Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Iracké vládne sily dobyli centrum Fallúdže, baštu extrémistickej organizácie Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Iracké vládne sily dobyli dnes vládny komplex v centre mesta Fallúdža, ktoré je baštou extrémistickej organizácie Daeš. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie irackej armády.

Vládne sily "oslobodili" komplex v centre Fallúdže a vztýčili na ňom irackú zástavu, uviedol pre spravodajský server televízie as-Sumaríja vrchný veliteľ vojenských operácií vo Fallúdži Abdal Waháb Saadí. "Bezpečnostné sily pokračujú v operácii, ktorej cieľom je oslobodenie ďalších častí Fallúdže," dodal Saadí bez uvedenia bližších podrobností o priebehu operácie.

Súčasťou vládneho komplexu vo Fallúdži sú budova polície, radnica, ministerstvo dopravy a kancelárie tajnej služby. Vládne sily podporované šiitskými milíciami a leteckými útokmi koalície vedenej Spojeným štátmi spustili 23. mája ofenzívu s cieľom vytlačiť militantov z Daeš z Fallúdže, ktorá je jedným z najväčších miest západoirackej provincie Anbár. 

Fallúdža, ležiaca približne 50 kilometrov západne od irackej metropoly Bagdad, bola prvým mestom, ktoré začiatkom roka 2014 padlo do rúk Daeš. Militanti z tejto organizácie stále ovládajú oblasti na severe a západe Iraku vrátane Mósulu - druhého najväčšieho mesta krajiny.

Viac o téme: BagdadDaešFallúdža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu