Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nemecká tajná služba podcenila Daeš: Nemysleli sme si, že zneužijú migračný tok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká tajná služba podcenila Daeš. Možnosť, že by táto teroristická organizácia zneužila migračný prúd na prepašovanie svojich stúpencov do Nemecka, totiž považovala za nepravdepodobnú. V rozhovore pre dnešné vydanie týždenníka Welt am Sonntag to uviedol prezident Spolkovému úradu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen.

"Medzičasom už vieme, že čo sa týka Daeš (IS), musíme sa občas ešte čo-to doučiť. Aj keď preň nebolo nevyhnutné vmiešať svojich ľudí medzi utečencov, urobil to. Ja to volám demonštrácia sily," povedal Maassen.

Veľkým problémom pri identifikácii migrantov prichádzajúcich do Nemecka je, že približne 70 percent z nich nemá platné cestovné doklady. Úrady ich registrujú len na základe údajov, aké im migranti sami nahlásia, uviedol šéf nemeckej tajnej služby.

"Obávam sa, že my a naše partnerské tajné služby máme síce v našich databázach informácie o nebezpečných osobách, ale mohlo sa stať, že sem prekĺzli pod falošnou identitou," poznamenal najvyšší predstaviteľ nemeckej kontrarozviedky.

Maassen v rozhovore zopakoval varovanie pred možnými teroristickými útokmi v Nemecku. "Daeš chce vykonať teroristické útoky aj proti Nemecku a jeho záujmom. Vyhlásil to verejne v rámci svojej propagandy. Nemecké mestá boli menované v súvislosti s ďalšími metropolami ako Paríž, Londýn či Brusel," zdôraznil Maassen. Dodal však, že nemecká tajná služba nemá v súčasnosti žiadne konkrétne poznatky o plánoch teroristických útokov v Nemecku.

Daeš obsadil časť utečeneckého tábora na predmestí Damasku 

Ozbrojenci extrémistickej skupiny Daeš v sobotu obsadili časť palestínskeho utečeneckého tábora Jarmúk na predmestí Damasku. Stalo sa tak po dvoch dňoch bojov s konkurenčnou skupinou Front an-Nusra, ktorá je sýrskou odnožou al-Káidy. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

Počet obetí bojov nie je predbežne známy. Pozorovatelia sa domnievajú, že vpád milícií Daeš do tohto rozľahlého utečeneckého tábora má byť kompenzáciou za nedávne územné straty inde v Sýrii. Vládne sily podporované ruskými lietadlami v marci napríklad vytlačili Islamský štát zo starobylého mesta Palmýra, ktoré militanti kontrolovali desať mesiacov.

Ak by Daeš ovládol tento utečenecký tábor, dostal by sa doteraz najbližšie k sídlu vlády prezidenta Bašára Asada. V Jarmúku pred vypuknutím vojny pred piatimi rokmi žilo 150.000 palestínskych utečencov. Ich počet však kvôli násilnostiam podľa OSN postupne klesol na 18.000.

Viac o téme: Nemecká tajná službaMigračná krízaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu