Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Boje na Ukrajine sa stupňujú: Francúzi a Nemci pošlú na východ drony

Muž sleduje dym stúpajúci z doneckého letiska.
Muž sleduje dym stúpajúci z doneckého letiska. (Zdroj: SITA)

KYJEV - Aj napriek prímeriu vyhlásenému na východe Ukrajiny proruskí separatisti za uplynulých 24 hodín ostreľovali pozície vládnych síl viac než 50-krát, uviedli dnes ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform.

Proruské oddiely sa za tento čas najmenej dvakrát pokúsili zaútočiť na letisko v Donecku, oznámil ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií. Podľa jeho informácií proruské sily pôsobiace pri letisku dostali "od Rusov" desať nových kusov ťažkej bojovej techniky, a to spolu s nariadením "dobre sa o ňu starať". 

Tymčuk súčasne na svojej facebookovej stránke súčasne upozornil, že od dnešnej 02.00 h miestneho času proruské sily prestali ostreľovať pozície ukrajinskej armády. Podľa správ, ktoré má Tymčuk k dispozícii, medzi niektorými ozbrojenými skupinami na strane protivníka začína dochádzať k veľmi ostrým sporom, ktoré riešia bojom - aj s použitím ťažkých zbraní. Takýto prípad zaznamenali v Luhanskej oblasti, kde medzi sebou bojujú oddiely samozvanej Luhanskej ľudovej republiky, ruskí kozáci a nikým nekontrolovaní ozbrojenci.

Tymčuk informoval, že podľa jeho odhadov na východnej Ukrajine naďalej pôsobí asi 3000 ruských vojakov. Rusko podľa neho sústreďuje svojich vojakov v oblastiach Dokučajevsk-Novotrojick-Oľhynka a Novoazovsk-Kominternovo. Tieto jednotky dostávajú ďalšiu podporu v podobe delostrelectva a obrnenej techniky. Ukrajinská strana zaznamenala aj zvýšenú aktivitu spravodajsko-diverzných skupín, ktorá je mimoriadne vysoká najmä pozdĺž cesty N20 v úseku Mariupol-Doneck.

Francúzsko a Nemecko chcú drónmi sledovať prímerie na východe Ukrajiny 

Francúzsko a Nemecko chcú "v najbližších dňoch" vyslať  bezpilotné lietadlá na monitorovanie prímeria na východnej Ukrajine. Uviedla tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na slová francúzskeho ministra obrany Jeana-Yvesa Le Driana.

Le Drian v nedeľu večer v rámci televíznej relácie Veľká porota, ktorú spoločne pripravujú televízna stanica RTL, káblová televízia LCI a denník Le Figaro, uviedol, že prímerie je na Ukrajine rešpektované s výnimkou mesta Doneck. 

"Musíme urobiť všetko pre dodržiavanie prímeria a rešpektovanie nárazníkovej zóny," skonštatoval Le Drian. Minister uviedol, že spolu s Nemeckom analyzujú možnosti, ako spoločne zefektívniť kontrolovanie dodržiavania prímeria a nedotknuteľnosť nárazníkovej zóny. Podľa jeho slov nemecká a francúzska strana vedú diskusie s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby sa uistili, že sa prímerie dodržiava. 

"Pošleme bezpilotné lietadlá, aby sme toto všetko ochránili, prispejeme k udržiavaniu prímeria, už v najbližších dňoch," vysvetlil francúzsky minister obrany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu