Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusi sa búria: V uliciach Moskvy tisíce ľudí

Protestný pochod proti plánovanému prepúšťaniu lekárov v Moskve Zobraziť galériu (3)
Protestný pochod proti plánovanému prepúšťaniu lekárov v Moskve (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Najmenej 5000 ľudí sa dnes v Moskve zúčastnilo na protestnom pochode proti plánovanému prepúšťaniu lekárov a zatváraniu miestnych nemocníc, oznámila agentúra AP.

Zdravotnícki pracovníci, pacienti a ďalší nespokojenci vyšli do ulíc napriek mrazivému počasiu. Mnohí z nich mali na zimných bundách a kabátoch oblečené biele lekárske plášte. Polícia odhadla počet účastníkov pochodu, ktorý prebehol bez násilných incidentov, na približne 1500. Akciu zorganizovali nezávislé zdravotnícke odbory a občianske hnutie bojujúce za kvalitné zdravotníctvo, uviedla agentúra TASS. 

Protestný pochod proti plánovanému
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Protest bol podľa AP reakciou na plánované reformy zdravotníckej starostlivosti v ruskej metropole, v rámci ktorých by v najbližších týždňoch a mesiacoch mohlo prísť o prácu až 10.000 lekárov. Svoju činnosť by malo ukončiť 28 moskovských nemocníc a kliník. Niektorí demonštranti niesli transparenty s menami nemocníc, ktorým hrozí zrušenie. "Šetrite peniaze na vojne a nie na nemocniciach," znel nápis na jednom z transparentov.

Protestný pochod proti plánovanému
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Moskovské úrady bránia reformu potrebou modernizácie zastaraného zdravotníckeho systému zo sovietskej éry. Zatvorenie podľa nich hrozí len neefektívnym nemocniciam. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu