Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Denník džihádistickej nevesty, ktorá ušla z Británie k Daeš: Nemoslimov nenávidím stále viac

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

LONDÝN - Britka, ktorá utiekla s manželom-džihádistom k Daeš do Sýrie, zverejňuje na internete svoj denník plný nenávisti. Pod menom Umm Ibrahim al-Brit opisuje, ako sa telá žien a detí kopili na zaprášených uliciach po náletoch "neveriacich" a o tom, ako jej muž regrutuje ostatných, aby viedli svätú vojnu proti Západu. Vo svojich príspevkoch šíri extrémistickú propagandu a povzbudzuje ostatné rodiny, aby sa k nim pripojili.

Brit (†20) bojoval proti Daeš: Nechcel padnúť do rúk teroristov, urobil ťažké rozhodnutie

Prvý záznam sa podľa britského portálu MailOnlie objavil 7. decembra, ale jeho zdroj sa nedá nezávisle overiť. Umm Ibrahim tvrdí, že kým jej manžela zlákal bývalý vodca al-Kájdy Anwar Al-Awlaki, ktorého v Jemene zabili v roku 2011, žila v Británii pokojný život ženy v domácnosti. Jej muž mal dobrú prácu, deti chodili do súkromných škôl, mali dom, autá, aj pohodlie, no nakoniec Alah pre nich vybral iný osud.

Predtým, ako sa rodina pripojila k Daeš, muž niekoľkokrát vycestoval do Turecka, aby našiel najlepšiu cestu do Sýrie. Keď vodca Daeš Abu Bakr al-Bagdádí v roku 2014 vyhlásil na území Iraku a Sýrie tzv. kalifát, žena okamžite zatúžila žiť práve tam "v tieni šaríe". Rodina najprv pobývala štyri mesiace v Turecku, než dostala "zelenú" na vstup do krajiny.

Umm Ibrahim hovorí o prekročení hraníc, ako o "najšťastnejšom okamihu nášho života", ale jej propagandou presiaknuté slová odhaľujú aj skutočnú hrôzu na území Daeš, kde rodiny musia vydržať celé dni bez vody a obyvatelia sú popravovaní na verejnosti za účasti davov.

Ruiny v sýrskom Aleppe.
Zobraziť galériu (3)
Ruiny v sýrskom Aleppe.  (Zdroj: SITA/AP)

V mrazivom príspevku z 31. decembra napísala: "S manželom sme sa chystali ísť na trh. Ruskí neverci ho bombardovali, zabili 100 ľudí a mnohých zranili. Prijali sme to s ťažkým srdcom a nenávisťou k týmto špinavým nevercom. Každým nádychom sa moja nenávisť k nim zväčšuje. Mŕtve telá ležali na parkovisku, iba dve minúty od nášho domu. O šesť dní neskôr ešte stále vyťahovali telá mučeníkov z trosiek. Väčšina obetí boli ženy a deti. Ó, Alah, znič ich a pokaz im životy, ako jeden z tvojich najtvrdších trestov."

Donald Trump vraj napĺňa hrozivé proroctvo: Vojna Západu proti moslimom

Umm prehovorila aj o ceste do kalifátu v bielej dodávke, v ktorej sa tlačili s ďalšími rodinami, a ako bola šokovaná, keď videla, koľko ľudí mierilo opačným smerom. Radovala sa, keď sa stretla po prvýkrát s džihádistickými bojovníkmi, ktorí ich sprevádzali v aute so svojimi zbraňami. Nakoniec ich ubytovali vo veľkom dome s ďalšími rodinami, kde sa jej manžel stal hlavou domácnosti a ona dostala na starosť varenie pre bojovníkov.

Vojna proti Daeš v Mosule.
Zobraziť galériu (3)
Vojna proti Daeš v Mosule.  (Zdroj: SITA/AP)

Dom neskôr opísala ako veľmi priestranný so štyrmi veľkými spálňami a obývačkou, veľkou kuchyňou, dvomi kúpeľňami a veľkým balkónom. Sklo na väčšine okien však bolo rozbité a niektoré steny niesli stopy po guľkách. Prvú noc nedokázala zaspať kvôli neustálemu hluku lietadiel a zavýjaniu vetra. Pomohlo jej až počúvanie audioknihy s Koránom. Jej manžel potom začal pracovať na nábore ďalších bojovníkov pre Daeš.

Umm Ibrahim sa vyjadrila, že kedysi islam nechápala, pretože vyrastala v Británii. A aj keď sa narodila do moslimskej domácnosti, v skutočnosti o islame nič nevedela, akurát tak to, že sa musí päťkrát denne modliť a poznať úryvky z Koránu. Až stretnutie s jej manželom jej úplne zmenilo život.

Viac o téme: DžihádIslamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu