Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Moslimka sa tvrdo domáha svojich práv: Šupli ju do väzenia, svoje názory šíri aj tak ďalej

Suad Šammariová
Suad Šammariová (Zdroj: youtube/MDTV)

DŽIDDA - Keď Saudská Arabka Suad Šammariová zverejnila na twitteri sériu mužov s bradou, netušila, že kvôli tomu skončí vo väzení. Na fotografiách boli ortodoxný žid, komunista, osmanský kalif, sikh aj moslim. A Suad si k tomu dovolila napísať, že to, že má muž fúzy, z neho nerobí svätca ani moslima. Táto dvakrát rozvedená matka šiestich detí pripojila, že jeden z najväčších kritikov islamu, ktorý žil v Mohamedovej dobe, nosil fúzy ešte dlhšie ako Prorok sám, napísala agentúra AP.

VIDEO Moslim sa vydával za bezdomovca: Reakcie okoloidúcich prekvapili, mladík ukázal pravdu

Šammariová je absolventkou štúdia islamského práva. Vychovaná bola v kmeni, v ktorom ako dieťa chovala ovce. Teraz sa štyridsaťdvaročná žena radí k feministkám a argumenty pre svoje tvrdenia hľadá v islame.

Za svoje názory zaplatila. Tri mesiace pobudla bez súdu vo väzení za agitáciu. Vláda jej zakázala vycestovať, otec sa jej vzdal. Pomáhala zakladať diskusné fórum Sieť slobodných saudských liberálov, ktorého spoluzakladateľ Raif Badáví si odpykáva desaťročný trest, ku ktorému patrí aj bičovanie.

Nič z toho ju neprinútilo mlčať. "Mám práva, ktoré nie sú v rozpore s mojou vierou. Hodlám sa ich domáhať a chcem, aby ma tí, ktorí rozhodujú, počúvali," hovorí jedna z najvplyvnejších bojovníčok za práva žien v Saudskej Arábii. "Je si veľmi istá tým, čo hovorí. Pochádza doslova z beduínskeho prostredia, z púšte. Je na to hrdá, ale práve kvôli tomu je ku každému otvorená a hovorí, čo si myslí," povedala ďalšia z aktivistiek Sahar Nasjafová.

Šammariová je dcérou poľnohospodárov zo severnej provincie Háil. Ako najstaršia z 12 detí mala povinnosť starať sa o ovce. Bola veriaca a praktizovala miestnu formu islamu, ktorá presadzuje doslovný výklad islamského práva.

Po absolvovaní štúdia islamu v meste Háil začala učiť. V 17 rokoch sa vydala za dvakrát staršieho muža zo svojho kmeňa, mala s ním dcéru Jaru a v 20 rokoch sa rozviedla a znovu vydala. Tentoraz bol jej mužom sudca, ktorý zariadil rozvod. Bojovníčkou za práva žien sa stala vo chvíli, keď jej vzali Jaru. Jej bývalý muž získal právo na jej výchovu, keď malo dievča sedem rokov. Pretože sa matka znovu vydala, rozhodol súd, že má dieťa zostať s vlastným otcom, nie v domácnosti s nevlastným.

"Keď si ju vzali a povedali 'toto je Alahova vôľa a toto je islam', zapálil sa vo mne vzdor. Neexistuje, aby bol v tomto vesmíre boh, ktorý by dopustil takú nespravodlivosť a bolesť na základe toho, že som žena," hovorí Suad. Osem rokov bojovala s rodinou a so všetkými, ktorí stáli medzi ňou a Jarou, ktorú nemohla ani vídať. "Šalela som, ale z pohľadu rodičov, sudca-manžela, kmeňa a môjho postavenia v ňom sme mali zostať hrdinsky sedieť," hovorí s gestom zopätých rúk a oddaným výrazom. V druhom manželstve mala ďalších päť detí a potom sa rozviedla.

Keď Jarin otec ochorel a jej babička zomrela, dovolil otec nakoniec už šestnásťročnej Jare, aby odišla za matkou. Šammariová sa so všetkými svojimi deťmi presťahovala do liberálnejšej Džiddy. Začala svoju znalosť šaríe používať ako právna poradkyňa žien. Niekedy išlo ale skôr o ľsti než o rady. Jednej priateľke napríklad poradila, aby si zistila, ktorý sudca sa bude jej prípadom zaoberať, aby sa nalíčila a potom sa pred ním rozplakala, pretože ho to obmäkčí. A fungovalo to.

Islam podľa nej považuje ľudí ako rovných si navzájom. Keď sa objavila séria mužov s bradou, duchovní ju označili za neveriacu, pokryteckú, diabolskú a nehanebnú. Objavovala sa v televíznych diskusných reláciách aj bez závoja, čo ťažko znášala jej rodina v Háile. Jej brat Faiz si vypočul: "Nie si muž, ako môžeš sestre dovoliť, aby sa tak správala?" Faiz nakoniec z Háilu odišiel, pretože prestal podobné komentáre znášať. Keď ponúkol sobáš dievčaťu zo susedného kmeňa, bol kvôli sestre odmietnutý. S mladším bratom dokonca došlo na päste a obaja skončili v nemocnici.

Šammariovú 28. októbra 2014 umiestnili do ženskej sekcie väznice v Džidde a obvinili ju z poburovania. Súdená ani odsúdená nikdy nebola. Svoje názory neprestala šíriť ani za mrežami. Spoluväzenkyniam vysvetľovala ich práva aj to, že hudba nie je nič zakázané.

Keď Šammariovú koncom januára 2015 z väzenia púšťali, musela sa zaviazať, že svoju činnosť obmedzí. Doklad o jej prepustení musel podpísať mužský príbuzný, čo bol Faiz. Suad si stále tweetuje so svojimi viac ako 207-tisíc stúpencami, ale začala svoje slová vážiť. Jara ju podporuje, aj keď by si priala, aby matka neagitovala proti hidžábu a neprela sa s vplyvnými náboženskými predstaviteľmi. "Ona mi dodáva odvahu, prežila veci, ktoré by ste neprežili," hovorí Jara.

Viac o téme: Suad Šammariová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu