Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ukrajina hlási ťažké straty: Za posledný deň zomreli traja civilisti a 15 vojakov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

DEBAĽCEVO - Najmenej traja civilisti zahynuli za posledných 24 hodín počas intenzívnych bojov medzi proruskými separatistami a vládnymi vojakmi na východnej Ukrajine. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Šéf doneckej oblastnej polície Viačeslav Abroskin napísal na sociálnej sieti Facebook, že dvaja ľudia prišli o život v meste Debaľceve, ktoré je strategickou železničnou križovatkou. Tá je epicentrom bojov. Ďalšia osoba zahynula západne od pozícií povstalcov v Donecku.

Boje spôsobujú značné utrpenie civilistov, ktorí neboli schopní opustiť oblasť. Reportér agentúry AP, ktorý dnes navštívil Debaľceve, našiel úplne vyprázdnené ulice, v pozadí znela delostrelecká paľba. Organizácia Spojených národov v piatok vyjadrila svoje obavy nad závažnou situáciou ľudí vystavených bojom na východnej Ukrajine.

Na Ukrajine sa neustále bojuje, ťažké straty na bojisku, umierajú vojaci aj civilisti

Najmenej 15 ukrajinských vojakov padlo a 30 utrpelo zranenia počas uplynulých 24 hodín v bojoch s proruskými separatistami v Donbase na východe krajiny. Oznámil to dnes ukrajinský minister obrany, ktorý tiež pripustil, že strategicky dôležité mesto Debalceve "čiastočne" ovládli povstalci.
 
"Padlo 15 vojakov. Straty sú na celej frontovej línie, od Luhanskej oblasti až po Mariupol," povedal dnes novinárom Stepan Poltorak. Ide o jedny z najťažších denných strát ukrajinskej armády za deväť mesiacov od vypuknutia konfliktu, ktorý si už vyžiadal vyše 5100 životov.
 
Boje o strategicky významné mesto Debaľcevo, ležiace medzi hlavnými povstaleckými baštami Doneck a Luhansk, podľa ministra doteraz pokračujú. Avšak pripustil, že "teroristické zoskupeníia ich (Debaľcevo) majú čiastočne pod kontrolou". Ukrajinské úrady označujú povstalcov za teroristov. Armádny hovorca Andrij Lysenko následne spresnil, že okrem 15 padlých ďalších 30 vojakov bolo zranených. Rebelom sa podľa jedného z povstaleckých veliteľov Eduarda Basurina vraj podarilo v Debaľceve obkľúčiť ukrajinské jednotky o sile asi 8000 mužov. Niektoré ukrajinské médiá už prirovnávajú situáciu k augustovej porážke obkľúčených ukrajinských síl pri Ilovajsku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu