Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

K troskám malajzijského boeingu sa konečne dostali medzinárodní experti

Zrútené lietadlo na Ukrajine
Zrútené lietadlo na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV - Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spolupráce v Európe (OBSE) spolu s holandskými a austrálskymi leteckými expertmi sa vo štvrtok dostali na miesto, kde 17. júla havarovalo zostrelené malajzijské lietadlo. Vo vyhlásení o tom informovala OBSE.

Experti sa tento týždeň štyrikrát neúspešne pokúšali získať prístup na miesto nešťastia s cieľom zozbierať prípadné telesné pozostatky, dôkazy o nehode, ale aj osobné veci mŕtvych pasažierov, vždy sa však pre pokračujúce boje museli vrátiť do Donecka. "Dnes použili inú prístupovú cestu," píše sa vo vyhlásení OBSE.

Prístup na miesto nešťastia umožnilo aj prerušenie vojenských operácií ukrajinskej armády v oblasti. Ukrajinská vláda tak vyhovela výzve generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna na vyhlásenie prímeria v blízkosti miesta havárie.

K vraku by mali vo štvrtok prísť aj ruskí experti z úradu civilného letectva Rosaviacija. "Ruskí zástupcovia sa dnes taktiež pokúsia dostať na miesto havárie Boeingu-777 a spolu s expertmi medzinárodnej vyšetrovacej komisie preskúmajú stav trosiek lietadla," píše sa vo vyhlásení ruského úradu.

Rusko a Ukrajina sa dohodli, že nechajú otvorenú cestu na miesto pádu lietadla

Ruský a ukrajinský vyslanec sa dnes dohodli, že ponechajú otvorenú cestu, ktorú dnes využili medzinárodní odborníci, keď išli na miesto havárie malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny.

Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa ukrajinskej vlády Volodymyra Hrojsmana.

Vicepremiér Hrojsman na brífingu v Kyjeve uviedol, že dohodu dosiahli počas rozhovorov v bieloruskom hlavnom meste Minsk, ktorých hostiteľom bol bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Na stretnutí sa zúčastnili aj zástupcovia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Obe strany krvavého konfliktu prestali strieľať na dostatočne dlhý čas, takže cestu mohla využiť prvá skupina zahraničných expertov už aj dnes, keď sa po sedem dní trvajúcich márnych pokusoch konečne dostala na miesto, kde 17. júla spadlo malajzijské lietadlo a zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Lokalita pádu sa nachádza v oblasti, ktorú majú pod kontrolou proruskí separatisti.

Experti dúfajú, že na miesto havárie bude mať čoskoro prístup väčšia skupina vyšetrovateľov, aby odtiaľ mohli vziať pozostatky posledných nezvestných obetí a hľadať dôkazy, čo spôsobilo zrútenie boeingu.

Západní lídri obviňujú povstalcov zo zostrelenia lietadla a uvalili sankcie na Rusko, pretože podľa nich Moskva vyzbrojuje týchto separatistov. Moskva obvinenie odmieta.

Dnešná dohoda medzi Ukrajinou a Ruskom naznačuje, že cestu z mesta Doneck sa ako koridor budú snažiť využívať proruskí povstalci a ukrajinské vládne sily, keď budú boje na iných miestach pokračovať.

Armáda zastavila boje v oblasti pádu lietadla

Ukrajina vo štvrtok prerušila vojenské operácie v oblasti, kde sa zrútilo zostrelené malajzijské lietadlo, aby umožnila medzinárodným expertom preskúmanie trosiek stroja. Vyhovela tak výzve generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna na vyhlásenie prímeria v blízkosti miesta havárie. Ukrajinská vláda vo vyhlásení informovala, že "protiteroristickú operáciu" proti povstalcom prerušuje na jeden deň. Povstalci však podľa vyhlásenia na výzvu Pana nereagujú a v boji pokračujú.

Na miesto nešťastia by mali vo štvrtok prísť aj ruskí experti z úradu civilného letectva Rosaviacija. K troskám lietadla budú sprevádzať medzinárodných vyšetrovateľov na čele s holandskými expertmi. "Ruskí zástupcovia sa dnes taktiež pokúsia dostať na miesto havárie Boeingu-777 a spolu s expertmi medzinárodnej vyšetrovacej komisie preskúmajú stav trosiek lietadla," píše sa vo vyhlásení ruského úradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu