Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Rusko bude čeliť ďalším sankciám od USA a EÚ, Putin ich kritizoval

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Vedúci predstavitelia Európskej únie sa na úvod stredajšieho mimoriadneho summitu v Bruseli dohodli na rozšírení sankcií proti spoločnostiam, vrátane tým z Ruska, ktoré podkopávajú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny.

Lídri EÚ sa dohodli na potrebe vypracovania nového zoznamu firiem a osôb, voči ktorým majú byť uvalené cielené sankcie EÚ. Dokument predstavia verejnosti do konca mesiaca. Nový balík sankcií predvída aj pozastavenie nových pôžičiek pre Rusko prostredníctvom Európskej investičnej banky (EIB). Únia sa v duchu týchto opatrení pokúsi o pozastavenie nových úverov pre Ruskú federáciu zo strany Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD).

EÚ sa okrem toho bude zaoberať i možnosťou trestania konkrétnych spoločností a osôb, ktoré podporujú najvyšších ruských činiteľov zodpovedných za nelegálnu anexiu Krymu alebo destabilizáciu pomerov na východe Ukrajiny.

V záveroch summitu sa uvádza, že únia odsudzuje pokračujúce nelegálne aktivity ozbrojených militantov na východe Ukrajiny vrátane obsadzovania úradných budov, brania rukojemníkov a útokov na členov ukrajinských ozbrojených síl a pohraničnej stráže.

Únia zároveň vyzvala Moskvu, aby aktívne využila svoj vplyv na proruské ozbrojené sily na Ukrajine a zastavila cezhraničný tok zbraní a vojakov.

Ruským predstaviteľom sa nové americké sankcie nepáčia

Ruský prezident Vladimir Putin vyslovil dnes poľutovanie nad novými sankciami, ktoré na ruské podniky a banky uvalili Spojené štáty.

Vo vystúpení, ktoré vysielala televízia, Putin povedal, že nové sankcie ochromia bilaterálne vzťahy a poškodia nielen ruské, ale aj americké ekonomické záujmy. Dodal, že Moskva stále necháva dvere otvorené pre diplomatické rokovania.

Nové sankcie, ktoré Washington uvalil na Rusko, kritizoval aj námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, ktorý pre agentúru Interfax povedal, že ešte väčšmi skomplikujú americko-ruské vzťahy. Moskva podľa Riabkova pripravuje odvetné kroky, ktoré budú pre Washington "bolestivé".

V podobnom duchu sa k americkým sankciám vyjadril aj podpredseda ruskej vlády Dmitrij Rogozin, ktorý sankcie Washingtonu označil za protiprávne. "Americké sankcie proti popredným ruským zbrojárskym podnikom sú protiprávne a sú odrazom nekalej hospodárskej súťaže," uviedol pre tlačovú agentúru RIA Novosti ruský vicepremiér.

Podľa predsedu predstavenstva banky VTB Andreja Kostina sú nové americké sankcie nevhodné a môžu mať zničujúce dôsledky pre svetový finančný systém. "Samozrejme, tieto sankcie sú nenáležité a nezodpovedajú duchu alebo právnym normám jestvujúcich medzinárodných vzťahov," uviedol šéf druhej najväčšej ruskej banky.

Nové sankcie, ktoré Spojené štáty v stredu uvalili na ruskú ekonomiku, sú dosiaľ najrozsiahlejšie a týkajú spoločností a bánk ako Gazprombank, Vnešekonombank (VEB) či Rosnefť, ale aj ďalších popredných energetických a zbrojárskych podnikov vrátane koncernu Kalašnikov.

Cieľom amerických sankcií proti Rusku je ukončiť konflikt na východe Ukrajiny, ktorého eskaláciu podľa amerických predstaviteľov podporuje Kremeľ.

Putin: Nové sankcie privedú rusko-americké vzťahy do slepej uličky

Sankcie, ktoré Spojené štáty uvalili voči Moskve, privedú americko-ruské vzťahy do "slepej uličky", varoval v stredu ruský prezident Vladimir Putin počas svojej návštevy Brazílie. Zároveň dodal, že na posúdenie ich plného rozsahu sa musí ešte oboznámiť s detailmi, informovala dnes agentúra Reuters.

Spojené štáty v stredu uvalili na ruskú ekonomiku dosiaľ najrozsiahlejšie sankcie, ktoré sa týkajú spoločností a bánk ako Gazprombank či Rosnefť, ale aj ďalších popredných energetických a zbrojárskych podnikov. Washington konštantne zvyšuje svoje finančné sankcie voči Moskve pre jej zasahovanie do vnútroštátnych záležitostí susednej Ukrajiny.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Rosnefť Igora Sečina sú americké sankcie voči tomuto ruskému štátnemu energetickému podniku ilegálne, pretože nemajú s ukrajinskou krízou nič do činenia. Sečin ďalej uviedol, že sankcie poškodia akcionárov amerických firiem a bánk, ktoré spolupracujú s Rosnefťom.

"Rozhodnutie zahrnúť Rosnefť na sankčný zoznam je neoprávnené, subjektívne a protizákonné," povedal Sečin po stretnutí s Putinom v Brazílii. Sečin je členom delegácie podnikateľských lídrov, ktorí prezidenta sprevádzajú na summite hospodárskeho zoskupenia BRICS. "Ide o snahu zhoršiť ekonomickú situáciu našich občanov," dodal Sečin na adresu sankcií, ktoré odstavili dotknuté ruské podniky od amerického finančného systému.

      Sankcie, publikované na webovej stránke amerického ministerstva financií, sa zatiaľ netýkajú Gazpromu, najväčšej ruskej plynárenskej spoločnosti, ktorá energeticky zásobuje väčšinu Európy.

USA uvalili na Rusko nové sankcie ohľadom ukrajinskej krízy

Spojené štáty v stredu uvalili na ruskú ekonomiku dosiaľ najrozsiahlejšie sankcie, ktoré sa týkajú spoločností a bánk ako Gazprombank či Rosneft, ale aj ďalších popredných energetických a zbrojárskych podnikov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Washington konštantne zvyšuje svoje finančné sankcie voči Moskve pre jej zasahovanie do vnútroštátnych záležitostí susednej Ukrajiny. Podľa americkej vlády pokračuje Kremeľ v "provokačnom" konaní. Nemenovaný vysoko postavený činiteľ administratívy prezidenta Baracka Obamu potvrdil, že sankcie sú navrhnuté tak, aby sa predišlo negatívnemu vplyvu na globálnu ekonomiku.

Šéf Oválnej pracovne označil nové postihy voči Rusku za "závažné a cielené", pričom uviedol, že Moskva zlyhala pri deeskalácii násilia na východnej Ukrajine, dopĺňa agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu