Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krutí islamisti: Mladšie ženy si vzali ako sexuálne otrokyne, staršie skončili v masovom hrobe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: hayat)

SINDŽÁR - Hromadný hrob s telami žien z národnostnej a náboženskej menšiny jezídov objavili v sobotu na okraji mesta Sindžár na severe Iraku, kde ich podľa všetkého zabili ozbrojenci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Hrob je takmer úplne neporušený, ale podľa výpovedí miestnych obyvateľov je v ňom pochovaných viac ako 70 tiel žien vo veku od 40 do 80 rokov. Mladšie jezídske ženy si islamisti vzali za sexuálne otrokyne. Podľa odhadov ich je v zajatí islamistov ešte stále najmenej 2000. 

Krutí islamisti: Mladšie ženy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa starostu mesta Sindžár hrob preskúmajú odborníci, ktorí budú analyzovať telesné pozostatky a zbierať dôkazy pre prípad, že by sa kauza dostala pred súd. Ten by potom rozhodoval, či zločiny spáchané islamistami na jezídoch možno označiť za genocídu. V horách okolo Sindžáru sa totiž našli aj iné masové hroby. 

Islamisti sa mesta Sindžár zmocnili pred vyše rokom a potom zabili a zotročili tisíce jeho obyvateľov, jezídov. Pod hrozbou smrti ich žiadali, aby prestúpili na islam alebo platili daň - podobne ako kresťania.

Krutí islamisti: Mladšie ženy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

IS otvorene deklaroval, že jezídov a ich náboženstvo chce zlikvidovať. Jezídi sú síce považovaní za tajnú islamskú sektu, ale v skutočnosti sa v ich náboženstve zmiešali prvky hinduizmu, zoroastrizmu, manicheizmu, šamanizmu, judaizmu, kresťanstva a islamu - najmä súfizmu. Jezídi veria v Boha ako stvoriteľa sveta a v sedem anjelov, z ktorých najvýznamnejší je Meleké Tawus (páví anjel). 

Pod tlakom islamistov takmer 40.000 jezídov z oblasti Sindžáru ušlo do irackého Kurdistanu, ďalších asi 50.000 sa skrylo v priľahlom horskom masíve. Celkovo mesto opustilo asi 200.000 ľudí. 

Krutí islamisti: Mladšie ženy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Dobytie mesta islamistami a ich vyčíňanie bolo podnetom na to, aby USA začali nálety v Iraku proti týmto militantom, pripomenula agentúra Reuters. Prezident USA Barack Obama vtedy ako jeden z cieľov náletov uviedol práve snahu zabrániť genocíde jezídov. 

Koncom tohto týždňa mesto dobyli kurdské polovojenské oddiely péšmarga a ich jezídski spojenci. Sindžár má symbolický a strategický význam, pretože sa rozkladá po oboch stranách hlavnej cesty spájajúcej bašty IS v Iraku a Sýrii - mestá Mósul a Rakka. 

Viac o téme: Barack ObamaISIS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu