Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V zostrelenom boeingu boli vedci, ktorí mali spasiť svet: Američania obviňujú separatistov!

Obete zo zostreleného malajzijského lietadla Zobraziť galériu (48)
Obete zo zostreleného malajzijského lietadla (Zdroj: let, zostrelení)

KYJEV/KUALA LUMPUR - O okamžitú spravodlivosť pre zodpovedných v prípade, že sa potvrdí zostrelenie malajzijského osobného lietadla nad Ukrajinou, požiadal vo štvrtok malajzijský premiér Nadžíb Razak. "Teroristický útok" na malajzijské osobné lietadlo, ktoré sa vo štvrtok zrútilo na východe Ukrajiny, predstavuje výzvu pre celý svet. Posledné správy naznačujú, že za útokom by mali byť proruskí separatisti. Zasadala aj Bezpečnostná rada OSN v New Yorku. Barack Obama obvinil Rusov, že pomáhajú vyzbrojovať separatistov.

Online prenos sme na dnes ukončili. V sledovaní aktuálnej situácii budeme pokračovať zajtra.

22:04 "Minister obrany" samozvanej Doneckej ľudovej republiky Igor Girkin-Stelkov šokuje verejnosť. "Niektoré mŕtve telá neboli čerstvé," povedal proruský radikál.

V zostrelenom boeingu boli
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

Vraj mali ľudia umrieť dávno predtým, než havarovali. Svoje tvrdenie následne spochybnil. Piloti mali byť živí. Tieto vyhlásenia sú podľa viacerých politických predstaviteľov poriadne pritiahnuté za vlasy.

21:45 Podľa ukrajinského ministra zahraničia Klimkina majú čierne skrinky v rukách Ukrajinci a ďalej ich budú skúmať vo vládnej komisii.

20:57 Pápež František s bolesťou prijal správu o tragédii lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny, v oblasti poznačenej silnými napätiami, vyplýva z komuniké, ktoré v reakcii na leteckú katastrofu s takmer 300 obeťami zverejnila dnes Svätá stolica.

Podľa rovnakého zdroja sa najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi modlí za početné obete incidentu a za ich rodiny, opakujúc znepriateleným stranám z hĺbky svojho srdca výzvu na pokoj a na úsilie nájsť riešenia cestou dialógu, aby sa predišlo ďalším stratám nevinných životov, informoval Vatikánsky rozhlas.

19:53 Medzi obeťami zrúteného malajzijského dopravného lietadla na Ukrajine sú aj traja občania Vietnamu. Oznámil to dnes vietnamský veľvyslanec pri OSN Le Hoai Trung.

19:33 Holandsko je pod vplyvom šoku, smútok a žiaľ ovládli krajinu tulipánov. Holandský kráľ vyjadril hlbokú sústrasť pozostalým obetí havárie lietadla na východe Ukrajiny, medzi ktorými bolo podľa aktualizovaných informácií až 192 jeho krajanov.

Tragéda boeingu na Ukrajine
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

"Tisíce ľudí v našej krajine a inde smútia nad stratou príbuzných, priateľov, kolegov, spolužiakov a známych. V našich myšlienkach sme s nimi. So všetkými postihnutými spolucítime," napísal do kondolenčnej knihy holandský panovník.

V celej krajine sú vlajky spustené na pol žrde. To isté platí aj o všetkých ambasádach krajiny v zahraničí, pred ktorými sa kde viac, kde menej zhromažďujú kvetiny, sviečky a iné prejavy ľútosti nad tragickou smrťou nevinných ľudí.

19:29 Pozorovateľom OBSE sa nedarí dostať na miesto havárie. Pokúšať sa o to budú až zajtra. Úplný prístup nebol pozorovateľom umožnený, nemohli sa údajne pohybovať bez obmedzení, informovala dnes večer vo Viedni medzinárodná organizácia, ktorá vyslala do lokality asi 30 pozorovateľov.

V zostrelenom boeingu boli
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

Sedemnásti z nich strávili na mieste 75 minút a momentálne sa vracajú do Donecka, uviedol pre tlačovú agentúru Reuters telefonicky Thomas Greminger v zastúpení predsedníckej krajiny OBSE - Švajčiarska.

Tragéda boeingu na Ukrajine
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

19:17 Na mieste nešťastia údajne prebieha rabovanie. Proruskí teroristi prehľadávajú trosky a hľadajú cennosti po pozostalých.

"Je to otvorené drancovanie," napísal na Facebooku poradca ministerstva Anton Heraščenko.  "Práve som dostal správu, že teroristi-žoldnieri včera (vo štvrtok) zobrali mŕtvym nielen peniaze a cenné veci, ale zvlášť pátrali po platobných kartách svojich obetí," uviedol ukrajinský činiteľ.

19:12 Letecké spoločnosti odklonili trasy lietadiel z východnej Ukrajiny.

V zostrelenom boeingu boli
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Twitter)

19:06 Obama konštatoval, že proruskí separatisti sú ťažko vyzbrojení a vycvičení vďaka podpore Moskvy. Ruský prezident Vladimir Putin má dostatočnú moc na to, aby znížil napätie na Ukrajine, ale doteraz tak neurobil.

18:27 K tragédii sa vyjadril aj kubánsky diktátor Fidel Castro. Vláda v Kyjeve sa podľa jeho názoru dopustila "mimoriadnej provokácie", lietadlo sa nachádzalo v inkriminovanom čase vo vzdušnom priestore kontrolovanom ukrajinskou armádou, napísal Castro v úvodníku dnešného vydania denníka štátostrany Gramma.

"Kuba nemôže prestať s vyjadrovaním odmietnutia pre takú protiruskú, protiukrajinskú, proimperialistickú vládu," vyhlásil.

18:18 "Toto už nie je žiadna domobrana. Je jasné, že separatisti sú vyzbrojovaní zo strany Ruska. Pokiaľ bude táto situácia pokračovať, budeme naďalej pritvrdzovať v sankciách proti Rusku," vyhlásil Obama.

18:08 Obama tvrdí, že za zostrelením sú pravdepodobne proruskí teroristi. Na otázku, koľko viny leží na Putinovi, odpovedal vyhýbavo.

V zostrelenom boeingu boli
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Twitter)

17:52 Sledujte prejav Baracka Obamu naživo.

17:45 Americká veľvyslankyňa pri OSN Powerová naznačila, že Rusi mohli pomôcť teroristom na ukrajinskom území s raketami a technikou, ktorá mala zostreliť lietadlo. V najbližších minútach sa očakáva prejav najmocnejšieho muža sveta - Baracka Obamu.

"Ak boli Ruskom podporovaní separatisti naozaj za útokom na civilné dopravné lietadlo, spolu so svojimi podporovateľmi budú mať dobrý dôvod utajiť svoj zločin," vyhlásila.

17:30 Rusko na čele s Putinom za vzniknutú situáciu viní iba Ukrajinu.

Tragéda boeingu na Ukrajine
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

17:28 Za niekoľko minút vystúpi naživo s prejavom americký prezident Barack Obama.

17:26 Ukrajinský prezident Petro Porošenko informoval dnes nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a britského premiéra Davida Camerona o vyšetrovaní pádu malajzijského dopravného lietadla. "Prezident zdôraznil, že čierne skrinky z lietadla by mali dostať medzinárodní experti a teroristi by ich nemali odovzdať tretej krajine," uvádza sa vo vyhlásení Porošenkovej kancelárie.

Tragéda boeingu na Ukrajine
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský prezident zároveň ponúkol nemeckým a britským odborníkom, aby sa zapojili do vyšetrovania, píše sa vo vyhlásení. Proruskí separatisti vo štvrtok vyhlásili, že našli čierne skrinky a že ich chcú odovzdať na expertízu do Moskvy. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že jeho krajina nemá v úmysle skrinky získať.

17:15 Ľudia začali po celom svete zapaľovať sviečky za obete obrovskej tragédie.

Tragéda boeingu na Ukrajine
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

17:04 Miestni obyvatelia nezahynuli žiadni. "Našťastie, žiadny obyvateľ Doneckej oblasti nezomrel, keďže úlomky lietadla dopadli na miesta, kde nie sú žiadne domy. Informácie o údajnej smrti miestnych obyvateľov v dôsledku pádu boeingu nie sú pravdivé," oznámil dnes gubernátor Doneckej oblasti Serhij Taruta.

16:55 "Putin niekoľkokrát porušil sľub budovať na Ukrajine mier," prehlásila zástupkyňa Spojených štátov na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.

V zostrelenom boeingu boli
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Twitter)

16:36 Prakticky všetky noviny mali dnes na titulke fotky havárie lietadla. Okrem Ruska.

16:30 Momentálne prebieha zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Prítomní si minútou ticha uctili obete. Bezpečnostná rada OSN vyzvala dnes na "úplné, dôkladné a nezávislé medzinárodné vyšetrovanie" zrútenia malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny. Žiada všetky strany, aby umožnili vyšetrovateľom prístup na miesto tragédie.

Minúta ticha
Zobraziť galériu (48)
Minúta ticha  (Zdroj: Twitter)

16:24 Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák dnes zaslal v súvislosti s leteckou tragédiou vo východnej Ukrajine sústrastné telegramy svojim kolegom – ministrovi zahraničných vecí Holandska F. Timmermansovi, ministrovi zahraničných vecí Malajzie D. Sri Anifah Amanovi, ministrovi zahraničných vecí Indonézie M. Natalegawovi, ministrovi zahraničných vecí Veľkej Británie Philipovi Hammondovi, ministerke zahraničných vecí Austrálie J. Bishopovej, ministrovi zahraničných vecí Filipín A. del Rosariovi, nemeckému ministrovi zahraničných vecí F.-W. Steinmeierovi, belgickému podpredsedovi vlády a ministrovi zahraničných vecí D. Reyndersovi a ministrovi zahraničných vecí Kanady Johnovi Bairdovi.

"S úprimným zármutkom a zároveň rozhorčením som prijal správu o katastrofe, ktorá musí byť okamžite a komplexne vyšetrená medzinárodným spoločenstvom. Tragédie tohto typu sú vždy nesmierne bolestné, ale dotýkajú sa nás prirodzene o to viac, keď sú nimi zasiahnutí partneri z našej európskej rodiny," uvádza sa v telegramoch.

16:21 Približne 30 pozorovateľov a odborníkov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dorazilo dnes na miesto pádu malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny. "Pristáli tam s vrtuľníkom, je ich asi 30," citovala agentúra Reuters hovorcu švajčiarskeho predsedníctva OBSE Rolanda Blessa. Dodal, že "kontaktná skupina" diplomatov z OBSE, Ruska a Ukrajiny dnes na videokonferencii hovorila s lídrami separatistov.

16:16 Predseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov vyzval dnes medzinárodné spoločenstvo, aby poskytlo vojenskú pomoc Ukrajine v jej boji proti terorizmu. "Moderné prostriedky detekcie vojenských cieľov a ultrapresné zbrane by mohli zničiť raketové systémy teroristov a ich ruských poradcov v priebehu niekoľkých dní," uzavrel.

16:00 Ukrajinské ministerstvo vnútra má vraj k dispozícii obrazový záznam prevozu ťahača so systémom BUK z Ukrajiny do Ruska. Jedna raketa podľa tohto záznamu údajne chýba. 

15:54 Ruský prezident Vladimir Putin vyzval ukrajinské vládne sily a separatistov, aby uzavreli prímerie a začali rokovať."Dnes pricestovalo z Kyjeva do Donecka 17 nových pracovníkov a štyria oficiálni experti. Čoskoro by mali doraziť na miesto tragédie. Podporujeme maximálny možný počet odborníkov," citovala agentúra Reuters Sergeja Kavtaradzeho, jedného z lídrov separatistov.

15:53 Spoločnosť Malaysia Airlines prichádza o peniaze už dlhšie, no jeho trhová hodnota klesla za posledných deväť mesiacov o viac ako 40%. Akcie sa dnes uzavreli na 11%, a to primárne po havárii letu MH17 na Ukrajine.

Nielen smútiace rodiny zapaľujú
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

15:41 Hovorkyňa Európskej komisie na margo tragédie povedala, že EÚ bude aj naďalej pozorne sledovať vyšetrovanie prípadu, pričom únia a jej členské štáty sú ochotné poskytnúť všetky potrebné odborné znalosti, aby ukrajinské a medzinárodné orgány mohli uzavrieť vyšetrovanie incidentu.

15:29 Havária malajzijského lietadla v oblasti východnej Ukrajiny mala za následok aj posilnenie cien ropy. Kríza medzi Ruskom a západnými krajinami vzhľadom na to eskalovala, predstavitelia USA navyše rozhodli aj o ďalších sankciách voči Rusku.

15:08 Ukrajinské bezpečnostné zložky našli medzi troskami malajzijského lietadla obe čierne skrinky"Dve čierne skrinky našli naše bezpečnostné zložky. V tejto chvíli nemám informácie o tom, kde sa tie skrinky nachádzajú," uviedol poradca gubernátora Doneckej oblasti.

15:07 Reportérka ruskej televízie RT today, ktorá vysiela v anglickom jazyku, Sara Firthová, dala výpoveď s odôvodnením, že má veľký rešpekt voči tímu, ale bojuje za pravdu.

Sara Firthová dala v
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Twitter)

14:56 Ukrajinská armáda počas doterajších bojov proti povstalcom na východe krajiny nepoužila rakety a malajzijské lietadlo zostrelené nad nepokojnou oblasťou sa nachádzalo mimo dosahu jej systémov. V piatok to vyhlásili predstavitelia v Kyjeve, ktorí tak reagovali na obvinenia, že za tragédiou stoja ukrajinské sily. "Zo všetkých rakiet, ktoré sú v našej výzbroji, nebola použitá ani jedna," povedal Andrij Lysenko, hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny. Hovorca ministerstva obrany Bohdan Senyk takisto ubezpečil, že "protilietadlové rakety počas protiteroristickej operácie neboli nasadené" a "všetky sú na svojom mieste".

Pozostalí z Indonézie
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

14:43 Austrálčan Akmar Mohd Noor oplakáva svoju sestru. "Vracala sa zo Ženevy domov na oslavu, prvýkrát za 30 rokov," povedal.

14:25 Z trosiek malajzijského lietadla už záchranári vyniesli 181 mŕtvych tiel. Podľa predstaviteľa ministerstva Andrija Sybihu budú všetky telá pravdepodobne prepravené do neďalekého ukrajinského mesta Charkov, ktoré je pod kontrolou ústrednej vlády v Kyjeve.

14:23 Povstalci uviedli, že oblasť dopadu uzavrú a povolia odvezenie obetí. Separatisti sa tak vyjadrili v rámci videokonferencie s vysokými predstaviteľmi z OBSE, Ukrajiny a Ruska. V rámci nej prisľúbili "bezpečný prístup" medzinárodným vyšetrovateľom a pozorovateľom OBSE, ako aj spoluprácu s ukrajinskými úradmi. OBSE uviedla, že 30 členov jej monitorovacej misie dorazí na miesto nešťastia neskôr počas piatku.

14:12 Pozostalí ešte stále smútia na amsterdamskom letisku Shipol, tamojší personál ich drží v úzadí, izolovaných od médií.

Pozostalí po obetiach z
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Daily Telegraph)

13:49 Jeden z expertov na zbrane pre britskú stanicu BBC povedal, že aj keby vlastnili separatisti zbrane potrebné na zostrelenie lietadla, potrebovali by navádzací systém, ktorý je náročné zohnať: "Nie je to také jednoduché, nestačí len stlačiť gombík."

13:37 Už niekoľko hodín po zostrelení civilného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) získala a zverejnila nepopierateľný dôkaz, že lietadlo bolo zostrelené proruskými separatistami s použitím ruských zbraní. Uviedlo to v piatok ukrajinské veľvyslanectvo v Bratislave vo svojej tlačovej správe.

13:32 Video strely raketového systému BUK AA pri meste Snežin natočené rebelmi. Rovnaký systém, ktorý patrí do repertoáru ruskej armády, by mal byť zodpovedný za zostrelenie malajzijského lietadla.

13:25 Predseda vlády SR Robert Fico poslal sústrastný telegram Markovi Rutteovi, premiérovi Holandského kráľovstva. „S veľkým zármutkom som prijal správu o katastrofe, ktorá nevyhnutne musí byť čo najskôr a čo najobjektívnejšie vyšetrená aj za účasti medzinárodného spoločenstva tak, aby sa podobné udalosti neopakovali,“ píše v telegrame Robert Fico. 

13:16 "Na zozname, ktorý nám zaslal prevádzkovateľ lietadla, spoločnosť Malaysia Arlines, bol aj cestujúci s dvojitým občianstvom vrátane rumunského," uviedlo vo svojom vyhlásení rumunské ministerstvo. Podrobnejšie informácie o totožnosti svojho občana veľvyslanectvo neposkytlo s odôvodnením, že si to neželá jeho rodina.

13:07 Ďalším Britom, ktorý zahynul v lietadle smrti bol novinár BBC menom Glenn Thomas (†49), ktorý pracoval pre Svetovú zdravotnícku organizáciu ako hovorca. Smeroval spolu so zhruba 100 vedcami na konferenciu o AIDS. 

Fotografiu tesne po nehode
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: news.com. au)

12:51 Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN venované havárii, ktoré iniciovala Veľká Británia, sa začne dnes v New Yorku o 16.00 h SELČ. Ukrajinu bude na zasadaní zastupovať veľvyslanec pri OSN Jurij Serhijev. Ten na Twitteri napísal, že jeho krajina "poskytne dôkazy o zapojení ruskej armády do havárie Boeingu".

12:43 Let mal trvať 13 hodín a 10 minút, po necelých štyroch hodinách sa ale lietadlo zrútilo.

12:34 Ukrajinská tajná služba údajne identifikovala troch separatistov, ktorí mali vystreliť raketu zem-vzduch na malajzijské lietadlo.

12:31 Austrália medzičasom vyslala do Kyjeva vládnu delegáciu. Premiér Abbot vyhlásil sobotu za deň štátneho smútku a nariadil stiahnuť štátne vlajky doma aj na austrálskych zastupiteľstvách v zahraničí na pol žrde. 

12:26 Rodinu z Queenslandu, Irene a jej syna Georgea Burrowsovcov, zasiahla táto katastrofa silnejšie, ako iné. Irene stratila už totiž syna a nevlastnú dcéru, ktorí leteli strateným lietadlom MH370 a teraz prišla o ďalších členov rodiny na palube MH17. Ich mená však úrady ešte nezverejnili.

12:11 V lietadle smrti boli aj dvaja britskí fanúšikovia Newcastle United, ktorí cestovali na Nový Zéland podporiť svoj tím. Ostatní fanúšikovia na webe NUFC.com oznámili, že John Alder (†60) a Liam Sweeney (†28) boli na palube letu MH17, ktorý bol zostrelený nad Ukrajinou. 

britské obete: Richard Mayne,
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Daily Telegraph)

12:06 Rusi tvrdia, že ukrajinský raketový systém BUK AA bol v čase tragédie aktívny.

12:03 Princa Williama správa o tragédii zastihla v Austrálii: "Viem, že budem hovoriť za všetkých, keď poviem, že cítime hlboký smútok po včerajšej katastrofe na Ukrajine. Pre všetkých z nás, ktorí stratili krajanov a krajanky, slová nemôžu vystihnúť pocit straty. Pre Austrálčanov a pre našich malajzijských bratov a sestry v Commonwealthe je tragédia obzvlášť krutá a navyše, prišla tak skoro po strate MH370. Uisťujeme vás, myšlienky mojej rodiny a modlitby v tomto okamihu sú s vami."

11:55 Fotografie troch autstrálskych detí menom Otis, Evie a Mo, ktoré zomreli po páde Boeingu 777 nad Ukrajinou spolu so svojimi starými rodičmi.

Fotografie troch autstrálskych detí
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: smh.com.au)

11:38 Všetky vlajky v Holandsku sú v piatok spustené na pol žrde ako prejav smútku za 154 civilnými obeťami. Holandský premiér Mark Rutte povedal, že "všetci príbuzní obetí rôznych národností majú právo dozvedieť sa, čo sa stalo."

Holanďania smútia za obeťami
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA, AFP)

11:17 Svedkom na mieste udalosti je aj reportér ABC News John Wendl, ktorý opísal pohľad na tragédiu ako "ponurý" a povedal, že "orgány sú roztrúsené všade""Všade je to postriekané krvou a kusmi pozostatkov," dodal.

11:09 Animácia zostrelenia Boeingu 777 a technické parametre lietadla na videu:

11:06 Podľa expertov sú v zásade len dve možnosti, ako zostreliť civilné stroje v letovej hladine niekoľkých kilometrov: buď pomocou radarom navádzaných rakiet zem-vzduch, alebo prostredníctvom stíhačiek.

V zostrelenom boeingu boli
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: internet)
10:53
 Medzi obeťami havárie sa nachádza aj významný holandský vedec Joep Lange, ktorý sa špecializoval na výskum ochorenia AIDS. Spolu s ďalšími 100 účastníkmi smeroval na konferenciu do austrálskeho Melbourne. "Joep bol úplne oddaný liečbe HIV a zdravotnej starostlivosti v Ázii a Afrike," povedal David Cooper, profesor z Kirbyho inštitútu Univerzity Nového Južného Walesu, ktorý s Langom úzko spolupracoval.

10:39 Na internete sa objavili posledné zábery z lietadla smrti.

Posledné zábery z lietadla smrti
10:33 Stovky dobrovoľníkov, medzi nimi aj baníci z neďalekej dediny Rozsypne, prišli pomôcť nájsť zvyšné trosky lietadla.

Prezident Andrej Kiska zaslal v súvislosti so zrútením malajzijského lietadla nad Ukrajinou sústrastné telegramy holandskému kráľovi Willemovi - Alexandrovi a malajzijskému kráľovi Abdulovi Halimovi, sultánovi Kedahu. Hlava štátu v telegramoch vyjadrila hlbokú ľútosť nad tragickým osudom letu spoločnosti Malaysia Airlines MH17 a úprimnú sústrasť pozostalým obetí. 

Ukrajinskí dobrovoľníci sa chystajú
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

10:26 Už je známa národnosť všetkých 298 obetí.

10:23 Ukrajina medzičasom uzavrela vzdušný priestor nad svojimi východnými oblasťami, kde prebieha tzv. protiteroristická operácia (ATO) proti proruským separatistom. Ukrajinské ministerstvo pre infraštruktúru uviedlo, že došlo k úplnému uzavretiu vzdušného priestoru nad Doneckou a Luhanskou oblasťou, ako aj k čiastočnému uzavretiu vzdušného priestoru nad susednou Charkovskou oblasťou.

V zostrelenom boeingu boli
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: profimedia.sk)

10:19 Medzi obeťami leteckej tragédie na Ukrajine by sa podľa doterajších informácií nemali nachádzať žiadni Slováci.

10:04 Na sociálnu sieť jeden z pasažierov zavesil fotografiu Boeingu 777 spoločnosti Malaysia Airlines tesne pred odletom. Robil si žarty v súvislosti so strateným lietadlom tej istej spoločnosti: "Keby sme zmizli, tak takto vyzeralo lietadlo".

Malajzijské lietadlo, ktoré zostrelili
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Facebook)

9:59 Niektoré ruské médiá naďalej tvrdia, že malajzijské lietadlo bolo zostrelené náhodou a že skutočným cieľom mal byť ruský prezident Vladimir Putin.

9:52 Známe je aj meno členky personálu lietadla. Nur Shazana bola letuškou, ktorá zahynula počas letu MH17.

Nur Shazana bola letuškou
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Twitter)

9:40 Toto by mala byť raketa BUK AA System, ktorá zostrelila malajzijské lietadlo. Podľa ruských zdrojov povstalci takéto zbrane nevlastnia.

Táto raketa by mala
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Twitter)

9:34 Austrálske médiá zverejnili tváre niektorých obetí. Jednou z nich je aj Elaine Teoh, 27-ročná študentka Melbourne University (tvár vľavo hore).

Austrálske obete letu MH17
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: news.com.au)

9:33 Podľa najnovších informácií bolo na palube lietadla 154 Holanďanov, 27 Austrálčanov, 45 Malajzijčanov, 12 Indonézanov, 9 Britov, 4 Nemci, 4 Belgičania, 3 Filipínci a 1 kanadský občan.

9:26 Desivé video z miesta činu.

9:25 "Rusko sa bude snažiť zbaviť zodpovednosti. Časť ťažkých zbraní však pochádza práve z Ruska - lietadlá vo výške 10 000 metrov nemožno zostreliť raketou odpálenou z pleca," zdôraznil maďarský bezpečnostný analytik Péter Tálas.

9:18 Mladá rodina zo Škótska mala včera obrovské šťastie. Vo štvrtok ráno sa totiž nezmestila do osudného lietadla. Najprv bola Izzy a jej manžel Barry rozčúlení, no o pár hodín neskôr pochopili, že nad nimi zrejme bdie strážny anjel. Inak by tu oni ani ich ročná dcérka už teraz neboli.  

V zostrelenom boeingu boli
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

9:13 Zahraničné médiá informujú, že na palube havarovaného lietadla bolo 100 vedcov, ktorí leteli na konferenciu o liečbe HIV, väčšinou to boli delegáti Svetovej zdravotníckej organizácie.

9:06 Ukrajinskí radikáli potvrdili, že sú pripravení na dočasné prímerie. "Nikdy som nič podobné nevidel," povedal miestny rebel. "Pozrite sa, dole vidieť uši, prsty, kosti..."

9:02 Na informačnej tabuli v odletovej hale na Medzinárodnom letisku v malajzijskom Sepangu sa píše: "Modlite sa za let MH17".

8:53 Podľa agentúry ITAR-TASS na mieste nešťastia v súčasnosti pracuje 98 záchranárov, ktorým sa v troskách havarovaného stroja doposiaľ podarilo nájsť 121 mŕtvych tiel. 

8:47 Záchranári pátrajúci po obetiach našli druhú čiernu skrinku havarovaného stroja. Prvú čiernu skrinku našli proruskí separatisti.

8:42 Novinári sa na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpur vrhli na príbuznú obete, aby ju vyspovedali.

V zostrelenom boeingu boli
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

Malajzia podľa Porošenka nie je schopná preveriť, čo spôsobilo zrútenie stroja Boeing-777, ktorý smeroval z Amsterdamu do Kualy Lumpur. Lietadlo podľa neho nevyslalo núdzový signál.

"Ukrajinské úrady sa domnievajú, že bolo lietadlo zostrelené," povedal malajzijský premiér Razak. "V tejto chvíli Malajzia nie je schopná overiť príčinu tejto tragédie. Ale musíme - a aj to urobíme - presne zistiť čo sa stalo s týmto letom. Pozrieme sa pod každý kameň," zdôraznil Razak.

Havária lietadla na Ukrajine
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: lifenews.ru)

Malajzijské lietadlo mohla zostreliť raketa zem-vzduch 

Spojené štáty dospeli k záveru, že malajzijské osobné lietadlo zostrelila raketa zem-vzduch; neoznačili však konkrétneho vinníka. S odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa USA to uviedla spravodajská stanica CNN.

Zrútenie malajzijského dopravného lietadla v Doneckej oblasti bol "teroristický čin", vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. "Chcem upozorniť, že to nenazývame incidentom ani katastrofou, ale teroristickým činom," citovala prezidenta agentúra UNIAN. Porošenko taktiež oznámil, že pozval na Ukrajinu holandských expertov, aby dôkladne vyšetrili tento "teroristický čin".

Médiá zverejnili zoznam mien
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: lifenews.ru)

Boeing-777 smerujúci z Amsterdamu do malajzijskej metropoly Kuala Lumpur sa zrútil blízko ukrajinsko-ruských hraníc pôvodne spolu s 295 ľuďmi na palube. Medzi obeťami bolo podľa prvotných informácií 154 Holanďanov, 27 Austrálčanov, 23 Malajzijčanov, 11 Indonézanov, šesť Britov, štyria Nemci, štyria Belgičania, traja Filipínci a jeden Kanaďan. Všetkých 15 členov posádky pochádzalo z Malajzie.

Obetí však malo byť vyše 300 vrátane 23 amerických občanov, informoval o tom poradca ukrajinského ministerstva vnútra Zorian Škiriak. Tieto správy sa nepotvrdili.

Povstalci umožnili prístup na miesto havárie

Proruskí separatisti na Ukrajine prisľúbili vyšetrovateľom a pohotovostným jednotkám bezpečný prístup na miesto havárie. Separatisti zároveň prisľúbili aj spoluprácu s ukrajinskými úradmi na "všetkých praktických otázkach" ohľadne pátrania po telách obetí a vyšetrovania havárie.            

Americký federálny úrad pre letectvo (FAA) zároveň vydal nariadenie zakazujúce prelety amerických lietadiel ponad východnú Ukrajinu. "Po incidente sme presmerovali naše lety a ten vzdušný priestor už nevyužívame," potvrdila aj hovorkyňa spoločnosti Singapore Airlines.

Havária lietadla na Ukrajine
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: kyivpost.com)

Americký prezident Barack Obama v telefonickom rozhovore s holandským premiérom Markom Ruttem vyjadril sústrasť v súvislosti s obeťami havárie.

Austrálsky premiér Tony Abbot dnes zároveň vyhlásil, že sa zdá, že sa zostrelením stroja malajzijských aerolínií stoja "Ruskom podporovaní vzbúrenci". "Ak ide o zločin, je to neopísateľný zločin," citovala ho predtým agentúra Reuters.

Príbuzní obetí malajzijského letu
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

Všetky dôkazy o havárii lietadla musia zostať na území Ukrajiny, tvrdí Obama

"Prezident Porošenko privítal pomoc medzinárodných vyšetrovateľov s cieľom zabezpečiť úplné a transparentné vyšetrovanie na mieste havárie," uviedol vo vyhlásení Biely dom. Prezident Obama podľa neho uistil Porošenka, že americkí experti poskytnú všetku možnú pomoc okamžite.

"Prezident zdôraznil, že všetky dôkazy z miesta havárie musia zostať na mieste na území Ukrajiny, kým medzinárodní vyšetrovatelia nepreskúmajú všetky aspekty tragédie," dodal Biely dom.

Havária lietadla na Ukrajine
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: twitter.com)

Na palube malajzijského lietadla bolo až 154 Holanďanov 

Šéf malajzijských aerolínií pre oblasť Európy Huib Gorter na tlačovej konferencii na letisku Schiphol v Amsterdame uviedol, že medzi obeťami je až 154 Holanďanov.

"Toto je veľmi čierny deň pre Holandsko," zdôraznil Timmermans s tým, že je potrebné nezávislé vyšetrovanie príčiny nehody. Ukrajinskí predstavitelia predtým obvinili povstalcov, že maria prístup na miesto nehody, pripomína Reuters.

Trosky
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Twitter)

Pan Ki-mun vyzval na transparentné vyšetrenie havárie

Na "úplné a transparentné medzinárodné vyšetrovanie" havárie malajzijského osobného lietadla vyzval podľa agentúry Reuters generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Bezpečnostná rada OSN zároveň plánuje v piatok mimoriadne zasadanie v súvislosti so situáciou na Ukrajine, informovali nemenované diplomatické zdroje. Podľa prvých správ sa schôdzka mala začať v New Yorku v piatok o 21.00 SELČ, môže sa však uskutočniť aj skôr, v ranných hodinách miestneno času, píše Reuters.

Od havárie je celý vzdušný priestor v oblasti východnej Ukrajiny uzavretý do neohraničenej výšky, oznámila zároveň Európska organizácia pre bezpečnosť letovej prevádzky (Eurocontrol).

V zostrelenom boeingu boli
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Putin: Za haváriu malajzijského lietadla je zodpovedná Ukrajina 

"Nepochybne je štát, na území ktorého sa toto stalo, zodpovedný za túto hroznú tragédiu," povedal Putin v Kremli na stretnutí s predstaviteľmi ruskej vlády, ktoré odvysielala ruská štátna televízia. Ako dodal, "tragédia by sa nestala, keby bol mier" na východe Ukrajiny a v oblasti by sa neobnovili boje.

Putin zároveň podľa agentúry Reuters vyzval ruské úrady, aby podnikli všetko, čo bude možné na pomoc pri vyšetrovaní havárie. "Urobíme všetko, čo budeme môcť, aby sa mohol dosiahnuť objektívny obraz toho, čo sa stalo... Toto je neakceptovateľná záležitosť," zdôraznil Putin.

Havária lietadla na Ukrajine
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

Rodinných príslušníkov a priateľov pasažierov letu v dvoch autobusoch odviezli po tom, čo sa ich asi stovka zhromaždila na letisku Schiphol v holandskej metropole, na neznáme miesto v sprievode policajnej eskorty. Letisko oznámilo, že bez prítomnosti zástupcov médií budú informovaní o okolnostiach havárie.

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová je šokovaná leteckou haváriou na východe Ukrajiny a požaduje komplexné a nezávislé vyšetrenie okolností, ktoré predchádzali zrúteniu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines.

"Očakávame, že sa urobí maximum pre čo najrýchlejšie vyšetrenie incidentu. Separatisti by mali neodkladne garantovať prístup k miestu nehody pre všetkých záchranárov a príslušníkov bezpečnostných zložiek," podčiarkol nemecký minister zahraničných vecí.

Havária lietadla na Ukrajine
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

Podľa zachyteného telefonátu sú za zostrelením lietadla "kozáci" 

Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines zostrelili nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny "kozáci", stojaci na Černužynskom stanovišti. Vyplýva to z informácií, ktoré odpočúvaním telefonátov proruských separatistov získala a vo večerných hodinách zverejnila Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU).

Rovnakú informáciu zverejnil prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí aj ukrajinský politik Oleh Ťahnybok, o čom informoval internetový server www.unn.com.ua.

Holanďania smútia za obeťami
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA, AFP)

V zachytenom rozhovore, ktorý je podľa SBU dialógom predstaviteľa separatistov Igora Bezlera (pod krycím menom Bes) a jeho ruského kurátora, plukovníka Geranina, prebieha konverzácia o situácii po dopade stroja, o počte obetí, ako aj o ich veciach, vrátane eventuálnych zbraní či cestovných dokumentov.

Proruskí separatisti krátko po havárii civilného lietadla prakticky súčasne s ruskými médiami informovali o zostrelení ďalšieho ukrajinského vojenského lietadla typu AN-26. Či k nemu naozaj došlo, alebo či išlo o zámenu cieľov, to ukáže zrejme až nasledujúce dni.

Havária lietadla na Ukrajine
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

Ashtonová vyzvala na neodkladné medzinárodné vyšetrenie tragédie na Ukrajine 

Ukrajina a proruskí separatisti sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti za tragédiu. Čierne skrinky z malajzijského dopravného lietadla chcú proruskí separatisti odovzdať na expertízu do Moskvy. 

Podpredseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin povedal, že "bezpodmienečne ich s najväčšou pravdepodobnosťou odovzdáme MAK (Medzištátnemu leteckému výboru), do Moskvy". "Pracujú tam vysokokvalifikovaní odborníci, ktorí môžu presne určiť príčinu katastrofy, hoci je i tak zrejmá," citovala Purgina agentúra Interfax-Ukrajina.

V zostrelenom boeingu boli
Zobraziť galériu (48)

Renomované letecké spoločnosti sa po tragédii vyhnú Ukrajine 

Eurocontrol, medzinárodná organizácia koordinujúca činnosť národných subjektov pre riadenie letovej prevádzky so sídlom v Bruseli, odporučila pilotom na celej planéte, aby sa vyhli ukrajinsko-ruskej prihraničnej oblasti, kde dnes došlo k zrúteniu Boeingu-777 spoločnosti Malaysia Airlines.

Ďaleký východ sa vyhnú spomínanej oblasti a že lietadlá nemeckej spoločnosti Lufthansa nebudú až do odvolania využívať vzdušný priestor nad východnou Ukrajinou. Spoločnosť Air France už predtým oznámila, že s okamžitou platnosťou prestala využívať koridor nad východnou Ukrajinou.

To isté platí aj o spoločnostiach Aeroflot, Transaero, Turkish Airlines či Českých aerolíniach (ČSA), ktoré urgentne riešia trasu pred pripravované lety do Tbilisi a Rostova na Done. Aj najväčší britský letecký dopravca British Airways informoval, že koridor nad východnou Ukrajinou nevyužíva.

Americké aerolínie dobrovoľne súhlasili, že sa vyhnú vzdušnému priestoru v blízkosti rusko-ukrajinskej hranice. Podľa agentúry Reuters to oznámil americký Federálny úrad pre letectvo (FAA).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu