Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusom sa nepáčia ukrajinské jednotky v Donbase: Porušujú dohody!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko kritizovalo sústreďovanie ukrajinských jednotiek v oblasti konfliktu v Donbase. Ide o porušenie dohodnutých krokov na zmiernenie krízy, vyhlásil dnes námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexej Meškov.

Vo vyjadrení pre agentúru Interfax tiež obvinil Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), že podáva jednostranné správy o situácii v krízovej oblasti, informovala agentúra DPA. Ruský veľvyslanec pri OBSE Andrej Kelin obvinil úrady v Kyjeve z toho, že bránia odovzdávaniu informácií do centrály organizácie vo Viedni. Kelin okrem toho kritizoval, že USA sa nevyjadrili k streľbe príslušníkov ukrajinských bezpečnostných síl na pozorovateľov OBSE.

Podľa OBSE pôsobí na Ukrajine v súčasnosti 322 jej pozorovateľov, z nich polovica na východe krajiny. V oblasti konfliktu je humanitárna situácia zlá vzhľadom na následky pokračujúcich bojov. Rusko avizovalo nový konvoj s pomocou pre Doneckú a Luhanskú oblasť, ktorá by mala na Ukrajinu doraziť túto nedeľu. Na zlepšenie situácie musia predstavitelia oblastí kontrolovaných proruskými separatistami viesť dialóg s Kyjevom, žiadal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na dnešnom stretnutí s generálnym tajomníkom Rady Európy Thorbjörnom Jaglandom v Moskve.

Ukrajina nemá kontrolu nad vyše 400-kilometrovým úsekom hranice s Ruskom 

Ukrajina nemá kontrolu nad 409,3 kilometra dlhým úsekom hranice s Ruskou federáciou. Úsek prechádza cez územia, ktoré kontrolujú proruskí separatisti, informoval dnes riaditeľ ukrajinskej pohraničnej služby Viktor Nazarenko. Spomínaný úsek prechádza celou Doneckou oblasťou a čiastočne Luhanskou oblasťou, citovala Nazarenka agentúra Ukrinform.

Podľa jeho slov priame a nepriame akcie Ruska zostávajú hlavným faktorom vplyvu na bezpečnosť na hraniciach. Ako poznamenal, ruská strana si neplní dohody, ale posiela do Donbasu vojenskú výbavu, zbrane a žoldnierov, vedie informačnú vojnu a podniká sabotážne akcie. Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko dnes informoval, že na Ukrajine rotujú príslušníci ruských ozbrojených síl a do Donbasu prúdi z Ruska viac vojenskej výbavy. Oznámil, že "v záujme ochrany životov a zdravia civilistov pred teroristickými provokáciami" ukrajinské delostrelectvo podniklo za posledných 24 hodín 29 úderov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu