Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecko v boji proti Daeš: Ak sa rozhodne o vojenskej intervencii v Líbyi, pôjdeme tam!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: NATO)

BERLÍN. - Nemecké ozbrojené sily sa nebudú vyhýbať zodpovednosti, ak sa medzinárodné spoločenstvo rozhodne pre vojenskú intervenciu v Líbyi. Pre dnešné vydanie denníka Bild, na ktorý sa odvoláva agentúra DPA, to vyhlásila nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová.

Podľa ministerky Líbya v súčasnosti potrebuje politickú stabilizáciu, vytvorenie funkčnej vlády a efektívny boj proti islamskému terorizmu. Nemecko chce - ako uviedla - prispieť k naplneniu týchto cieľov a nebude sa v tomto smere "vyhýbať zodpovednosti". 

Dlhodobú politickú nestabilitu a bezpečnostné vákuum v tejto na ropu bohatej severoafrickej krajine využívajú extrémisti z džihádistickej skupiny Daeš, ktorí si vybudovali v Líbyi svoje oporné body. 

Von der Leyenová takisto varovala, že sa ozbrojenci Daeš v Líbyi snažia spojiť s radikálnou organizáciou Boko Haram operujúcou v Nigérii a okolitých krajinách. 

"Ak sa im to podarí, vytvorí sa tým teroristická os, ktorá bude schopná destabilizovať obrovské územia Afriky. To by vyústilo do ďalšieho exodu migrantov, čo si nemôžeme dovoliť," poznamenala ministerka. 

Líbyjskí politici v decembri podpísali mierovú dohodu sprostredkovanú OSN o zriadení vlády národnej jednoty, avšak vplyvné osobnosti v oboch zákonodarných zboroch vystupujú proti tomuto dohovoru. 

Viac o téme: LíbyaUrsula von der LeyenováDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu