Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Obama varoval Putina pred ďalšími dôsledkami v súvislosti s Ukrajinou

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vyzval dnes svojho ruského kolegu Vladimira Putina, aby podporil mier na Ukrajine. V telefonickom rozhovore ho varoval, že Moskva ponesie ďalšie dôsledky, ak nepodnikne kroky na zníženie napätia.

"Prezident hovoril s prezidentom Putinom a opäť ho vyzval na podporu mieru namiesto umožňovania presunu zbraní a materiálu cez hranicu a podpory militantov a separatistov, ktorí naďalej destabilizujú situáciu na Ukrajine," uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

"Rusko bude čeliť ďalším dôsledkom, ak neuvidíme konkrétne činy na deeskaláciu situácie," citovala Earnesta agentúra Reuters.

Šéf Kremľa podľa agentúry AP v rozhovore zdôraznil, že pre normalizáciu situácie na východe Ukrajiny je potrebné "účinne ukončiť boje a začať priame rokovania medzi stranami konfliktu".

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zverejnil v piatok mierový plán a vyhlásil jednostranné prímerie. Moskva plán privítala, ale vyzvala vládu v Kyjeve, aby rokovala so vzbúrencami.

Lídri separatistov na východe Ukrajiny dnes súhlasili s dodržiavaním prímeria do 27. júna. Oznámil to premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Borodaj po schôdzke tzv. "kontaktnej skupiny" v Donecku.

"Na rokovaniach orgány Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky súhlasili, že budú dodržiavať prímerie do 27. júna," citovala Borodaja agentúra Reuters. Pokoj zbraní zo strany separatistov bude podľa nej prebiehať súbežne s jednostranným prímerím, ktoré od 20. do 27. júna vyhlásil Porošenko v rámci svojho mierového plánu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu