Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNA SPRÁVA Spojenecký útok v Sýrii, napätie stúpa: Akt agresie, vyhlásil Asad!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BEJRÚT/DAMASK - Lietadlá koalície vedenej Spojenými štátmi zasiahli na severovýchode Sýrie pozície sýrskej armády. Podľa sýrskej vlády pri tom zahynuli traja vojaci a 13 ďalších príslušníkov armády bolo zranených. Vláda to označila za nepriateľský čin. Ide o prvý prípad, keď koaličné lietadlá zasiahli sýrske armádne ciele. Hovorca koalície ale poprel, že koaličné lietadlá zaútočili na sýrskych vojakov.

Nemecko vyhlásilo vojnu Daeš: Do operácie v Sýrii vyšle 1200 vojakov, lietadlá a námorníctvo

Pri nálete, ktorý uskutočnili údajne stroje koalície pod velením USA, zahynuli traja príslušníci sýrskej armády v provincii Dajr az-Zaur vo východnej čati Sýrie prevažne pod kontrolou extrémistickej skupiny Daeš. Píše o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR), ktoré monitoruje situáciu v krajine.

Nálet potvrdil nemenovaný zdroj z prostredia sýrskej vlády s tým, že pri ňom zomreli tri osoby a bolo zničených niekoľko vozidiel. Reuters v tejto súvislosti napísal, že ide o prvý prípad od začatia ofenzívy koaličných vojsk západných štátov proti Daeš v Sýrii, keď sa terčom ich bombardovania stali jednotky sýrskej vlády.

SOHR doplnilo, že nálet zničil časť vojenskej základne neďaleko mesta Ajjaš v západnej časti provincie Dajr az-Zaur, ktorej veľkú časť ovládajú militanti z Daeš. Okrem obetí na životoch si toto bombardovanie vyžiadalo zranenia 13 vojakov. Sýrske ministerstvo zahraničia oznámilo, že lietadlá v nedeľu večer na tábor zaútočili deviatimi raketami.

Hovorca koaličných jednotiek Steve Warren povedal, že koalícia vie o informáciách, ktoré sa objavili v médiách. "Neútočili sme v tej oblasti, ale asi 55 kilometrov od nej. Útočili sme na ropné vrty a neboli tam žiadni ľudia. To je jediný útok, ktorý sme v nedeľu v Dajr az-Zaur viedli," povedal.

Islamisti po obsadení východných častí Sýrie výrazne profitujú z predaja ropných produktov pochádzajúcich zo zhabaných priemyselných prevádzok. Koalícia pod velením USA začala vzdušné útoky v Sýrii a Iraku v roku 2014 po tom, ako militanti obsadili rozľahlé územia oboch krajín. Ťaženie zintenzívnili nedávne teroristické útoky v Paríži, ku ktorým sa prihlásil Daeš.

Snahy o diplomatické riešenie konfliktu

Mocnosti okrem toho zintenzívnili aj diplomatické snahy, ktorých cieľom je nájsť politické riešenia konfliktu v Sýrii, ktorý trvá už piaty rok. Saudská Arábia bude od utorka hostiteľom schôdzky predstaviteľov umiernenej sýrskej opozície, ktorí sa chcú pokúsiť o zosúladenie svojich postojov a vytvorenie spoločnej delegácie. Tá by potom mohla zastupovať túto časť opozície na rokovaniach so zástupcami sýrskej vlády.

DPA pripomína, že umiernená sýrska opozícia je roztrieštená a oslabená, čo vytvára živnú pôdu pre šírenie vplyvu džihádistov - najmä Daeš - v tejto krajine.

Útok britských lietadiel na ropné polia Daeš

Cvičenie Kaspickej flotily a ruské tanky v Sýrii

Podľa portálu lifenews.ru Rusko dnes oznámilo, že viac ako 50 lodí jeho Kaspickej flotily, vrátane raketovej lode Tatarstan, a podporných plavidiel sa pripravuje na cvičenie. Izraelský server Debkafile zase informoval, že 2. decembra začalo Rusko presúvať do Sýrie tanky T-90, ktoré majú podporiť tri fronty. Okamžité nasadanie proti povstalcom sa uskutočňuje v Damasku a Aleppe. Tretím miestom bude pravdepodobne Palmýra, kde majú byť použité proti Daeš.

Zásielka do hlavného mesta skončila v rukách 4. obrnenej divízie sýrskej republikánskej gardy, ktorej velí generál Ali Maher Asad, mladší brat prezidenta Bašára Asada. Až do minulého týždňa malo Rusko v Sýrii iba niekoľko tankov T-90, ktoré sa starali najmä o ochranu vojenských základní okolo Latakie. Nová dodávka má podľa západných vojenských zdrojov nahradiť veľkú časť sýrskych tankov T-72, ktorých má vo výzbroji okolo 500.

Viac o téme: Bašár AsadIslamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu