Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Propagandistické VIDEO Daeš: Takto v skutočnosti vyzerá život v Mosule, obyvatelia sú nadšení

Obyvatelia Mosulu sa údajne majú veľmi dobre. Zobraziť galériu (3)
Obyvatelia Mosulu sa údajne majú veľmi dobre. (Zdroj: YouTube)

MOSUL - Agentúra Amak v utorok zverejnila video, na ktorom si obyvatelia severoirackého Mosulu pochvaľujú "bezpečný a normálny život v meste" aj po začatí ofenzívy irackej armády podporovanej kurdskými bojovníkmi. Agentúra je napojená na teroristickú organizáciu Daeš, o propagandistickom videu informovala stanica Sky News.

Koniec islamského teroru je blízko: VIDEO Na Daeš sa valia tisíce vojakov, civilisti v ohrození!

Na záberoch sú "rozhovory s civilistami". Jeden z nich napríklad uvádza, že satelitné kanály klamú a že "všetky ich správy sú lživé". Iný potom dodáva, že situácia v Mosule je lepšia ako normálne, a ďalší, že ľudia sa bežne pohybujú vonku.

Propagandistické VIDEO Daeš: Takto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Na inom videu Amak z noci je vidieť ozbrojených a zamaskovaných bojovníkov Daeš hliadkujúcich v uliciach mesta.

Propagandistické VIDEO Daeš: Takto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Iné svedectvá obyvateľov Mosulu ale svedčia o tom, že takzvaný Islamský štát bráni ľuďom z Mosulu odísť a jeho bojovníci sa sťahujú do domov civilistov, takže si z nich robia ľudské štíty. Denníku The Guardian to povedal mosulský občan menom abú Muhammad.

Prevádzači, ktorí ponúkajú ľuďom, že ich z mesta vyvedú, podľa neho zvyšujú ceny a Daeš strieľa na každého, kto je pristihnutý pri pokuse utiecť. Ďalší občan denníku povedal, že si ľudia doma schovávajú zbrane a sú pripravení ich proti Daeš použiť hneď, ako to bude príhodné.

Ofenzíva proti Daeš v Mosule začala v pondelok. Za prvých 24 hodín operácie sa podľa agentúry Reuters podarilo ozbrojeným silám podporovaným leteckými údermi koalície vedenej Spojenými štátmi získať asi 20 dedín pri Mosule. Prezident irackého autonómneho Kurdistanu Masúd Barzání podľa serveru stanice Al-Džazíra povedal, že od samozvaného Daeš bolo oslobodených zhruba 200 kilometrov štvorcových.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu