Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nekompromisný rozsudok: Za spoluvinu v prípade salmonelózy dostal 28 rokov väzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Bývalý majiteľ podniku na spracovanie búrskych orieškov v americkom štáte Georgia bol odsúdený federálnym súdom na 28 rokov väzenia, za svoju spoluvinu v prípade salmonelózy, ktorá si vyžiadala deväť ľudských životov. Podľa ministerstva spravodlivosti ide o jeden z najprísnejších rozsudkov v prípade bezpečnosti potravín.

Stewart Parnerll (61) bol podľa rozsudku usvedčený, že nechal rozosielať z podniku Peanut Corporation of America závadné výrobky. Jeho brat a spolupracovník Michael (55) dostal od súdu 20 rokov za mrežami a manažérka Mary Wilkersonovová (41), ktorá v podniku mala na starosti kontrolu kvality, päť rokov.Parnellov obhajca dal najavo, že sa odvolá. Fakticky vraj ide o doživotie, ktoré žiadala obžaloba.

Baktériami salmonely sa nakazilo v roku 2009 viac ako sedem stoviek ľudí. Stopa doviedla vyšetrovateľov do továrne v Blakely, kde objavili deravú strechu, šváby a stopy svedčiace o výskyte myší v podniku. Podľa obžaloby, vedenie firmy falšovalo osvedčenie o nezávadnosti potravín, hoci si bolo vedomé, že podľa testov boli znečistené. "Toto počínanie bolo vedené túžbou po zisku, označovanú bežne a presne za chamtivosť," vyhlásil sudca Louis Sands.

Stewart Parnell sa behom procesu ospravedlnil a požiadal o zhovievavosť. "Osobne som zarmútený, zahanbený a zneuctený tým, čo sa stalo," povedal. "Vzal si mi matku!" povedal počas procesu Jeff Almer, ktorého sedemdesiatdvaročná matka zomrela bolestnou smrťou, s hrôzou v tvári, čo ho dodnes desí. "Dúfam, že vás všetkých strčia do väzenia," odkázal na lavici obžalovaných. Aj ďalší pozostalí požadovali prísne tresty.

Salmonelóza v továrni Blakely viedla k jednému z najväčšieho sťahovania potravinových výrobkov z obchodov v amerických dejinách a aj k zániku celej firmy. "Nikto si nemyslel, že výrobky nie sú bezpečné a že by mohli niekomu ublížiť. Otec ich nosil domov a všetci sme ich jedli," povedala podnikateľovej dcéra Grey Parnellová.

K príznakom salmonelózy patrí hnačka, nevoľnosť a zvracanie, bolesti hlavy, žalúdočné kŕče a horúčky. Vážna infekcie je nebezpečná hlavne pre deti, chorých a starších ľudí.

Viac o téme: VäzenieSalmonelózaBúrske orieškyStewart Parnerll
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu