Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Džihádisti obkľúčení vo vlastnej bašte: Stačí jediné víťazstvo a Daeš bude porazený!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

SYRTA - Sily verné líbyjskej vláde podporovanej Organizáciou Spojených národov dnes uviedli, že sa priblížili k bašte extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v stredolíbyjskom meste Syrta. Podľa hovorcu vojenskej koalície Muhammada Ghasrího sú líbyjské sily už len niekoľko sto metrov od konferenčného centra Ouagadougou v Syrte, v ktorom si IS zriadil hlavný stan.

"Keď získame kontrolu nad (konferenčným centrom) Ouagadougou, bitka sa skončila," povedal Ghasrí pre tlačovú agentúru DPA v Misuráte. Uvedený postup vpred je súčasťou prebiehajúcej záverečnej etapy ofenzívy, ktorú provládne sily začali v máji s cieľom dobyť Syrtu späť od IS.

V dnešných bojoch proti IS v Syrte bolo zabitých 14 vládnych vojakov a 50 ďalších utrpelo zranenia, informoval Ghasrí. Tieto boje sú najťažšie za uplynulé týždne. Straty na strane extrémistov nie sú známe.Mesto Syrta leží 450 kilometrov východne od hlavného mesta Tripolis na pobreží Stredozemného mora a je strategicky významné, pretože spája východ a západ Líbye. Pod kontrolou IS je od minulého roka a je najväčšou baštou IS mimo Iraku a Sýrie.

Líbya je v chaose od povstania v roku 2011, ktoré zvrhlo dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího. IS využil situáciu v krajine, aby sa zmocnil územia pozdĺž riedko osídlenej centrálnej časti pobrežia a začal expandovať do krajiny s bohatými ropnými zásobami.

Viac o téme: SyrtaDaešLíby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu