - Ak Rusko a Spojené štáty spoja svoje protiteroristické úsilie a začnú komplexné operácie s cieľom zničiť teroristickú organizáciu Daeš na Strednom východe, radikáli sa s najväčšou pravdepodobnosťou pokúsia utiecť na Balkán. Ich novou baštou by sa podľa expertov mala stať predovšetkým Bosna a Hercegovina.

Brit (†20) bojoval proti Daeš: Nechcel padnúť do rúk teroristov, urobil ťažké rozhodnutie

Bosna sa stane ideálnym útočiskom pre teroristov utekajúcich z Iraku a Sýrie vzhľadom na existujúcu infraštruktúru, uviedol pre srbskú verziu ruského propagandistického webu Sputnik bosniansky expert na terorizmus Dževad Galijaševič.

"Neexistujú žiadne prekážky zabraňujúce rozvoju Daeš. Propaganda [radikálnych myšlienok] a finančná pomoc [extrémistom] sa vôbec nezmenšili. Ktokoľvek si môže kúpiť v Bosne akúkoľvek zbraň. Niektorí teroristi majú svoje vlastné banky," uviedol.

Milan Pasanski, predseda Fóra pre štúdium medzinárodného terorizmu, zdieľa rovnaké pocity. Radikáli sa podľa neho s najväčšou pravdepodobnosťou vyhnú prekračovaniu hraníc Európskej únie, ktorej štáty sú v pohotovosti a zaviedli sprísnené kontroly aj protiteroristické právne predpisy. Radšej sa usadia na periférii Európy, predovšetkým v Kosove, v srbskej oblasti Sandžak a v Bosne.

Teroristi z Daeš plánujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Jeho slová by vraj mohol potvrdzovať aj posledný vývoj udalostí v Rakúsku. Predminulý týždeň pri raziách zadržali vo Viedni imáma Nedžada Balkana. Galijaševič ho opísal ako najradikálnejšieho, hoci nie najnebezpečnejšieho islamského fundamentalistu bosnianskeho pôvodu. Tým je skôr Muhamed Fadil Porča, ktorý reprezentuje skupinu Dawa Salafia.

Analytik dodal, že Nedžad Balkan bol aktívny aj mimo Viedeň, a to v rakúskych mestách Linz, Klagenfurt a Graz. Ale aj v iných krajinách ako Švajčiarsko a Nemecko.

"Zadržaním Nedžada Balkana rakúske orgány ukázali, že v prípade druhej vlny utečencov nebudú zatvárať oči pred tým, že by medzi nimi mohli byť aj teroristi. Je všeobecne známe, že Viedeň sa stala miestom, kde sa zhromažďujú islamskí fundamentalisti, niektorí pôvodom z Bosny," dodal pre Sputnik Serbia Pasanski.

Viac o téme: Bosna a HercegovinaIslamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu