Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

EÚ čelí ruskej hrozbe, môže spôsobiť novú utečeneckú vlnu: Putinov útok na Daeš je len zásterka

Nálety na Halab Zobraziť galériu (5)
Nálety na Halab (Zdroj: SITA/AP)

HALAB - Sýrska armáda postupne získava pod svoju kontrolu ďalšie územia severne od Halabu, predtým nazývaného Aleppo, a priblížila sa len na pár kilometrov k tureckej hranici. Štátna tlačová agentúra SANA informovala, že vojaci odtiaľto "vyhnali poslednú skupinu teroristov". Aj napriek tomu ich v ofenzíve, ktorá má za následok tisícky utečencov, podporuje zo vzduchu ruské letectvo. Moskva tvrdí, že nálety mieria na ozbrojencov z Daeš a ďalších extrémistov. Západ a niektorí jeho spojenci ale Rusov obviňujú z toho, že terčom ich náletov sa teraz skôr stávajú členovia umiernenej opozície, čím posúvajú misky váh v prospech vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Globálne proroctvo o najväčších zmenách do roku 2025: Rusko sa pokúsi oživiť sovietsku éru

Predseda Európskej rady Donald Tusk v utorok kritizoval ruské vojenské operácie v Sýrii a povedal, že kvôli nim je "už tak zlá situácia ešte horšia". "Priamym dôsledkom ruskej vojenskej kampane je to, že režim (prezidenta Bašára) Asada získava navrch, umiernená sýrska opozícia stráca pôdu pod nohami a k ​​Turecku a Európe mieria tisíce ďalších utečencov," povedal Tusk. Sýrskej armáde sa vďaka podpore Ruska darí obkľučovať opozíciu, ktorá drží časť Halabu.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov minulý týždeň povedal, že "ruské nálety nebudú zastavené, pokiaľ nebude skutočne porazený Daeš a front An-Nusrat", teda vetva teroristickej siete al-Kájda. "Nevidím dôvod, prečo bol mali byť nálety zastavené," povedal Lavrov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok zopakoval, že podľa Moskvy neexistujú žiadne vierohodné dôkazy, že by si ruské bombardovanie Sýrie vyžiadalo obete aj medzi civilistami. Podľa rôznych odhadov má Rusko v Sýrii asi 4000 mužov a viac ako 50 lietadiel a vrtuľníkov.

Halab sa v niektorých častiach zmenil na ruiny.
Zobraziť galériu (5)
Halab sa v niektorých častiach zmenil na ruiny.  (Zdroj: SITA/AP)

Turecká vláda sa obáva až 600-tisíc utečencov z Halabu

Do Turecka by zo sýrskeho Halabu mohlo zamieriť ďalších až 600-tisíc utečencov kvôli ťažkým bojom v meste. Uviedol to turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş počas rokovania vlády. Turecko sa potýka s prílivom desiatok tisíc utečencov z Halabu, ktorí sa pri jeho hranici nahromadili po ofenzíve podporovanej ruskými náletmi.

EÚ čelí ruskej hrozbe,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Pri naplnení najhoršieho možného scenára by v krátkej dobe mohlo k sýrskej hranici doraziť až 600-tisíc utečencov," vyhlásil podľa agentúry AFP Kurtulmuş. Okolo 30-tisíc sýrskych utečencov sa nahromadilo pri tureckej hranici, keď minulý týždeň ušli pred útokmi jednotiek sýrskej vlády a Ruska proti opozičným silám v oblasti Halab. Ankara v predchádzajúcich dňoch prijala asi 15-tisíc utečencov, potom hranice uzavrela a údajne púšťa len chorých a zranených. Stanové tábory sú podľa humanitárnych organizácií preplnené.

EÚ čelí ruskej hrozbe,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

OSN varuje pred odrezaním civilistov od potravín

Ak sýrske vládne jednotky obkľúčia tie časti Halabu, ktoré majú pod kontrolou povstalci, od dodávok potravín by mohli byť odrezané stovky tisíc civilistov, upozornila OSN, ktorá sa obáva, že sýrska vládna ofenzíva by mohla odrezať poslednú spojnicu medzi povstalcami držanými časťami Halabu a hlavným hraničným prechodom do Turecka. " 300-tisíc ľudí, ktorí sú stále v meste, by tak zostalo odrezaných od humanitárnej pomoci," uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

EÚ čelí ruskej hrozbe,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Sýrska opozícia žiada ukončenie náletov

Rusko by malo okamžite ukončiť letecké údery v Sýrii, mala by to byť jedna z podmienok začatia rokovaní medzi sýrskou opozíciou a zástupcami vlády v Damasku. V rozhovore s ruskou agentúrou Interfax to v utorok uviedol jeden z členov opozičnej vyjednávacej komisie Munzir Máchús.

Mierové rokovania začali 29. januára v Ženeve. Splnomocnenec pre Sýriu Staffan de Mistura ich minulú stredu dočasne prerušil kvôli tomu, že sa pri nich zatiaľ nepodarilo dosiahnuť žiadny pokrok. Pokračovať by mali 25. februára.

"Komplikuje to situáciu," uviedol Máchús na adresu ruských leteckých operácií v Sýrii. "Ak bude aj naďalej dochádzať k bombardovaniu, je ťažké si predstaviť, ako budú rokovania pokračovať," dodal. Prerušenie rozhovorov podľa de Mistura však neznamená ich zlyhanie.

Sýrske a ruské sily údajne používajú zakázanú muníciu

Organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) vo svojej novej správe uviedla, že sýrske vládne jednotky aj ruská armáda podnikli za posledné týždne v Sýrii denne útoky s použitím takzvaných trieštivých bômb. Tie sú vo väčšine krajín zakázané.

Od 26. januára sa údajne objavilo najmenej 14 útokov s použitím týchto bômb v piatich sýrskych provinciách. Útoky podľa HRW usmrtili najmenej 37 civilistov, vrátane šiestich žien a deviatich detí.

Vo štvrtok sa v Mníchove zíde medzinárodná skupina pre Sýriu zložená zo 17 krajín, ktorá bude rokovať o ďalšom postupe. Ako uviedla HRW, zástupcovia krajín by mali "urobiť svoju prioritu ochranu civilistov a ukončenie útokov, vrátane tých s použitím kazetovej munície". Vojna v Sýrii si od marca 2011 vyžiadala vyše 250-tisíc mŕtvych.

Viac o téme: SýriaHalabAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu