Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kyjev oslavovala Deň nezávislosti: V ostreľovanom Donecku predvádzali zajatcov

Tankami podľa najnovších informácií disponujú aj separatisti Zobraziť galériu (3)
Tankami podľa najnovších informácií disponujú aj separatisti (Zdroj: Twitter)

KYJEV – Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že Ukrajina bude v dohľadnej budúcnosti pod stálou vojenskou hrozbou, pričom oznámil, že v rokoch 2015-2017 dostane armáda na technické zmodernizovanie 40 miliárd hrivien (2,26 miliardy eur).

"Je jasné, že v dohľadnej budúcnosti bude, bohužiaľ, visieť nad Ukrajinou neustála vojenská hrozba. A my sa potrebujeme naučiť nielen s tým žiť, ale aj byť vždy pripravení nezávislosť našej krajiny brániť," povedal Porošenko.

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ v sobotu po kyjevských rozhovoroch s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou uviedol, že je pripravený spolupracovať s Európskou úniou na tom, aby sa do jeho krajiny vrátil mier - zdôraznil však, že Ukrajina nikdy svoje územie neobetuje a ani sa nevzdá nezávislosti.

Petro Porošenko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Protiteroristická operácia (ATO) na východe Ukrajiny si podľa dnes zverejnených informácií Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) na jednej zo sociálnych sietí vyžiadala už životy 722 príslušníkov ukrajinskej armády, jednotiek ministerstva vnútra a pohraničnej stráže. Ďalších 2625 vojakov utrpelo zranenia rôzneho charakteru.

Napriek tomu dnes Ukrajina oslávila Deň nezávislosti veľkou vojenskou prehliadkou v hlavnom meste Kyjev, zatiaľ čo na východe územia štátu stále prebieha krvavé povstanie proruských separatistov.

Ukrajinská prehliadka ku dňu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Na prehliadke, ktorej sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, pochodovali stovky ukrajinských vojakov a na obdiv sa vystavila ťažká vojenská technika. Manifestácia bola pripomienkou 23. výročia získania nezávislosti Ukrajiny od Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Kým Ukrajina oslavuje Deň nezávislosti, začalo sa dnešné ráno v Donecku delostreleckou paľbou - ostreľované boli všetky okrajové štvrte mesta. Bezprostredne však obete na životoch či materiálne škody hlásené neboli, píše reportér ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti. V sobotu zomrelo pri útokoch kyjevských ozbrojených síl šesť ľudí.

Proruskí separatisti v nedeľu pochodovali centrom obsadeného východoukrajinského Donecka. Miestnym obyvateľom pritom ukazovali aj zajatých vojakov z radov armády riadenej z Kyjeva. Okolostojaci ľudia na nich pokrikovali rôzne hanlivé heslá a skandovali "Fašisti!". "Práve máme možnosť sledovať ľudí, ktorých sem poslali, aby nás zabili," prihováral sa divákom prostredníctvom megafónu jeden zo separatistov a skandoval: "My sme Rusi!"

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu