Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šokujúce odhalenie o teroristovi zastrelenom v Paríži: Spájajú ho so sexuálnymi útokmi v Kolíne!

Valíd Sálih dáva policajným vyšetrovateľom riadne zabrať. Zobraziť galériu (4)
Valíd Sálih dáva policajným vyšetrovateľom riadne zabrať. (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Muž zodpovedný za útok na policajnú stanicu v Paríži je údajne prepojený aj so silvestrovským incidentom v Kolíne nad Rýnom, pri ktorom utečenci žiadajúci o azyl v Nemecku sexuálne obťažovali a okrádali okoloidúce ženy. Podľa najnovších informácií ide o skutočne narušeného jedinca, ktorý už viackrát sedel vo väzení.

Muž, ktorého francúzska polícia vo štvrtok zastrelila po útoku pri parížskej policajnej stanici, strávil vlani v auguste v Nemecku mesiac vo väzení. Stíhaný bol za sériu trestných činov, vrátane nelegálneho držania zbraní, obchodu s drogami a fyzického napadnutia. Vystupoval pod rôznymi totožnosťami, takže nemeckým orgánom nie je celkom jasné, o koho skutočne ide, ako informoval riaditeľ krajinského kriminálneho úradu v Severnom Porýní-Vestfálsku Uwe Jakob.

Šokujúce odhalenie o teroristovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: YouTube/ SITA/AP)

Podľa nemeckého denníka Bild, mohol byť zapojený aj do sexuálnych útokov, ktoré sa na Nový rok odohrali v Kolíne. Polícia v súvislosti s týmto prípadom totiž zatkla jedného z jeho blízkych priateľov, navyše on sám mal kvôli sexuálnemu obťažovaniu v roku 2014 sedieť v dánskom väzení. Údajne v bare obťažoval ženy, "dotýkal sa ich intímnych partií", ako uviedla nemecká polícia.

Viacero identít

Do Nemecka sa muž, ktorý o sebe tvrdil, že je Maročan, Tunisan, Sýrčan či Gruzínec, dostal prvýkrát v roku 2013 po tom, predtým nezákonne žil päť rokov vo Francúzsku. Podľa dnešného oznámenia francúzskeho ministra vnútra Bernarda Cazeneuvea sa muž zdržiaval v niekoľkých krajinách Európskej únie, napríklad v Luxembursku, ale aj vo Švajčiarsku.

Šokujúce odhalenie o teroristovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa nemeckej polície žil na západe Nemecka v ubytovacom zariadení pre žiadateľov o azyl. Polícia v sobotu v jeho byte v Recklinghausene v Severnom Porýní-Vestfálsku vykonala prehliadku. Zemský kriminálny úrad informoval, že byt sa nachádzal v areáli azylového zariadenia. Nemecká polícia oznámila, že pri prehliadke nenašla nič, čo by svedčilo o príprave ďalších možných útokov. Dodala, že úzko spolupracuje s francúzskymi úradmi. Vyšetrovatelia nemajú poznatky o tom, že by muž bol napojený na nejakú radikálnu sieť.

Sýrčan, Maročan, Gruzínec

Muž, ktorý útočil v deň prvého výročia teroristických atentátov islamistov na redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo, mal pri sebe mäsiarsky sekáčik a falošné výbušniny, a tiež list papiera s vlajkou organizácie Daeš. S výkrikmi "Alláhu akbar" (Boh je veľký) napadol dvojicu policajtov, ktorí stáli pred stanicou a pokúsil sa dostať do budovy. Francúzska polícia v mobilnom telefóne zneškodněného útočníka našla nemeckú SIM kartu.

Presne na výročie útokov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Nemecké bezpečnostné zdroje uviedli, že muž vystupoval pod štyrmi rôznymi menami a vydával za za Sýrčana, Maročana či Gruzínca. O azyl žiadal pod menom Valíd Sálih. V septembri 2015 nakreslil v ubytovacom zariadení v Recklinghausene na stenu znak Daeš. Vo Francúzsku uvádzal, že má marocké občianstvo. V liste, ktorý mal pri sebe počas útoku ale napísal, že pochádza z Tuniska. V texte okrem iného vysvetlil svoj čin ako pomstu za útoky, ktoré vedie Francúzsko so spojencami proti islamistom v Sýrii. Jeho pravá identita nie je doteraz známa.

Viac o téme: FrancúzskoParížKolínDaešValíd Sálih
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu