Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Sýrii má fungovať tajný tábor: Daeš sa rozpadáva, zbehovia hovoria o tvrdom zaobchádzaní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: print screen al-Masrā)

DAMASK - V Sýrii zriadili tábor pre bývalých bojovníkov Islamského štátu (Daeš) a ich rodiny. Informovala o tom dnes stanica BBC. Medzi asi 300 obyvateľmi tajného tábora sú dezertéri a členovia Daeš, ktorí boli chytení. Patria k nim Európania z Francúzska, Holandska alebo Poľska a tiež ľudia zo severnej Afriky, strednej Ázie a Blízkeho východu.

FOTO sexi modelka pózovala nahá: Našli u nej pikantné materiály, spojenie s teroristami z Daeš

Tábor zriadila jedna z povstaleckých skupín Džajš at-Tahrír. Jej veliteľ Muhammad Ghabí povedal, že sa skupina snaží zmeniť zmýšľanie bývalých členov Daeš. "Tí z nich, ktorí sa chcú vrátiť domov, môžu kontaktovať veľvyslanectvo svojich krajín," povedal Ghabí.

V tábore, ktorý je v jednej dedine v provincii Idlib, sú aj ženy a deti. Podľa Ghabího sa tábor plní hlavne vďaka ofenzíve, ktorá je proti Daeš vedená s tureckou podporou na severe Sýrie. "Daeš sa podľa výpovedí zbehov rozpadá už sedem-osem mesiacov. Operácia Štít Eufrat ho ďalej rozložila a rýchly postup našich jednotiek viedol k rozdeleniu," povedal Ghabí.

Spravodajcovia BBC nemali možnosť tábor navštíviť, ale získali materiál od niektorých ľudí, ktorí sú vo vnútri. Tábor poskytuje základné služby a slušné zaobchádzanie. Mnohí ale chcú odísť.

V Sýrii má fungovať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Jedno svedectvo poskytol bývalý bojovník Daeš označujúci sa menom abú Sumáil. Pochádza z Holandska, odkiaľ pred dvoma rokmi odišiel do Belgicka a ďalej do Turecka. Aby oklamal tajné služby, vystupoval ako milovník večierkov a osláv. Dostať sa do Sýrie podľa neho bolo jednoduchšie ako odísť. Zaobchádzaním, aké sa mu dostalo na území ovládanom Daeš, bol sklamaný.

"Jednali s nami veľmi zle, najmä s ľuďmi z cudziny. Pre nás je ťažké tam žiť, nezodpovedá to nášmu životnému štýlu, pretože sme mnohému navyknutí a oni s vami od samého začiatku konajú tvrdo. Vy im dáte k dispozícii svoj život a oni sa snažia nad ním získať kontrolu," povedal Holanďan.

Podľa informácií, ktoré sa podarilo získať BBC, ďalšie povstalecké skupiny v spojení s tajnými službami Británie a iných európskych krajín budujú v Sýrii ďalší koridor, ktorý má slúžiť na nájdenie a dolapenie stúpencov Daeš. V Rakke, považovanej za hlavný stan Daeš, začali členovia zasielať povstalcom videá a vyhlásenia, aby pomohli k úteku sebe aj svojim rodinám. Dostať von sa zatiaľ podarilo asi šiestim cudzincom, ale podľa povstalcov im hrozí v Európe väzenie.

Viac o téme: SýriaIslamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu