Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNA SPRÁVA Krvavý útok Turecka v Sýrii: Bombardovanie Kurdov, 200 mŕtvych

Turecký útok na kurdských bojovníkov
Turecký útok na kurdských bojovníkov (Zdroj: Jaish al-Thuwar/Twitter)

ANKARA/DAMASK - Turecké bojové lietadlá podnikli v noci na dnes v Sýrii 26 útokov na osemnásť pozícií sýrskych kurdských milícií YPG a zabili až dvesto bojovníkov, oznámila turecká armáda. Podľa tureckých médií malo ísť o protiteroristickú operáciu.

Vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters, armáda spresnila, že jej lietadlá bombardovali oblasť severne od mesta Halab, ktorú milície YPG nedávno obsadili. Pri útoku bolo zničených deväť budov, jedno obrnené vozidlo a štyri ďalšie vozidlá patriace YPG. Bombardovanie podľa informácií televízie Al Jazeera stále prebieha. 

Ankara sa do sýrskeho konfliktu zapojila v auguste. Povstalcom z takzvanej Slobodnej sýrskej armády (FSA) vojensky pomohla dobyť územie blízko hranice ovládané radikálmi z takzvaného Daeš. Ďalším dôvodom tureckej intervencie bolo zamedziť vzniku súvislého pásu ovládaného Kurdmi pozdĺž hranice.

Kurdov americké úrady považujú za jednu z najefektívnejších síl v boji proti Daeš. Turecko ale YPG považuje za teroristickú organizáciu, pretože udržiava kontakty so Stranou kurdských pracujúcich (PKK), organizáciou tureckých Kurdov, ktorá bojuje proti ústrednej vláde v Ankare.

Sýrski Kurdi popreli správy o 200 mŕtvych po tureckých útokoch

Veliteľ kurdských milícií v Sýrii poprel správy, podľa ktorých pri útokoch tureckých lietadiel severne od sýrskeho mesta Aleppo zahynulo v noci nadnes 160-200 kurdských bojovníkov. Veliteľ kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG) Mahmúd Barchadán pre agentúru AP uviedol, že útoky tureckých tankov na jeho jednotky, ktoré bojujú proti teroristom z tzv. Islamského štátu, sa začali v stredu a stále pokračujú.

Dosiaľ však podľa Barchadána neprišlo o život viac ako desať kurdských bojovníkov, zranenia utrpelo zhruba 20. Dodal, že turecké lietadlá sa pripojili k útokom v noci nadnes. Turecká agentúra Anadolu predtým informovala, že turecké lietadlá zaútočili na 18 pozícií YPG, ktoré Spojené štáty považujú za najefektívnejšiu silu v boji proti Islamskému štátu. Ankara ale tvrdí, že bojovníci z YPG sú napojení na Kurdov v Turecku, kde útočia na vládne sily.

Viac o téme: TureckoSýriaKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu