Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Holandská politologička varuje svet: Západní intelektuáli pomáhajú radikálnym islamistom

Machteld Zeeová Zobraziť galériu (2)
Machteld Zeeová (Zdroj: Twitter)

LEIDEN - Podľa holandskej akademičky Machteld Zeeovej sekularizovaný Západ nevedomky pomáha radikálnym islamistom z Daeš. Ako? To je práve ten najväčší paradox. Intelektuáli by podľa Zeeovej mali otvoriť oči a brániť svoje hodnoty.

Radikálna ideológia extrémistov pokročila tak ďaleko, že sa infiltrovala do západných hodnôt, mieni politologička Machteld Zee. Práve „neveriaci“ podľa Zee napomáhajú konzervatívnym moslimom izolovať sa od širokej islamskej komunity. Problémom je prílišná benevolencia.

FOTO sexi modelka pózovala nahá: Našli u nej pikantné materiály, spojenie s teroristami z Daeš

Machteld Zee je autorkou knihy Sväté identity: Na ceste k štátu šaría, v ktorej sa zameriava na dopady multikultúrnej spoločnosti na Holandsko. Zee tvrdí, že sú to politici a tvorcovia verejnej mienky, ktorí islamistom pomáhajú šíriť radikálne myšlienky. Problém vidí aj v podpore Saudskej Arábie. „Saudská Arábia a ďalšie krajiny zaplavili svet tisíckami imámov, učebnicami islamu, mešitami a prílevom peňazí,“ povedala politologička v rozhovore pre holandské noviny Algemeen Dagblad.

Svetský zákon podlamuje právo šaría

Intelektuáli v multikultúrnej spoločnosti podľa nej veria, že moslimovia by mali byť chránení pred kritikou, pretože by to mohlo spôsobiť psychickú ujmu. Tí, ktorí po kritike volajú, sa obávajú, že by ich mohli označovať za islamofóbov. Radikálny islam však aj na Západe postupne prebíja svetský zákon v podobe práva šaría, varuje Zeeová.

Zeeová, ktorá je zástankyňou ženských práv, proti právu šaría ostro vystupuje. Ženy v rámci neho nemajú rovnocenné postavenie, upozorňuje. Stojac pred sudcami obhajujúcimi právo šaría, sú nútené znášať mnohoženstvo a neraz aj domáce násilie.

Politologička zároveň apelovala na západných intelektuálov, ktorí sa podľa nej potrebujú prebudiť a hrozbu, ktorú radikálny islam predstavuje pre spoločnosť, by nemali podceňovať.

 

Viac o téme: DaešMachteld ZeeRadikálny islam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu