Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Neďaleko mesta Fallúdža objavili masový hrob s ostatkami 400 ľudí: Môže za to Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BAGDAD - Masový hrob s pozostatkami približne 400 ľudí objavili dnes iracké vládne sily pri meste Sakláwíja, ležiacom zhruba sedem kilometrov severozápadne od Fallúdže, ktoré je pod kontrolou extrémistov z Daeš. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na armádne zdroje.

"Väčšina ostatkov patrí vojakom, ktorí boli zadržaní a zabití touto organizáciou," uviedol nemenovaný predstaviteľ irackej armády, poukazujúc na Daeš. K nálezu došlo iba deň po tom, ako sa vládnym silám podarilo znovu získať z područia extrémistov veľké časti tejto poľnohospodárskej oblasti.

Armáda dnes vytlačila bojovníkov Daeš z niekoľkých južných predmestí Fallúdže v rámci zintenzívnenej ofenzívy, pričom v danej oblasti vykonali nálety proti pozíciám militantov aj vojenské koaličné sily pod velením Spojených štátov. Islamisti utrpeli v uplynulých mesiacoch významné straty v Iraku aj v susednej Sýrii.

Sakláwíja a Fallúdža boli medzi prvými bodmi obsadenými Daeš na západe Iraku začiatkom roku 2014. O šesť mesiacov neskôr radikáli postúpili sunnitským územím smerom na sever krajiny, pričom zabrali aj druhé najväčšie mesto krajiny Mósul. Armádna ofenzíva zameraná na Fallúdžu sa začala pred dvoma týždňami.

Viac o téme: Masový hrobDaešFallúdža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu