Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prezident Abcházska to vzdal: Svojou rezignáciou vraj chce zabrániť najhoršiemu

Alexander Ankvab
Alexander Ankvab (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Prezident gruzínskej separatistickej republiky Abcházsko, Alexander Ankvab, dnes rezignoval. Oznámila to jeho hovorkyňa s tým, že chce svojím krokom zabrániť zhoršeniu situácie v krajine, ktorej parlament v sobotu presadil usporiadanie predčasných prezidentských volieb 24. augusta.

Súčasne s prezidentom odstúpila i vláda.Podľa agentúry Reuters hovorkyňa informovala, že povinnosti prezidenta bude až do volieb vykonávať predseda abcházskeho parlamentu, Valerij Bganba. 

Ktokoľvek povedie Abcházsko, bude pokračovať v blízkych vzťahoch s Moskvou, od ktorej republika potrebuje politickú i ekonomickú pomoc.

Odstúpeniu prezidenta i vlády predchádzali pouličné demonštrácie, obviňujúce Ankvaba z korupcie a zlého vládnutia. V utorok vtrhli demonštranti do prezidentského paláca a požadovali odstúpenie prezidenta Ankvaba, ten z budovy utiekol.

Opozícia medzičasom vytvorila dočasnú národnú radu Abcházska a vyhlásila, že provincia je teraz pod ich kontrolou. V sobotu parlament odhlasoval konanie predčasných prezidentských volieb.
     

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu