Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Brit (†20) bojoval proti Daeš: Nechcel padnúť do rúk teroristov, urobil ťažké rozhodnutie

Ryan Lock Zobraziť galériu (2)
Ryan Lock (Zdroj: FB)

DAMASK - V Sýrii spáchal samovraždu dvadsaťročný Brit, ktorý tam odišiel bojovať proti radikálom z Daeš. S odvolaním sa na kurdské zdroje o tom informoval web BBC. Brit podľa neho obrátil zbraň proti sebe, aby nepadol do rúk bojovníkov.

Zverejnili zoznam najväčších teroristov sveta: Šéfovia Daešu, Al-Káidy, ale aj roztlieskávačka!

Ryan Lock z Chichesteru sa prihlásil ako dobrovoľník ku kurdským milíciám YPG, ktoré bojujú na severe Sýrie. Podľa Kurdov sa incident stal v decembri, keď bojovníci Daeš v dedine Džaabar obkľúčili päťčlennú skupinu ľudí z YPG, ktorá bola zapojená do bojov o Rakku. Všetkých päť v bitke zahynulo, ale v prípade Locka sa po ohliadke tela ukázalo, že v snahe nedostať sa do rúk radikálov, priložil zbraň k brade a sám sa zastrelil. "Spáchal samovraždu, aby ho ľudia z Daeš nezajali," povedal zdroj z YPG.

"Neexistujú slová, ktorými možno podobnú odvahu popísať. Ryan svojím činom pripravil Daeš o významnú propagandistickú príležitosť. Myslím si, že zaslúži najvyššiu vojenskú poctu za také hrdinstvo," povedal aktivista presadzujúci práva Kurdov Mark Campbell.

Ryan Lock
Zobraziť galériu (2)
Ryan Lock  (Zdroj: FB)

Lock odišiel do Sýrie vlani v auguste, keď rodine a priateľom povedal, že ide na dovolenku do Turecka. Podľa BBC jeho telo v utorok dopravili do Iraku, odkiaľ bude letecky prepravené do Británie. "Od tej chvíle, kedy sme sa o Ryanovi dozvedeli, je to pre nás ťažké. Najmä problémy týkajúce sa repatriácie. Sme vďační YPG, že ho pomáhajú dopraviť domov," citovala BBC Lockovho otca.

Lock je tretí Brit, ktorý prišiel o život v bojoch po boku Kurdov a proti Daeš. Pre Britov stále platí odporúčanie vyhnúť sa cestám do Sýrie.

Viac o téme: SamovraždaBritIslamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu