Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Americký senátor sa pustil do Zemana za postoj k Rusku: Znepokojenie aj nad Slovenskom!

Miloš Zeman a John McCain
Miloš Zeman a John McCain (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/PRAHA – Vplyvný americký senátor John McCain je veľmi znepokojený postojom českého prezidenta Miloša Zemana voči Rusku a jeho prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Výroky a akcie českého prezidenta označil dnes McCain za pozoruhodné. Západ by mal podľa republikánskeho senátora na ruskú agresiu na Ukrajine reagovať oveľa razantnejšie, mal by Kyjevu dodávať zbrane a postaviť sa ruskej propagande.

"Som veľmi znepokojený trendom v niektorých krajinách východnej Európy, vrátane Českej republiky. Niektoré veci, ktoré zazneli o Rusku, názorové zmeny, ktoré sa udiali," povedal McCain v dnešnej diskusii o odkaze Václava Havla, ktorá sa uskutočnila v knižnici amerického Kongresu. Konkrétne sa pritom zmienil o maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi ao Milošovi Zemanovi. "Vidíme výroky českého prezidenta, ktoré sú veľmi pozoruhodné," podotkol McCain. "Zdá sa, že je tu akási názorová zmena a snaha vyjsť s Vladimirom Putinom," uviedol neúspešný kandidát na amerického prezidenta. Zároveň pripomenul nedávny pražský protest proti Zemanovi, ktorý označil za veľmi temperamentný.

Ide o zatiaľ najsilnejšiu verejnú kritiku českej diplomacie z úst amerických politikov. V minulosti ju vyslovovali skôr neoficiálne a americký veľvyslanec v Česku Andrew Schapiro hovoril o tom, že niektoré vyjadrenia českých predstaviteľov k Rusku a jeho postupe na Ukrajine vzbudzujú v USA pochybnosti. Zeman na seba v poslednej dobe upozornil napríklad vystúpením na konferencii Dialóg civilizácií na gréckom Rodose, ktorú organizoval ruský oligarcha a Putinov blízky spolupracovník Vladimir Jakunin. Český prezident vo svojom vystúpení na konferencii okrem iného prirovnal vojnu na Ukrajine ku chrípke. V minulosti tiež hovoril o tom, že na Ukrajine nedochádza k ruskej invázii, a to v čase, keď zástupcovia NATO informovali o tisíckach ruských vojakov a o ťažkej vojenskej technike na východe tejto krajiny.

McCain dnes tiež kritizoval reakciu Spojených štátov a Západu na dianie na Ukrajine. Západné krajiny by podľa neho mali Kyjevu dodávať prinajmenšom zbrane a podrobné spravodajské informácie. U Európskej únie vidí senátor problém v jej prílišnej závislosti na ruskej rope a v správaní, ktoré z toho vyplýva. "Rusko je benzínová pumpa prezlečená za štát," poznamenal.
Slabosť dvadsaťosmičky dnes kritizovala aj bývalá americká ministerka zahraničia Madeleine Albrightová, ktorá sa debaty s McCainom zúčastnila. "Európska únia funguje napoly či vôbec," podotkla. S McCainom súhlasila tiež v tom, že by sa Západ mal aktívnejšie postaviť ruskej propagande. Vyjadrila tiež presvedčenie, že Putin trpí sebaklamom a snaží sa obnoviť moc bývalého Sovietskeho zväzu.

McCain aj Albrightová tiež spomínali na Havla a na to, ako sa s ním počas prvých slobodných volieb v Československu stretli v pražskej Lucerne. McCain ten večer označil za nezabudnuteľný. Ocenil súčasne odvahu, akú Havel prejavil pri svojich pobytoch vo väzení. "Vyšiel z neho omnoho silnejší, ako predtým," poznamenal muž, ktorý sám počas vojny vo Vietname strávil niekoľko rokov ako vojnový zajatec.

Neskôr pred novinármi McCain vyjadril presvedčenie, že Havel by dnes bol veľmi znepokojený tým, čo sa deje vo východnej Európe. "Myslím, že by bol veľmi znepokojený niektorými výroky českého prezidenta," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu