Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Teroristi chystali útok v Rusku: Zatkli viacero podozrivých osôb z napojenia na Daeš

(Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zatkla päť osôb podozrivých z napojenia na extrémistickú organizáciu Daeš, ktoré pripravovali útok na juhu Ruska.

Podozrivých podľa dnešného oznámenia FSB zadržali v meste Pallasovka vo Volgogradskej oblasti, približne 900 kilometrov južne od Moskvy, dodala tlačová agentúra AP. FSB uviedla, že podozriví mali zbrane a výbušniny a pokúšali sa naverbovať miestnych obyvateľov na prácu pre Daeš. Ruskí predstavitelia informovali, že 5000-7000 obyvateľov Ruska a ďalších bývalých sovietskych republík odcestovalo do Sýrie, kde sa pripojili k Daeš. Rusko označuje túto extrémistickú organizáciu za bezpečnostnú hrozbu a od vlaňajšieho septembra podniká v Sýrii nálety.

Aj v Dánsku zatkli podozrivých extrémistov

Na štyroch mužov podozrivých z pridania sa k extrémistickej organizácii Daeš uvalili dnes v Dánsku vyšetrovaciu väzbu až do 3. mája. Súd súčasne rozhodol o prepustení piateho zadržaného na slobodu. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP.

Mužov vo veku 20-28 rokov zadržali vo štvrtok pri sérii policajných akcií v kodanskej aglomerácií v kooperácii s dánskou tajnou službou PET. Všetci piati dnes svorne popreli, že by vstúpili v roku 2013 do služieb Daeš. Podľa informácií PET z uplynulého mesiaca odcestovalo zo severskej krajiny do Sýrie a Iraku od roku 2012 bojovať po boku džihádistov najmenej 115 ľudí, 19 z nich tam podľa dostupných zdrojov našlo smrť.

Viac o téme: RuskoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu