Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na severe Iraku našli po vyhnaní bojovníkov Daeš 16 masových hrobov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ARBÍL – Najmenej 16 masových hrobov objavili pri meste Sindžár na severe Iraku po tom, ako boli z oblasti pred mesiacom vyhnaní ozbrojenci z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes misia OSN v Iraku, ktorej vyjadrenie priniesla agentúra AP.

Islamisti z IS sa mesta Sindžár a jeho okolia zmocnili vlani v lete a potom zabili a zotročili tisíce jeho obyvateľov, príslušníkov národnostnej a náboženskej menšiny jezídov. Desaťtisíce jezídov ušli do neďalekého irackého Kurdistanu.

Islamistov začiatkom novembra vytlačili zo Sindžáru kurdskí bojovníci s leteckou podporou Spojených štátov. Odvtedy sa opakovane objavujú správy o náleze masových hroboch s predpokladanými telesnými pozostatkami zabitých jezídov. V jednom z nich objavili telá takmer 80 starších žien a v ďalšom okolo 50-60 obetí rôzneho pohlavia a veku.

Starosta Sindžáru Mahma Chalíl pre agentúru AP uviedol, že v samotnom meste a jeho okolí sa našlo 17 hromadných hrobov. Nespresnil, koľko obetí by sa v nich mohlo celkovo nachádzať. Preskúmanie nájdených hrobov a identifikácia telesných pozostatkov potrvá minimálne niekoľko mesiacov, keďže mnohé z lokalít sa nachádzajú v blízkosti aktívnych frontových línií.

Viac o téme: IrakMasové hrobyDaešBojovníci Daeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu