Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Napätie medzi šítmi a sunnitmi už aj v Austrálii: Konflikt skončil streľbou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Austrálsky premiér Tony Abbott dnes vyhlásil, že strelec, ktorý v pondelok postrelil muža pred centrom šiitskej komunity v Sydney, bol ovplyvnený ideológiou extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) kontrolujúcej v súčasnosti značnú časť územia Iraku a Sýrie.

Obeťou útoku na sydneyskom predmestí Greenacre bol Rasoul al-Mousawi, ktorý utrpel strelné poranenie na tvári a ramene. Očití svedkovia informovali, že páchateľ pred útokom vykrikoval slogany na podporu islamistov a proti "šiitským psom". Mousawi bol zranený pred očami svojej manželky a štyroch detí.

"To, čo sme videli, je apokalyptický obraz tisícročnej extrémistickej ideológie, ktorá teraz vyčíňa v Sýrii a Iraku...a odráža sa to aj tu, v Austrálii," uviedol Abbott novinárom. Pripustil, že strelec v Sydney mohol byť ovplyvnený "kultom smrti" IS.

Agentúra DPA uviedla, že na pochode ulicami Sydney, ktorý bol súčasťou slávenia moslimského sviatku ašúra, sa dnes zúčastnili tisíce šiitov žijúcich v Austrálii. Pre nich je ašúra najvýznamnejším dňom v kalendári náboženských sviatkov. Podľa agentúry DPA, ktorá o incidente informovala, aj v Austrálii badať rastúce napätie medzi šiitskými moslimami a členmi sunnitskej moslimskej komunity, ktorí podporujú IS. 

Austrália je súčasťou Spojenými štátmi vedenej vojenskej operácie proti IS, ktorý sa v lete zmocnil častí Iraku a Sýrie a vyhlásil tam kalifát. Vláda v Canberre v septembri zvýšila úroveň pohotovosti kvôli hrozbe teroristických útokov, pretože sa objavilo podozrenie z radikalizácie islamistických extrémistov v krajine a prípravy teroristických útokov na pokyn IS. V súvislosti s tým austrálsky parlament začal sprísňovať zákony, ktorých cieľom je zabrániť Austrálčanom, aby odcestovali do oblastí vojenských konfliktov a bojovali v nich po boku džihádistov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu