Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusi vtrhli cez hranice s tankami, tvrdí Ukrajina: Vypukla tu vojna, vyhlásil veliteľ!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

KYJEV - Ukrajinské vládne sily pri meste Novoazovsk na juhovýchode krajiny v pondelok zasiahli proti kolóne obrnených vozidel, ktorú miesta provládna milícia označila za "inváziu ruských okupantov".

Podľa príspevku armádnej tlačovej služby na sieti Facebook zastavila protivníkov pohraničná stráž iba niekoľko kilometrov od hranice s Ruskom, zatiaľ čo hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Andrij Lysenko informoval o pokuse otvoriť nový front zo strany "ruskej armády v prezlečení za bojovníkov Donbasu".

Veliteľ radikálnej provládnej milície Azov na Facebooku napísal, že približne 50 obrnených vozdiel prišlo do oblasti na pobreží Azovského mora z Ruska, pričom asi 40 z nich smerovalo na západ k mestu Mariupoľ pod kontrolou Kyjeva a zvyšok sa presúval severným smerom k mestu Amvrosijivka. Boje medzi armádou a separatistickými povstalcami sa pritom v poslednom období sústreďovali v okolí Donecka a Luhanska, dvoch najväčších miest na nepokojnom východe Ukrajiny.

Rusi vtrhli cez hranice
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Dnes ráno sa ruská armáda v prezlečení za (separatistických) bojovníkov Donbasu pokúsila otvoriť novú oblasť vojenského stretu na juhu Doneckej oblasti," povedal Lysenko pred novinármi v Kyjeve. Kolónu podľa neho tvorilo desať tankov a dve obrnené pechotné vozidlá. Oblastný veliteľ Ukrajinskej národnej gardy agentúre Reuters telefonicky potvrdil, že "tam vypukla vojna", v rozhovore však podľa vlastných slov nemohol pokračovať.

Veliteľ milície Azov tvrdí, že pohyb kolóny sprevádzala delostrelecká paľba spoza ukrajinsko-ruskej hranice, nepriateľské sily sa však podarilo "lokalizovať a zľahka neutralizovať". Jedna z obyvateliek Novoazovska prostredníctvom telefónu informovala, že v ranných hodinách videla "nie menej ako sedem" tankov ako aj rakety typu Grad a obrnené vozidlá.

Niektoré z tankov boli podľa nej označené symbolmi separatistickej skupiny používajúcej názov Pravoslávna oslobodzovacia armáda. Sily údajne obsadili dedinu Markine vzdialenú od Novoazovska približne sedem kilometrov a ostreľovali mesto.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve vyhlásil, že o údajnom vpáde na Ukrajinu z územia Ruska nepočul, na túto tému sa však podľa neho šíri "mnoho dezinformácií".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu