Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Z milujúcej dcéry sa stala vraždiaca beštia: Zmenila ju láska z utečeneckého centra

Lisa podľahla vplyvu chorobnej lásky Zobraziť galériu (5)
Lisa podľahla vplyvu chorobnej lásky (Zdroj: Profimedia)

KVISSEL - Len 15-ročná Lisa Borch sa odhodlala k strašnému krvilačnému činu po tom, ako ju očaril radikálny islam. Pod vplyvom moslimského priateľa začala obdivovať Islamský štát a na vlastnej matke sa vyzúrila ohavným spôsobom.

Stačilo, aby mladá Dánka Lisa Borch niekoľko hodín so záujmom sledovala videá s odrezávaním hláv z dielne Islamského štátu a dopustila sa krutého činu. Chorobne sa zamilovala do moslima Bakhtiara Mohammeda Abdulla (29), ktorý podporoval Islamský štát a sledovanie propagandistických videí v nej aj pod jeho extrémistickým vplyvom uvoľnilo tie najstrašnejšie pudy. Džihád tínedžerku dohnal až k zavraždeniu vlastnej matky.

Tínedžerky chytili na ceste do Sýrie: Cez internet ich nalákali, aby sa pridali k IS

Lisa bodla matku Tinu Romer Holtegaard asi 20-krát v ich vlastnom dome v dánskom Kvisseli, za čo dostala deväť rokov väzenia a jej priateľ, ktorý ju k činu motivoval, si odsedí 13 rokov mimo Dánska, odkiaľ bol okamžite deportovaný.

Z milujúcej dcéry sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Po vražde pokojne zavolala políciu

Iračana tínedžerka údajne prvý raz stretla v utečeneckom centre neďaleko svojho domova, uvádza Telegraph.co.uk. Bakhtiar Mohammed bol nadšený radikálnym islamom a spolu so svojou neplnoletou priateľkou ich obdivne sledoval. Práve on mal naviesť, aby zavraždila vlastnú matku, ktorá mala zrejme k láske k džihádistovi výhrady.

Vlastnú matku Lisa dobodala s účasťou priateľa, keď nič netušiac spala v posteli. Po vražde fanatická dievčina zavolala políciu a povedala im: „Počula som, že moja mama kričí a keď som sa pozrela z okna, videla som z domu utekať preč nejakého bieleho muža. Prosím, príďte sem, všade je krv.“ Potom pokojne počkala na príchod polície.

Bakhtiar Mohammed Abdull
Zobraziť galériu (5)
Bakhtiar Mohammed Abdull  (Zdroj: Profimedia)

Chcela sa pridať k islamistom

Podozrivo sa tínedžerka správala už po príchode polície – na iPhone si totiž prehrávala brutálne videá islamských katov a ich trpiacich obetí. Podľa Jensa Holtegaarda, nevlastného otca Lisy, bola tínedžerka nekriticky nadšená všetkým, čo súviselo s prisťahovaleckou komunitou a čoskoro sa stala stúpenkou IS. Obáva sa, že by sa vo väzení mohla ešte viac radikalizovať. „Netrúfam si ani predstaviť, čo by sa z nej mohlo vyvinúť počas výkonu trestu,“ dodal jej otec. Lisa totiž mala v pláne utiecť do Sýrie a pridať sa k Islamskému štátu.

Počas súdu Lisa tvrdila, že jej matku zabil Bakhtiar Mohammed, ale ten vyhlásil, že je nevinný a na miesto činu dorazil až po vražde. Vzhľadom na to, že súd nemohol dokázať, kto matku ubodal, vinu priznal obom partnerom. Sestra Lisy priznala, že s matkou sa tínedžerka často hádala kvôli islamu a Bakhtiarovi Mohammedovi, kvôli čomu sa cítila byť nútená odísť z domu. „Ani v najdivokejších snoch by som si nedokázal predstaviť, že urobí niečo také. Mala milujúcu matku, ktorá robila všetko pre to, aby jej pomohla,“ vysvetlil Jens Holtegaard.

Matka Lisy doplatila na dcérinu zvrátenú lásku
Zobraziť galériu (5)
Matka Lisy doplatila na dcérinu zvrátenú lásku  (Zdroj: Profimedia)

Z milujúcej dcéry sa
Zobraziť galériu (5)

Viac o téme: DžihádistkaLisa Borch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu