Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Rusi reagujú na americké sankcie: Je to iba primitívny pokus o pomstu!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko dnes odsúdilo nové sankcie Spojených štátov ako primitívny pokus pomstiť sa Moskve za krízu na Ukrajine. Zároveň obvinilo Washington, že vydiera Európsku úniu, aby odsúhlasila ďalšie sankcie, napísala agentúra Reuters.

"Považujeme nové americké sankcie proti Rusku za primitívny pokus pomstiť sa za skutočnosť, že vývoj udalostí na Ukrajine nezodpovedá scenáru Washingtonu," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

Podľa ministerstva sa Washington snaží za konflikt na Ukrajine zvaliť vinu na Moskvu a tým, že odmieta vyvinúť dostatočný nátlak na Kyjev, aby zastavil vojenské operácie zamerané na ukončenie povstania na východe Ukrajiny, podporuje krviprelievanie.

"Je všeobecne známe, že sankcie sú dvojsečná zbraň," uvádza sa ďalej vo vyhlásení rezortu ruskej diplomacie, ktorý si vyhradzuje právo uvaliť na Spojené štáty odvetné sankcie.

V samostatnom vyhlásení sa ruské ministerstvo zahraničných vecí venovalo aj sankciám EÚ, ktoré nemajú byť až také ďalekosiahle, pričom v kritike spoločenstva 28 európskych štátov nepoužilo až také tvrdé slová.

"Sme sklamaní, že Európska únia v rozpore s vlastnými záujmami podľahla vydieraniu americkej vlády a vydala sa na cestu sankcií," píše sa v tomto vyhlásení.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev označil dnes najnovšie sankcie Západu za zlé a uviedol, že takéto opatrenie nikoho nepoloží na kolená. Medvedev na zasadaní vlády povedal, že kroky Spojených štátov a EÚ Ukrajine nepomôžu a v Rusku len vyvolajú protiamerické nálady, pričom dodal, že Moskva bude teraz musieť venovať väčšiu pozornosť výdavkom na obranu. 

Nepáčia sa ani Putinovi

Ruský prezident Vladimir Putin vyslovil dnes poľutovanie nad novými sankciami, ktoré na ruské podniky a banky uvalili Spojené štáty.

Vo vystúpení, ktoré vysielala televízia, Putin povedal, že nové sankcie ochromia bilaterálne vzťahy a poškodia nielen ruské, ale aj americké ekonomické záujmy. Dodal, že Moskva stále necháva dvere otvorené pre diplomatické rokovania.

Nové sankcie, ktoré Washington uvalil na Rusko, kritizoval aj námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, ktorý pre agentúru Interfax povedal, že ešte väčšmi skomplikujú americko-ruské vzťahy. Moskva podľa Riabkova pripravuje odvetné kroky, ktoré budú pre Washington "bolestivé".

V podobnom duchu sa k americkým sankciám vyjadril aj podpredseda ruskej vlády Dmitrij Rogozin, ktorý sankcie Washingtonu označil za protiprávne. "Americké sankcie proti popredným ruským zbrojárskym podnikom sú protiprávne a sú odrazom nekalej hospodárskej súťaže," uviedol pre tlačovú agentúru RIA Novosti ruský vicepremiér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu