Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko: Chceme pomôcť Ukrajincom k vzájomnej dohode, vyšleme ďalší konvoj

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko je ochotné využiť akúkoľvek formu diplomacie na ukončenie konfliktu na Ukrajine, vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

"Sme pripravení pre akýkoľvek formát, ak budú výsledky," citovala Lavrova agentúra Reuters. Cieľom Moskvy je podľa ministra "pomôcť Ukrajincom, aby sa medzi sebou dohodli".

Lavrov vyjadril nádej, že humanitárna situácia na východe Ukrajiny bude predmetom utorňajšej schôdzky v bieloruskom Minsku medzi lídrami Ruska, Ukrajiny a Európskej únie.

Rusko plánuje na Ukrajinu vyslať ďalší humanitárny konvoj

Moskva informovala Kyjev o svojom zámere vyslať na Ukrajinu ďalší humanitárny konvoj, povedal dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Humanitárna situácia sa nezlepšuje, ale zhoršuje," zdôraznil Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve. "Chceme dosiahnuť dohodu na všetkých podmienkach pre doručenie druhého konvoja na rovnakej trase... v nasledujúcich dňoch," spresnil.

Lavrov podľa agentúry Reuters tiež dodal, že škody na civilnej infraštruktúre na východe Ukrajiny, kde ukrajinské vládne jednotky bojujú s proruskými povstalcami, nemožno pripísať výlučne chybám a náhode.

 Ruský konvoj nákladných áut s humanitárnou pomocou opustil Ukrajinu podľa ruského ministerstva zahraničných vecí v sobotu.

Šéf dumy Naryškin: Prehliadka v Kyjeve bola prejavom agresívnych plánov

Nedeľňajšia vojenská prehliadka v Kyjeve pri príležitosti Dňa nezávislosti bola prejavom agresívnych plánov na vyhrotenie krízy. Uviedol to dnes predseda dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, Sergej Naryškin.

"Na včerajšej vojenskej prehliadke v Kyjeve sa zúčastnili aj armádne jednotky, ktoré už niekoľko mesiacov vykonávajú trestnú operáciu na východe krajiny," citovala Naryškina agentúra ITAR-TASS.

"Neviem, čo ich doviedlo k takémuto rozhodnutiu, ale namiesto dožadovania sa dialógu, namiesto smútočného obradu za všetky obete krvavého konfliktu ukázali svoje agresívne plány na vyhrotenie krízy," konštatoval Naryškin.

Hovoril aj o nacionalizme Kyjeva, ako aj o národnom socializme, ktorý podľa neho "rozdeľuje Rusov a Ukrajincov, majúcich spoločný pôvod, dejiny a kultúru". Naryškin pochybuje, že si "ideológovia takejto politiky plne uvedomujú všetky možné následky". Podľa neho sú "títo ľudia zvyčajne občanmi iných krajín".
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu